[W]Sąsiadka (dialog)

32
Eldil pisze: Kwestia doświadczeń. Zakładam, że nie pisałbyś tak, gdybyś spotykał takie osoby, a może warto? Jak się ma do czynienia wyłącznie z wykształconymi, wygadanymi, erudytami - brakuje w świadomości różnych dziwnych typów ludzkich. Albo odwrotnie - brakuje normalnych, codziennych spotkań, dlatego każdy kto nie rozmawia jak wzięty z pamiętnika o wyższych sferach wygląda niewiarygodnie ;)
Dla mnie to jest oczywiste, że niektórzy tak mówią ;)
Zakładanie a priori, że rozmówca wie mniej, nie jest najlepszym sposobem otwarcia dyskusji. Ja takie osoby spotykam częściej niż inni, z racji uprawianego zawodu. Co w niczym nie zmienia faktu, że scena jest przerysowana i budzi niedowierzanie. Bo jakby nie była autentyczna, do autora należy takie jej "obrobienie", żeby czytelnicy łyknęli ją jak gąsior gałki :) A tu tego nie ma.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

[W]Sąsiadka (dialog)

33
Eldil pisze: Na dłuższą metę się obroni, pod warunkiem, że bohaterka nie będzie taką ciapą i zdominuje rozmowę, zamiast tylko otwierać i natychmiast zamykać buzię
Dziękuję Eldil!
Jesli ktoś pada na pysk ze zmęczenia, to czasem zamienia się w ciapę:-))
Już niedługo wszystko się wyjaśni :)

Added in 3 minutes 25 seconds:
Navajero,
Co w niczym nie zmienia faktu, że scena jest przerysowana i budzi niedowierzanie. Bo jakby nie była autentyczna, do autora należy takie jej "obrobienie", żeby czytelnicy łyknęli ją jak gąsior gałki :) A tu tego nie ma.

Zgadzam się, Wodzu, produkcja w toku:-))

[W]Sąsiadka (dialog)

34
Navajero pisze: Zakładanie a priori, że rozmówca wie mniej, nie jest najlepszym sposobem otwarcia dyskusji.
Wiedziałem, że za to "dostanę po łapkach". Należało się :) W każdym razie sąsiadkę obrobiliśmy jak rasowi plotkarze, pewnie już ma uszy czerwone ;) A kto wie? Może z Navajero uda się kiedyś bliżej zapoznać, i to co każdy z nas wie, przestanie być zagadką ;)
“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”
(Zatem, jeśli od znużenia milkniesz, siądź przy mnie, bom i ja biegły w ciszę.)

R. Arnold

[W]Sąsiadka (dialog)

35
Eldil pisze:
Na dłuższą metę się obroni, pod warunkiem, że bohaterka nie będzie taką ciapą i zdominuje rozmowę, zamiast tylko otwierać i natychmiast zamykać buzię ;)
Mnie z kolei podobały się te zdawkowe odpowiedzi drugiej bohaterki (bohatera?). Zastanawiałam się, kim jest ta osoba i co sobie tak naprawdę myśli słuchając cierpliwie paplaniny swojej rozmówczyni. Zaciekawiło mnie to.
https://www.facebook.com/marta.ryczko.pisarka
https://www.instagram.com/marta_ryczko_autorka/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opowiadania i fragmenty powieści”