Zagadki biograficzne

1399
Godhand pisze:

Sławomir Bral, czyli Yáckta-Oya

Był przybyszem.
Jego pseudonim znaczy "Przybysz" w języku kanadyjskich indian.

Jest pochowany w miejscu, które omijają wampiry.
Jest pochowany na gdańskim Cmentarzu Srebrzysko.

W początkach kariery posiłkował się uproszczoną wersją satelity.
W pisaniu pierwszej powieści pomagał mu Supłatowicz, czyli Sat -Okh.

Jeden z pierwszych mucharzy po wojnie.
Prawda, tak wspomina go przyjaciel "po wędce" Robert Tracz.

Ma syna, który jest reżyserem.
Prawda, to Grzegorz Bral.

Był w MO.
Prawda.

Zagadkę przeniosę na Alicję, która strzelając w Supłatowicza, znalazła się bardzo blisko Brala.

G.
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

Zagadki biograficzne

1401
Alicja Minicka pisze: Aleś namotał God :) Czy to było humanitarne?
Serio namotałem? :oops:
Alicja Minicka pisze:Jeżeli pozwolisz, odstąpię zagadkę Rubii - o ile Rubia wyraża zgodę.
Oczywiście. Z ukłonami dla Szefowej :)

G.

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

Zagadki biograficzne

1403
Kochani, bardzo dziękuję za te względy, lecz ja tutaj od dawna nie zaglądałam i nie mam pojęcia, kogo już wykorzystaliście :) Nie dam rady przejrzeć wszystkich stron, żeby sprawdzić. Oddaję więc sprawę w ręce Goda, tym bardziej, że i tak od rozwiązania byłam daleko :D
Ja to wszystko biorę z głowy. Czyli z niczego.

Zagadki biograficzne

1404
Alicja w Twoje ręce. Jeśli nie masz pomysłu, to kolejno osoby, jakie się z nami na ostatnich stronach bawiły Iris, Ithi, Sarah, Misieq. Jak kogoś pominąłem zdzielcie mnie.

G.

Zagadki biograficzne

1406
Polska autorka przedwojennych bestsellerów dla panienek, pensjonarek i kucharek :) Gdyby nie przestała pisać byłaby pewnie guru polskiego romansu.
„Styl nie może być ozdobą. Za każdym razem, kiedy nachodzi cię ochota na pisanie jakiegoś wyjątkowo skocznego kawałka, zatrzymaj się i obejdź to miejsce szerokim łukiem. Zanim wyślesz to do druku, zamorduj wszystkie swoje kochane zwierzątka.” Arthur Quiller-Couch

FB - profil autorski

Zagadki biograficzne

1408
Isabel pisze: Helena Mniszkówna?
Niet
„Styl nie może być ozdobą. Za każdym razem, kiedy nachodzi cię ochota na pisanie jakiegoś wyjątkowo skocznego kawałka, zatrzymaj się i obejdź to miejsce szerokim łukiem. Zanim wyślesz to do druku, zamorduj wszystkie swoje kochane zwierzątka.” Arthur Quiller-Couch

FB - profil autorski

Zagadki biograficzne

1409
Maria Rodziewiczówna?
“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”
(Zatem, jeśli od znużenia milkniesz, siądź przy mnie, bom i ja biegły w ciszę.)

R. Arnold

Zagadki biograficzne

1411
Alicja Minicka pisze: Irena Zarzycka
Tak. I chcesz, czy nie, znów zagadka przechodzi na Ciebie :)

FB - profil autorski

Wróć do „Nasze Zabawy Literackie”