i tylko na tyle, żeby myśleć z daleka

1
na tyle mądry
bym z ulgą zrzucała płaszcz
nieomylności

na tyle silny
by przytrzymać, gdy za mocno
wierzgam nogami

na tyle czuły
by wytrzymać błysk sztyletów
w moich oczach

na tyle rosły
by osłonić przed podstępną
melancholią

i tylko na tyle
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018

5
Gorgiasz, w pierwszej wersji było :
na tyle silny
by przytrzymać, gdy za mocno
szarpię się z życiem

ale .. uznałam, że zbyt patetycznie mi brzmi, a i rytmicznie zazgrzytało.
i chciałam czegoś prostszego, co przełamie klimat :)

Wdzięczna jestem za Twoją uwagę:)

ithilhin, dziękuję:) Zawsze się cieszę, gdy do Ciebie trafiam:)
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018

10
W pierwszej chwili myślałem, że opisujesz jakieś chore marzenie, jakieś perwersyjne pragnienie z udziałem psychopaty :)
Na tyle przekonujący, że mu ulega(sz). Silny, przytrzymuje, byś nie wierzgała nogami za bardzo. W oczu odbiciach upewnia się, że widzisz sztylet, uspokaja, gdy go zobaczysz. Pomaga Ci poddać się i umrzeć... Takie mniej więcej było moje pierwsze wrażenie. Ale chyba źle zinterpretowałem ;)
"Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia""Jem kamienie. Mają smak zębów."
"A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty."

12
Sarah, bardzo mi się podoba:-)) Prosty, zwięzły, zdyscyplinowany język, konsekwentnie budowana wizja, fajnie opisane emocje.
Jedyne, co mi trochę zgrzyta, to "wierzga nogami" - trochę tu za dużo, bo z reguły wierzga się nogami; wycięłabym te nogi, a zostawiła jedynie słowo "wierzga". :)

14
Lubię Twoje wiersze. I ten do mnie trafił. Tak wprost. Wierzganie mi się podobało. Jest obrazowe i takie naturalne. Przystanęłam jednak tutaj: na tyle czuły
by wytrzymać błysk sztyletów. Na tyle czuły by wytrzymać? Czuły żeby spostrzec, zrozumieć, dostrzec cos, ale żeby coś wytrzymać to musiałby być silny, cierpliwy, twardy etc. IHMO :) ale i tak bardzo mi się podoba.
„Styl nie może być ozdobą. Za każdym razem, kiedy nachodzi cię ochota na pisanie jakiegoś wyjątkowo skocznego kawałka, zatrzymaj się i obejdź to miejsce szerokim łukiem. Zanim wyślesz to do druku, zamorduj wszystkie swoje kochane zwierzątka.” Arthur Quiller-Couch

FB - profil autorski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”