Zaimek zwrotny "się"

1
Mam spore problemy z zaimkiem zwrotnym "się". Wedle statystyk na 3,5k znaków popełniam go 14 razy.
Nie mam zielonego pojęcia jak to obejść, nie wiem jak przepisać zdania aby pozbyć się natręta.

Chętnie przygarnę jakiekolwiek wskazówki.
A może przesadzam i nie ma przed tym ucieczki i tak po prostu musi być?

Za odpowiedzi z góry dziękuję.

Zaimek zwrotny "się"

2
Pokaż kawalek textu
Serwus, siostrzyczko moja najmilsza, no jak tam wam?
Zima zapewne drogi do domu już zawiała.
A gwiazdy spadają nad Kandaharem w łunie zorzy,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie mów o tym.
(...)Gdy ktoś się spyta, o czym piszę ja, to coś wymyśl,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie zdradź nigdy.

Zaimek zwrotny "się"

3
Wersja super alfa:
Omiótł spojrzeniem plac wioski. Ostatni wojownicy właśnie wycofali się do umocnień na wzgórzu. Od strony bramy nikt nie nadbiegał. Brakowało jęków konających, wołania o pomoc, coś było zdecydowanie nie w porządku.
Gryzący dym zapiekł w oczy. Ominął leżące na wznak ciało kolejnego przemienionego i wytężył wzrok. Pośród ciemnych budynków kłębiły się kształty nieludzko wykrzywionych ofiar.
– Uciekać! – krzyknął do kamratów i o mało się nie potknął.
Chciał dołączyć do grupy, jednak poczuł coś dziwnego. Ukłucie w sercu. Ona tutaj była.
– Uciekajcie! – Machnął do skonfundowanych towarzyszy.
Dostrzegł konsternację i niepewność w ich oczach.
– Biegnijcie. – Odwrócił się i ruszył na spotkanie dawno niewidzianej mistrzyni.
Plątanina ciał wylała się niczym powódź na cały plac targowy, zalewając wszystko zarodnikami żółtawej grzybni. Część stworów zaczęła szarpać zwłoki, inne wpadły do resztek domów w poszukiwaniu kogokolwiek żywego. Jeden naskakiwał na drugiego w walce o padlinę.
Obserwował to wszystko z odrazą. Dziwnie było widzieć to wszystko po tej drugiej stronie.
A więc to tak wyglądała walka z maszkarami? – pomyślał.
Kierunek wiatru zmienił się nagle i parę najbliższych stworów poderwało łby, węsząc w powietrzu. Zaklął i schował się za ścianą. Serce zabiło mocniej, poprawił chwyt broni i wytężył słuch.
Wywęszyli go?
Rozległ się przeciągły gwizd, a chwilę później ostry kobiecy krzyk:

Zaimek zwrotny "się"

4
Zależy bardziej jak gęsto, niż ile. Ja, wzrokowiec, robię tak - szukaj 'się', zaznacz wszystko, podświetlam na żółto. Jeśli gdzieś panuje za duża żółtaczka, walczę. Jak? Bohatersko i z poświęceniem, czasem muszę cały fragment przepisać na nowo. Taki los.
Strona autorska.

Zaimek zwrotny "się"

5
Omiótł spojrzeniem plac wioski. Ostatni wojownicy właśnie wycofali się do umocnień na wzgórzu. Od strony bramy nikt nie nadbiegał. Brakowało jęków konających, wołania o pomoc, coś było zdecydowanie nie w porządku.
Gryzący dym zapiekł w oczy. Ominął leżące na wznak ciało kolejnego przemienionego i wytężył wzrok. Pośród ciemnych budynków kłębiły się kształty nieludzko wykrzywionych ofiar.
– Uciekać! – krzyknął do kamratów i o mało się nie potknął. prawie upadł
Chciał dołączyć do grupy, jednak poczuł coś dziwnego. Ukłucie w sercu. Ona tutaj była.
– Uciekajcie! – Machnął do skonfundowanych towarzyszy.
Dostrzegł konsternację i niepewność w ich oczach.
– Biegnijcie. – Odwrócił się i wywal ruszył na spotkanie dawno niewidzianej mistrzyni.
Plątanina ciał wylała się synonim tymek: zalała,np. niczym powódź na cały plac targowy, zalewając pokryła (nie musisz pisac imieslowami) wszystko zarodnikami żółtawej grzybni. Część stworów zaczęła szarpać zwłoki, inne wpadły do resztek domów w poszukiwaniu kogokolwiek żywego. Jeden naskakiwał na drugiego w walce o padlinę.
Obserwował to wszystko z odrazą. Dziwnie było widzieć to wszystko po tej drugiej stronie.
A więc to tak wyglądała walka z maszkarami? – pomyślał.
Kierunek wiatru zmienił się nagle (wiatr nagle zmienił kierunek) i parę najbliższych stworów poderwało łby, węsząc w powietrzu. Zaklął i schował się przywarł za ścianą. Serce zabiło mocniej, poprawił chwyt broni i wytężył słuch.
Wywęszyli go?
Rozległ się (usłyszał) przeciągły gwizd, a chwilę później ostry kobiecy krzyk:
zasadniczo: szukaj synonimów, ćwicz pisanie bez "się".
weź kawalek swojego textu i napisz zdanie z zaimkiem zwrotnym beza zaimka.

Zaimek zwrotny "się"

6
Masz siedem. Naści przykład:
Tymek pisze: Omiótł spojrzeniem plac wioski. Ostatni wojownicy właśnie wycofali się rejterowali do umocnień na wzgórzu. (...)
Gryzący dym zapiekł w oczy. Ominął leżące na wznak ciało kolejnego przemienionego i wytężył wzrok. Pośród ciemnych budynków kłębiły się zalegały, BTW ofiary się nie kłębią, to określenie ruchu kształty nieludzko wykrzywionych ofiar.

– Uciekać! – krzyknął do kamratów i o mało się jedno darujemy nie potknął.

– Biegnijcie. – Odwrócił się zawrócił - albo wywal i ruszył na spotkanie dawno niewidzianej mistrzyni.

Plątanina ciał wylała się zalała plac targowy niczym powódź, zalewając kryjąc wszystko zarodnikami żółtawej grzybni. Część stworów zaczęła szarpać zwłoki, (...)
Kierunek wiatru zmienił się nagle Wiatr zmienił kierunek / powiał nagle z (północy, południa, wschodu, zachodu) i parę najbliższych stworów poderwało łby, węsząc w powietrzu. Zaklął i schował się za ścianą Przywarł do ściany. Schować można się za murem, chyba że potrafi przenikać :P. Serce zabiło mocniej, poprawił chwyt broni i wytężył słuch.
Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze

Zaimek zwrotny "się"

8
Przeczytałem wrzucony fragment i nie zauważyłem żadnego problemu. Dobrze mi to brzmiało. Może w jednym przypadku pozbyłbym się tego zaimka zwrotnego, ale czy naprawdę trzeba na siłę rugować wszystkie? Przecież to takie sztuczne.

Zaimek zwrotny "się"

9
BollyBoss, bo to nie jest orka w TuWrzuciu tylko ćwiczenie. Wywalamy wszystkie się żeby pokazać że można, niekoniecznie trzeba.
Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze

Zaimek zwrotny "się"

10
BollyBoss pisze: Przeczytałem wrzucony fragment i nie zauważyłem żadnego problemu. Dobrze mi to brzmiało. Może w jednym przypadku pozbyłbym się tego zaimka zwrotnego, ale czy naprawdę trzeba na siłę rugować wszystkie? Przecież to takie sztuczne.
przecież nie wszystkie poszły :-P

Zaimek zwrotny "się"

11
BollyBoss pisze: Przeczytałem wrzucony fragment i nie zauważyłem żadnego problemu. Dobrze mi to brzmiało. Może w jednym przypadku pozbyłbym się tego zaimka zwrotnego, ale czy naprawdę trzeba na siłę rugować wszystkie? Przecież to takie sztuczne.
Można usunąć wszystkie, bez większego problemu. Nie trzeba.
Chodzi o to, by zaimki były pod Twoją kontrolą, a nie Ty pod ich.

G.
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

Zaimek zwrotny "się"

13
Dobrze, to w takim razie co ten czasownik robi ze zdaniem?

Czasownik zwrotny robi w zdaniu stronę zwrotną, strona zwrotna jest wtedy kiedy podmiot jest jednocześnie wykonawcą i odbiorą czynności, ale skąd mam wiedzieć, że akurat w tym przypadku jest najlepszy?

Na czuja, to dla mnie za mało. Jestem na etapie pogłębiania swojej wiedzy: "Jak pisać po polsku", więc potrzebuje konkretów, dlatego zadaje pytania.

Zaimek zwrotny "się"

14
Tymek, nie ma ścisłych reguł, które mówią nam, kiedy używać czasowników w formie zwrotnej, a kiedy nie. Decydują zwyczaje językowe. Przyjmuje się, że nie należy mnożyć tego zaimka, wielokrotnie go powtarzając w jednym zdaniu: umyłem się, ogoliłem się i ubrałem się w najlepszą koszulę. Można spokojnie napisać: umyłem się, ogoliłem i założyłem najlepszą koszulę (nie ubrałem koszulę!). Czyli "się" pomijamy w wyliczeniach, gdy czasowniki zwrotne ustawiły nam się szeregiem. Poza tym - nadmiar "się" w dłuższym tekście może być uważany za jego defekt (na Wery popularnie zwany siękozą) i warto wtedy rozważyć, które z czasowników zwrotnych dadzą się zastąpić synonimami. Trzeba tylko pamiętać, że przy takich zabiegach może nastąpić także zmiana odcienia znaczeniowego. Na przykład: "udał się z wizytą" znaczy trochę co innego, niż "poszedł odwiedzić". Nie "udajesz się z wizytą" do kumpla, który ma grypę. Natomiast jeśli ktoś "poszedł odwiedzić" ambasadora, to znaczy, że spotkał się z nim na stopie nieoficjalnej. Gdyby "udał się z wizytą" do ambasadora, byłoby to niewatpliwie spotkanie stricte służbowe. Tak więc, manewrując zaimkiem "się" i synonimami czasowników zwrotnych należy te sprawy brać pod uwagę.
Ja to wszystko biorę z głowy. Czyli z niczego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak pisać?”