Główna teza mojej koncepcji filozoficznej, personalizmu onirycznego: śnię, że jestem osobą (to jest wariant tezy, że świat jest moim snem).
Coraz bardziej przekonuję się, że serwowanie bliźnim tezy, iż mi się śnią, jest w filozofii drogą na manowce, niezależnie od terminologii, w którą można by tę tezę przyozdobić. Twierdzenie, że świat jest moim snem, stanowiło rusztowanie, na którym zbudowałem personalizm oniryczny. Dalsze używanie terminu oniryczny byłoby mylące, dlatego znajdę nową nazwę.
Przedstawiam streszczenie nowej wersji, tak oto wygląda moja budowla po usunięciu rusztowania:
Ja = absolutny podmiot.
Bóg = absolutny przedmiot.
Ja i Bóg = dwa “aspekty” Absolutu.
Słowa Ja oraz Bóg wskazują na relacje ich desygnatów do świata. Te relacje różnią się wyłącznie zwrotem. Świat jest odniesiony do Ja; jako człowiek jestem odniesiony – wraz ze światem – do Boga.
Podmiot nie może zobaczyć samego siebie, ponieważ nie może stać się przedmiotem, ale może ujrzeć siebie w Bogu, metaforycznie (met.): Bóg jest moim lustrem.
Absolut jest poza rozróżnieniem na podmiot i przedmiot.
Absolut nie jest w jakiejkolwiek relacji, ponieważ nic innego nie istnieje.
Absolut nie jest taki lub inny, po prostu jest.
Met.: Absolut gra z nicością. Nicość nie istnieje, więc gra nie jest całkowicie realna, jej rezultatem jest świat.
Ja wydaję się być osobą, met.: osobowość jest moją maską.
Osoba:
1. może doświadczać tego, że jest jednym z elementów świata oraz tego, że cały świat jest “jego/jej” światem, i może działać na tej podstawie, angażując intelekt, wolę oraz emocje;
2. oraz może mieć problem z podaniem definicji słowa osoba.
Zasada iluzji: Ja jestem bardziej realny niż osoba, którą wydaję się być.
Zasada interakcji: wszystkie osoby są tak samo realne jak osoba, którą Ja wydaję się być.
Łaska jest pomocą Boga.
1. Łaski nie można wykupić, wyprosić ani wymusić.
2. Jeżeli prawdopodobieństwo otrzymania łaski jest niezerowe, to prawdopodobieństwo sukcesu, w osiągnięciu którego pomocna byłaby ta łaska, rośnie z czasem poświęconym na realizację wyznaczonego celu oraz z intensywnością starań.
Źródło:
https://mdolecki.wordpress.com/texts/po ... n-o-snach/
Personalizm oniryczny - w wersji bez rozważań o snach
1"Właściwie było to jedno z tych miejsc, które istnieją wyłącznie po to, żeby ktoś mógł z nich pochodzić." - T. Pratchett
Double-Edged (S)words
Double-Edged (S)words