Bóg stworzył słońce i kwiaty, ptaki i lazurowe tonie. Raz zdarzył mu się gorszy dzień i stworzył księgowego.
- Oj, chyba coś nie wyszło. – Bóg mimo drobnych wpadek nadal był bogiem i potrafił rozsądnie ocenić sytuację. Przepędził z kamienia aniołka, przysiadł i zasępił się. – Przecież on nie będzie do niczego potrzebny…
- A kwiaty to co niby, będą? – spytał zaczepnie księgowy.
- No błagam, człowieku. Kwiaty spełniają wiele ważnych funkcji. Poczytaj sobie. – Stworzył szybko podręcznik do biologii dla klas piątych i podał interlokutorowi. – I cieszą oczy. Co ja mam z tobą zrobić?
To było pytanie retoryczne, bóg rozumiał, że odpowiedź musi znaleźć sam. Siedział na kamieniu dzień i noc, i kolejny dzień, i pół następnej nocy. Myślał. Potem przedrzemał chwilę, a po wstaniu już wiedział. Stworzonego nie można odstworzyć, ale czemu nie ukryć błędu przed światem? Podarował księgowemu pięć dioptrii per oko, ciemną kanciapę i fobię społeczną. I kreował dalej - łąki, plaże, solone orzeszki i perlisty śmiech młodych dziewcząt. Watę cukrową, szampana oraz fakturzystę.
- Ała… - pisnął bóg.
- Buhahahaha – zarzęził księgowy, który właśnie wyszedł ze swej klitki na papierosa. – Huston, teraz to dopiero mamy problem, co?
Historia ekonomii. Część pierwsza: stworzenie.
2Wszystkie bogi z wielkiej litery.
Houston, nie Huston.
"Buhahahaha" to wszystko, tylko nie rzężenie. Hyyy hyyy hyyy bym kupił

Poczepiawszy się - bardzo na tak
Houston, nie Huston.
"Buhahahaha" to wszystko, tylko nie rzężenie. Hyyy hyyy hyyy bym kupił

A kwiaty to niby na/po co będą?
Cudowny zestaw. Pomimo fakturzysty

Poczepiawszy się - bardzo na tak

Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
3Cudowny obrazek:)
I nie chce mi się niczego czepiać
Wybacz proszę
I nie chce mi się niczego czepiać

Wybacz proszę

Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018
5Misieq79, Sarah, Kreator, dziękuję za przeczytanie i komentarze (czy ktoś zauważył, że nauczyłam się wstawiać odwołania do nicków? Rany, ale jestem zdolna!
).
Misieq79, a propos B/bogów - nie chciałam odwoływać się do żadnego konkretnego (chociaż proces kreacji świata wskazuje na to, że Zeus to to raczej nie jest...). Czy, jeśli jest to jakiś bliżej nieokreślony B/bóg, to też powinna być wielka litera?

Misieq79, a propos B/bogów - nie chciałam odwoływać się do żadnego konkretnego (chociaż proces kreacji świata wskazuje na to, że Zeus to to raczej nie jest...). Czy, jeśli jest to jakiś bliżej nieokreślony B/bóg, to też powinna być wielka litera?
6Czuowiek Roku, jest to bóg który ma aniołka za pomagiera. Zatem TEN Bóg (z wielkiej). Nieokreślony ofkz byłby z małej ale opis (mnie w każdym razie) nie pozwala na wątpliwości.
Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
7Za sjp :
Zapis literą wielką należy ograniczyć do wypadków, gdy mówimy o istocie najwyższej w religiach monoteistycznych, co w praktyce zwykle dotyczy judaizmu, chrześcijaństwa i islamu.
https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/bog-czy-Bog;8654.html
Tak naprawdę to Ty(autor) decydujesz jaki to Bóg /bóg.
Zapis literą wielką należy ograniczyć do wypadków, gdy mówimy o istocie najwyższej w religiach monoteistycznych, co w praktyce zwykle dotyczy judaizmu, chrześcijaństwa i islamu.
https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/bog-czy-Bog;8654.html
Tak naprawdę to Ty(autor) decydujesz jaki to Bóg /bóg.
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018
8Sarah, Misieq79, dziękuję (ha ha, wstawianie odwołań do nicków jest taaaaaakie fajne
).

9Nie ma to jak twórcze podejście do problemu.
Bardzo mi się podobało

There is no God and we are his prophets.
The Road by Cormac McCarthy
The Road by Cormac McCarthy
10Ciekawa historia, bardzo ożywia ją zestaw dzieł podany na samym końcu.
Mnie też jednak zazgrzytało to " Buhahaha", a także Huston. Taka odzywka kojarzy mi się z wyszczekanym nastolatkiem-memiarzem, a nie księgowym w kineskopach i z naturalną tonsurą. Te dwa szczególiki są niepotrzebne, ale ogólnie to obrazek zaskakujący, zabawny i miły w czytaniu.
Mnie też jednak zazgrzytało to " Buhahaha", a także Huston. Taka odzywka kojarzy mi się z wyszczekanym nastolatkiem-memiarzem, a nie księgowym w kineskopach i z naturalną tonsurą. Te dwa szczególiki są niepotrzebne, ale ogólnie to obrazek zaskakujący, zabawny i miły w czytaniu.
11To jeszcze przezyje wprowadzilbym wiecej ruchu w miniaturce
Ozywil bohaterow moze skrocil mysli
Ozywil bohaterow moze skrocil mysli