Latest post of the previous page:
True, wtedy się popastwisz nad każdym moim konkursowym tekstem, ze zwycięskim włącznie, haha.Ależ walka! Co tu się wyprawia!?
227Kruger, nie będę mieć litości, wypunktuję wszystkie niedoskonałości, potknięcia w konstrukcji, a przede wszystkim deficyty/superaty emocjonalne 
O ! Taka będę !

O ! Taka będę !
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018
Ależ walka! Co tu się wyprawia!?
228No, nie mogę się doczekać 

Sekretarz redakcji Fahrenheita
Agencja ds. reklamy, I prawie już nie ma białych Francuzów, Psi los, Woli bogów skromni wykonawcy
Agencja ds. reklamy, I prawie już nie ma białych Francuzów, Psi los, Woli bogów skromni wykonawcy
229Kruger, najpierw wygraj

Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018
230Spoksik, z tego co widzę, kto przeszedł, to nie mam konkurencji 

231Świeżynki do oceny. To zacznę.
Niezłe teksty obyczajowe, podobały się wszystkie.
I - stosunkowo najmniej. Mało fabuły w tej miniaturce, to raczej studium postaci. Nieco mi nie pasi realizacja tematu, mało lodu w tym sercu. Nie zgrywa końcówka, bohater tak zaznacza, że sam zdecyduje o końcu a contrario do życia, gdy tak wiele decydowało za niego - tego nie pokazano a wręcz przeciwnie, miałem wrażenie, że bohater to człowiek niezależny, sam wykuwający swój los.
II - kapeczkę mi się subiektywnie najbardziej, choć z punktów mi wyszło, że nie. Mam dwie uwagi. Primo, znów mało lodu w sercu, bo jednak amok bohatera złapał. Secundo, historia nieco puchnie w założonych ramach i w efekcie mamy zbędny wątek zauroczenia w obcej kobiecie, niby tak silnego, ale prysło błyskawicznie.
III - trochę przyjemne a trochę irytujące nawiązanie do pozostających na fali tematów inceli i friendzone. IMHO najciekawsza realizacja tematu, bo zewnętrznie tak bardzo naciska bohatera by coś, ale jednak lód, on tak nie potrafi. Szkoda, że się kończy tak nijako.
Niezłe teksty obyczajowe, podobały się wszystkie.
I - stosunkowo najmniej. Mało fabuły w tej miniaturce, to raczej studium postaci. Nieco mi nie pasi realizacja tematu, mało lodu w tym sercu. Nie zgrywa końcówka, bohater tak zaznacza, że sam zdecyduje o końcu a contrario do życia, gdy tak wiele decydowało za niego - tego nie pokazano a wręcz przeciwnie, miałem wrażenie, że bohater to człowiek niezależny, sam wykuwający swój los.
II - kapeczkę mi się subiektywnie najbardziej, choć z punktów mi wyszło, że nie. Mam dwie uwagi. Primo, znów mało lodu w sercu, bo jednak amok bohatera złapał. Secundo, historia nieco puchnie w założonych ramach i w efekcie mamy zbędny wątek zauroczenia w obcej kobiecie, niby tak silnego, ale prysło błyskawicznie.
III - trochę przyjemne a trochę irytujące nawiązanie do pozostających na fali tematów inceli i friendzone. IMHO najciekawsza realizacja tematu, bo zewnętrznie tak bardzo naciska bohatera by coś, ale jednak lód, on tak nie potrafi. Szkoda, że się kończy tak nijako.
232Nie myślałem, że obyczaj może być tak brutalny
Wyobraziłem sobie możliwą rozmowę:
- czytałeś to? Dobry tekst!
- Nie co ty. To obyczaj. Jestem za wrażliwy na powieści obyczajowe. Tam jest tyle przemocy!

Najbardziej podobał mi się tekst pierwszy (tu, zupełnie bez związku, pozdrawiam Godhand
), ale boję się, że nie odróżniam upodobań od jakości tekstu: obyczaj to zwykle (stereotypowo) literatura kobieca, wrażliwa, empatyczna (i niekoniecznie moje gusty), a ten jest taką stereotypową męską literaturą - brutalną, cyniczną (a to już bardziej) 

- czytałeś to? Dobry tekst!
- Nie co ty. To obyczaj. Jestem za wrażliwy na powieści obyczajowe. Tam jest tyle przemocy!

Najbardziej podobał mi się tekst pierwszy (tu, zupełnie bez związku, pozdrawiam Godhand

“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”
(Zatem, jeśli od znużenia milkniesz, siądź przy mnie, bom i ja biegły w ciszę.)
R. Arnold
(Zatem, jeśli od znużenia milkniesz, siądź przy mnie, bom i ja biegły w ciszę.)
R. Arnold
233No to mamy wynik pierwszego ćwierćfinału.
Trochę zdziwiony jestem, a trochę nie. Jak już marudziłem, nie siedzę na Wery lata cała i stylówki tutejszych userów i pisarzy nie znam za bardzo, mogę tylko gdybać i mniemać.
Ale, w tym przypadku, obstawiałem (z dużą dozą "a co ja tam wiem"), że Ithilhin napisała tekst II.
I trafiłem.
Trochę mnie to cieszy. A trochę nie.
Obstawiałem ten tekst, bo stylem zdecydowanie wygrywał, najbardziej oszlifowany, bez dwóch zdań. Nie, żeby pozostałe jakoś dramatycznie odstawały, ale czuje się tę drobną różnicę. I pod tym względem, jak pisałem, najbardziej do mnie trafiał, najbardziej się podobał.
Za to najmniej w tym tekście podobała mi się realizacja tematu. No i, jak na dość duży założony limit znaków, scenkowość. Mało opowiadania w tym opowiadaniu, za to wsadzony zbędny (nie grający w stosunku do zakończenia, tylko do początku), zajmujący miejsce wątek zauroczenia w obcej kobiecie. Tak to odebrałem.
Trochę zdziwiony jestem, a trochę nie. Jak już marudziłem, nie siedzę na Wery lata cała i stylówki tutejszych userów i pisarzy nie znam za bardzo, mogę tylko gdybać i mniemać.
Ale, w tym przypadku, obstawiałem (z dużą dozą "a co ja tam wiem"), że Ithilhin napisała tekst II.
I trafiłem.
Trochę mnie to cieszy. A trochę nie.
Obstawiałem ten tekst, bo stylem zdecydowanie wygrywał, najbardziej oszlifowany, bez dwóch zdań. Nie, żeby pozostałe jakoś dramatycznie odstawały, ale czuje się tę drobną różnicę. I pod tym względem, jak pisałem, najbardziej do mnie trafiał, najbardziej się podobał.
Za to najmniej w tym tekście podobała mi się realizacja tematu. No i, jak na dość duży założony limit znaków, scenkowość. Mało opowiadania w tym opowiadaniu, za to wsadzony zbędny (nie grający w stosunku do zakończenia, tylko do początku), zajmujący miejsce wątek zauroczenia w obcej kobiecie. Tak to odebrałem.
234Dla mnie ten wątek był kluczowy dla całego utworu.

Tekst drugi był najbardziej "kobiecy" stylem, a mimo to jakoś myślałam, że tekst ithilhin był I lub III. Zupełnie nie trafiłam!

235A ja przeciwnie

Za to "Ciszy" nie umiem przeczytać. Po prostu nie umiem. Cytując: "rzyg w niebo"... Nie umiem ocenić, nie mogę się skupić. Męczą mnie te teksty. Poczekam, może pogoda nie taka...
• "Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia" • "Jem kamienie. Mają smak zębów." •
• "A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty." •
• "A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty." •
236W ogóle te wszystkie teksty są Poważne i Smętne. Na jedno kopyto jeśli chodzi o klimat. W moim odczuciu bronią się technikaliami, konstrukcją, stylem... Gdybyście mnie zapytali, które teksty zapamiętałem, to do wyliczania wystarczyłaby jedna ręka. Na pewno ten o bogini Kali i seria opowiadań promujących patologię.
237• "Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia" • "Jem kamienie. Mają smak zębów." •
238Matka-dzieciobójczyni i ojciec z dzieciakiem rozjechanym przez samochód.
239Jak próbuję sobie przypomnieć teksty, to jedynie Twój uniwers z okrętem eskortowym i bogiem Facebooka pamiętam w miarę w całości. Reszta się zlała i rozmyła. Nawet ten z metalowym gołębiem już nie był taki fajny
. Potem długo, długo nic i dopiero tekst z parą idiotów w Afryce. Nie piszę tego, by sugerować, że inne teksty były kiepskie. Mówię tylko o tych, które zapamiętałem. Pamiętam, że były dobre i bardzo dobre, ale już nie pamiętam co w nich było. 

• "Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia" • "Jem kamienie. Mają smak zębów." •
240Ten kobiecy styl czułem w II. Tylko nie byłem pewny czy dobrze czuję.
Mogłybyście wytłumaczyć jak to zauroczenie gra treściowo z późniejszymi wydarzeniami, bo na SB jakoś tak chaotycznie dyskusja szła i nie dotarło. Argumentów, że ja facet nie rozumiem kobiecego pisania nie przyjmuję
Mogłybyście wytłumaczyć jak to zauroczenie gra treściowo z późniejszymi wydarzeniami, bo na SB jakoś tak chaotycznie dyskusja szła i nie dotarło. Argumentów, że ja facet nie rozumiem kobiecego pisania nie przyjmuję

241Ej, spojlery? O czymś nie wiem? Nie wolno się przyznawać do końca konkursu, hm?