ravva pisze:andrzej, dla "reszty"?
dla jakiej reszty? ty się ostatnio rozglądałeś po polsce? ludzie nie widza potrzeby lustracji, ani nie uważają systemu komunistycznego za identyczny z faszystowskim. .
totlany brak rozliczenia.
chodziłem do liceum. Przez pierwsze dla lata czekałem kiedy zaczną się wielkie procesy człoknków KC i bandziorów z SB. W Rumunii osądzili i rozwalili Cezaucesku.
Potem liczyłem że choć tych czołowych postawią przed sądem.
(wiem że polscy Ukraińcy usilowali postawić przed sądem jaruzela za czystki etnicze rozstrzeliwwanie podejrzanych bez sądu, branie zakładników i kilka innych złamań konwencji genewskiej i nic...).
i nie doczekałem się.
domniemuje się że w SB były "szwadrony śmierci" - spece od mokrej roboty. Być może nawet podobna komórka istniala w każdym województwie.
komisja Rokity odkryła istnienie wydzialów D we wszystkich wojewódzkich delegaturach SB. ustalono że w ok 400 przypadkach śmierci ludzi powiazanych z opozycją sa usadnione watpliwości, w ok. 240 śledztwach było mataczenie a ok. 140 postępowań prokuratoskich należy natychmiast wznowić.
I co? i nic.
nigdy nie rozliczono jaruzelskiego za śmierć w samej Warszawie ok 400 ludzi do których po prostu nie mogło dojechać pogotowie bo wyłaczył telefony i posłał swoich zbirow na ulice a oni zablokowali miasto m.in. uniemożliwiając działanie pogotowia ratunkowego.
do dziś nie wyjaśniony został wątek śmierci co najmniej kilkudziesieciu rzemieslników ktorzy mieli pecha bo gdzies w okolicy emeryci z SB otworzyli konkurencyjne warsztaty.
mamy lukrowaną wizję ostatniej dekady komuny: stan wojenny to kikanaście ofiar, zabójstwa polityczne to Przemyk, Pijas i Popiełuszko.
Zamych księży w latach 1982-91 zamordowano co najmniej siedmiu.
Nie wszystkie zamachy były udane.
ludzie którzy to zlecali i wykonywali są dziś biznesmenami, szefami agencji ochrony, politykami.
Szokują mnie dwie rzeczy
1) Solidarność alni Solidarność walcząca nigdy nie przeszły do kontrataku. Nigdy nie powołały własnych struktur dla ochrony szczególnie narażonych czlonków, nigdy nie sprobowaly dokaonąć zamachów od odwetowych.
2) po zwyciestwie nie było żadnej poważnej próby osądzenia winnych.
ale cóż - pieknie podsumował kondycję społeczeństa R.A.Ziemkiewicz w ksiązce "Polactwo". Jest to lektura głeboko przykra i szokująca ale niestety obraz przerażająco prawdziwy.
Stąd myślą, ze swoje opinie "przemycasz", bo niektórym w głowach się nie mieści, ze ktoś moze miec poglądy takie, jak ty .
nie sądzę żeby ktokolwiek sie nad tym głębiej zastanowił. będą oczywiście tacy którzy uznają mnie za "faszystę" i przestaną czytać. jeśi ktoś przeczyta ciurkiem 15 moich książek to i tak charakteru mu o nie naprostuje.
A jakby naprostowało to go te-lewi-zja go wyleczy.
.
andrzej pisze:jestem uosobieniem łagodności i tolerancji. dlatego wszyscy moim nauczycile żyją.
za leworęcznośc ci się dostawało? długopis też trzymasz niestandardowo, to tez było be? .
wszystko było be. leworęcznosc, dysortografia, fakt że czytałem, fakt że czasem błysnąłem wiedzą, Nazwisko wygląd, wyraz twarzy? nie wiem.
masz, jak na polskie warunki, naprawde sporą grupe fanów..
trochę jest - to prawda. 12 lat pracy 14 ksiażek. i sie pomału nazbierało.
wydawałes sie troche onieśmielony ta sympatią. .
zapewne udawałem skromność :wink:
po okrągłym stole socjalizm reprezentowany przez sdrp stał sie akceptowany, .
"myślisz niby poprawnie ale bez polotu"*
socjalizm jest akceptowany przez 95-97% populacji.
tylko jednym trzeba myśl marksa opakować w paczuszkę z napisem SLD a innym PiS czy LPR zawartosć zasadniczo zostaje ta sama ale jakos to gówno trzeba sprzedać...
Ruscy popełnili bład - była jedna partia KPZR i tyle.
Za komuny w PRL mieliśmy jedną partię ale dzieliła się na trzy fracje udające odrębne byty polityczne.
Teraz mamy podobnie - istnieje monopartia ktorza dzieli się na kilkanaście frakcji ale ciemnemu ludowi wmawia się że jest wiele partii.
tymczasem program jest jeden - postmarksistowski.
straszliwa chora dewiacja oparta na pwszechnym rabunku osadzonym na wielopiętrowej nienawiści do kązdego kto się czegoś dorobił.
a najbardzije wkurza mnie schizofrenia albo cynizm władz.
głoszą że wysokość kar nie odstrasza wiec "dożywocie" to średnio 11 lat odsiadki. Za komuny pod kluczem siedzialo ponad 100 tyś kryminalistow, dziś ok 60 tyś przy znacznie wyższej przestepczości... Jednocześnie za samowole budowlane czy zaległości podatkowe grożą kary potwornie drastyczne.
PRZECHOWYWANIE ZUżYTYCH ZNACZKóW SKARBOWYCH GROZI KARą DO 5 LAT ODSIADKI.
czyli jak niby jest z tym odstraszaniem?
przestepstwa przecwi obytwatelom ścigane są leniwie i nieudolnie a Policja ma czesto ręce zwiazane przepisami i regulaminem. Jednocześnie celnik może ci wejść do mieszkania i zrobić rewizję. Może to zrobić teraz. Bez nakazu rewizji, w dowolnym momencie, w dowolnym punkcie kraju, niezależnie czy choć raz w życiu przekraczałeś granicę. Celnik może Cię podsłuchiwać podglądac, kontrolować korespondencję stosować prowokacje i zakup kontorlowany. Potrzebje na to zgody nie prokuratora tylko swojego przełożonego. Ma być powołana policja skarbowa z identycznymi uprawnieniami. de facto sa to uprawnienia szersze niż miało gestapo czy NKWD w okupowanej Polsce. A przecież celnicy to agenda "naszego" państwa!!!
zwykła policja kryminalna może sobie pomarzyć...
dobra - nie gadajmy o polityce.
andrzej pisze:ło w mordę foty mi na neta rzucili, a ja nie ogolony i u fryzjera nie byłem... :wink:
u fryzjera to ty chyba już z rok nie byłeś

.[/quote]
dwa miesiące mi szybko rosną.
.
jak tam andrzej, w krakowie? u mnie własnie skończyło padac, ledwo z psem zdązylam wrócic ze spaceru.
ładnie, ale nie wesoło.
_____
*K.Byłyczow "czarny kawior"