TARTAK czyli POGOTOWIE LITERACKIE

266
BollyBoss pisze: "Jakubie Wilhelmie, jak mogłeś się tam pomylić?" - westchnął łowca.
"Jakubie Wilhelmie, jak mogłeś się tam pomylić?" - pomyślał łowca i westchnął.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

267
Mnie również się wydaje, że niekoniecznie można. A przynajmniej nie w sposób spontaniczny, naturalny. Byłoby to raczej na siłę, jak wyobrażenie sobie, że się płacze w myślach.
Ja przynajmniej odczytuję ten fragment tak, że westchnienie było reakcją fizyczną przy okazji myśli.

268
Zawsze można napisać, ze westchnął bezgłośnie. Efekt ten sam co westchnięcie w myślach, a moim zdaniem jakoś lepiej. ;)
"Siri was almost sixteen. I was nineteen. But Siri knew the slow pace of books and the cadences of theater under the stars. I knew only the stars." Dan Simmons

269
Ostatecznie napisałem, że "westchnął w duchu". W GoogleBooks znalazłem sporo wyników dla tej frazy, kilkakrotnie więcej niż dla "westchnął w myślach". Wydaje mi się, że jako metafora może być, no ale wolałem zasięgnąć opinii innych.

Przy okazji - popełniłem literówkę, miało być "tak pomylić", nie "tam pomylić". Dlaczego tutaj nie można edytować własnych postów?

Wróć do „Jak pisać?”