oczka błękitne
buzia roześmiana
z pękniętym sercem
dziękuję co dzień za niego Bogu
a kiedy nocami nie daje mi spać
trupi wyziew na karku
(miał tylko dwa latka nasz Gustawek
potem była Idusia
i malutki Otto
też już na chmurkach drzemie)
wznoszę płomienne modlitwy
żeby żył i spełniał czyste marzenia
małe plany i duże
nie pozwól Panie komenderować kostusze!
proszę
żyj długo mój synku
żyj długo Adolfie
Tabula rasa
2Ciekawe i okropne. Przewrotny wierszyk o Hitlerze. Tabula rasa - biała kartka. Spełniaj marzenia. Co chciałeś powiedzieć autorze?
Dlaczego o nim napisałeś? Co takiego ważnego chcesz przekazać, że to musiał być on, a nie Józek z Krotoszyna? Bo, że Adolf akurat nie spełnił swoich marzeń, to chyba rozumiesz? On nie potrafił spełnić swoich marzeń i ta frustracja, oraz inne zaburzenia, wpływały na jego ocenę rzeczywistości. Dlatego podejmował takie, a nie inne decyzje. Później.
Masz tu spory chaos, brak rytmu, przeskakująca perspektywa. Musiałem kilka razy przeczytać, żeby zrozumieć o kim próbujesz pisać. Ale nadal nie wiem po co?
Coś w tym jest, ale napisane okropnie. Jak próba wspięcia się na wysoką górę, która kończy się po kilku krokach na pobliskim pagórku. No i jeszcze nie wiem po co.
Dlaczego o nim napisałeś? Co takiego ważnego chcesz przekazać, że to musiał być on, a nie Józek z Krotoszyna? Bo, że Adolf akurat nie spełnił swoich marzeń, to chyba rozumiesz? On nie potrafił spełnić swoich marzeń i ta frustracja, oraz inne zaburzenia, wpływały na jego ocenę rzeczywistości. Dlatego podejmował takie, a nie inne decyzje. Później.
Masz tu spory chaos, brak rytmu, przeskakująca perspektywa. Musiałem kilka razy przeczytać, żeby zrozumieć o kim próbujesz pisać. Ale nadal nie wiem po co?
W chmurkach drzemie? Kto tak mówi? Tylko on, a wcześniejsze rodzeństwo?
A to nie Pan kostuchą "komenderuje". W ogóle to słowo tu nie pasuje, no chyba, że chodziło Ci o komendanta obozu.
Coś w tym jest, ale napisane okropnie. Jak próba wspięcia się na wysoką górę, która kończy się po kilku krokach na pobliskim pagórku. No i jeszcze nie wiem po co.
• "Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia" • "Jem kamienie. Mają smak zębów." •
• "A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty." •
• "A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty." •
Tabula rasa
3Ja to interpretuję po najmniejszej linii oporu.P.Yonk pisze: Ciekawe i okropne. Przewrotny wierszyk o Hitlerze. Tabula rasa - biała kartka. Spełniaj marzenia. Co chciałeś powiedzieć autorze?Dlaczego o nim napisałeś? Co takiego ważnego chcesz przekazać, że to musiał być on, a nie Józek z Krotoszyna? Bo, że Adolf akurat nie spełnił swoich marzeń, to chyba rozumiesz? On nie potrafił spełnić swoich marzeń i ta frustracja, oraz inne zaburzenia, wpływały na jego ocenę rzeczywistości. Dlatego podejmował takie, a nie inne decyzje. Później.
Hitler też miał matkę, która go kochała, drżała o jego życie (w kontekście zbyt wcześnie umarłego rodzeństwa) i chciała dla niego jak najlepiej, by żył i spełniał marzenia. Taki kontrast, wielki morderca i jego matka gdy był dzieckiem.
To, że on marzeń nie spełnił czy nie mógł spełnić, ma niewielkie znaczenie, ważne co "osiągnął" próbując.
Sekretarz redakcji Fahrenheita
Agencja ds. reklamy, I prawie już nie ma białych Francuzów, Psi los, Woli bogów skromni wykonawcy
Agencja ds. reklamy, I prawie już nie ma białych Francuzów, Psi los, Woli bogów skromni wykonawcy
Tabula rasa
4Pomysł - niezły.
Warsztat - bardzo zły. (gimnazjum wyziera z każdej strony)
Emocjonalnie - nijakie.
Znów pytanie - PO CO ? Co chciałeś wywołać. Jakie reakcje, jakie przemyślenia?
Warsztat - bardzo zły. (gimnazjum wyziera z każdej strony)
Emocjonalnie - nijakie.
Znów pytanie - PO CO ? Co chciałeś wywołać. Jakie reakcje, jakie przemyślenia?
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018
Tabula rasa
5Całkowicie zgadzam się z Krugerem!
W porównaniu z poprzednimi tekstami, autor uniknął tu przegadania, wyraźnie dąży do prostoty.
Wers o kostusze rzeczywiście zbędny, ale całość robi wrażenie.
W porównaniu z poprzednimi tekstami, autor uniknął tu przegadania, wyraźnie dąży do prostoty.
Wers o kostusze rzeczywiście zbędny, ale całość robi wrażenie.
Tabula rasa
6Mnie chodziło tylko o interpretację, znaczenie. Jakieś do mnie trafia.
Wykonanie takie sobie, nie chwyta. Ani za serce, ani za jaja.
Sekretarz redakcji Fahrenheita
Tabula rasa
7Nie chciałem wywoływać ściśle obliczonych emocji. Pomysł wyszedł z zatrzymania się nad - może i banalnym, ale czasem najbardziej podstawowe rzeczy najmocniej zdumiewają - faktem, że dzisiaj rano, gdzieś na świecie, na jakimś oddziale położniczym może płacze właśnie nowy św. Franciszek. Albo współczesny Galileusz. Albo ktoś znacznie mniej przyjemny dla historii świata. Płacze między równie sinymi, mało jeszcze wyodrębnionymi twarzyczkami. I nie jest żadną ikoną, symbolem, legendarną postacią żyjącą w trochę odrealnionym świecie ukutych awatarów; jest osadzony w tak samo przyziemnej rzeczywistości w jakiej jestem ja. I Ty.
Chciałem tylko żeby odbiorca mógł się nad tym chwilę zatrzymać. A jakie przemyślenia i emocje to za sobą pociągnie to już nie w mojej mocy.
Ale rozumiem. Warsztat słabizna i przekaz nie wychodzi.
Szkoda, no ale znów się przynajmniej dowiedziałem
Chciałem tylko żeby odbiorca mógł się nad tym chwilę zatrzymać. A jakie przemyślenia i emocje to za sobą pociągnie to już nie w mojej mocy.
Ale rozumiem. Warsztat słabizna i przekaz nie wychodzi.
Szkoda, no ale znów się przynajmniej dowiedziałem

Tabula rasa
8No, i to jest poezjam_ows pisze: dzisiaj rano, gdzieś na świecie, na jakimś oddziale położniczym może płacze właśnie nowy św. Franciszek. Albo współczesny Galileusz. Albo ktoś znacznie mniej przyjemny dla historii świata. Płacze między równie sinymi, mało jeszcze wyodrębnionymi twarzyczkami. I nie jest żadną ikoną, symbolem, legendarną postacią żyjącą w trochę odrealnionym świecie ukutych awatarów; jest osadzony w tak samo przyziemnej rzeczywistości w jakiej jestem ja. I Ty.

• "Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia" • "Jem kamienie. Mają smak zębów." •
Tabula rasa
9m_ows, zostaw na chwilę poezję.
Idź w miniatury. I przerób te wierszyska na fajne drabble.
Idź w miniatury. I przerób te wierszyska na fajne drabble.
Tabula rasa
10Tego autor nigdy nie wie do końca i często o tym się pisze tutaj w komentarzach - czytelnik odczyta tylko tyle/aż tyle, ile jest w stanie, w zależności od tego, czego sam doświadczył lub przeczytał. Tym nie musisz się martwić

Warsztat w tym wierszu jest znacznie lepszy niż w poprzednich, widać, że upraszczasz język i budujesz jaśniejsze obrazy, zwłaszcza pierwsza zwrotka jest niezła!
Nie zrażaj się, pisz

Added in 5 minutes 20 seconds:
Pierwsza i druga jest niezła, pomyliłam się:-))
Tabula rasa
11A ja odbieram to w taki sposób, że rodzimy się nikim. To dopiero nasze przyszłe sytuację, zdarzenia i otoczenie, tworzą nas takimi jakimi jesteśmy.
Rozwaliło mnie to przyznam, bardzo dobre zdumiałem. :clap: Lubie zaskoczony być.
Rozwaliło mnie to przyznam, bardzo dobre zdumiałem. :clap: Lubie zaskoczony być.
"W internecie znajdziecie tylko najprawdziwszą i jedyną słuszną oraz absolutną prawdę"
- Albert Einstein
- Albert Einstein

Tabula rasa
13Potworność albo zwykła tragedia, w drugim przypadku jak najbardziej, tekst ok.
Nie ma rzeczy bardziej niewiarygodnej od rzeczywistości.
Tabula rasa
14Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze, uwagi, dobre rady. Są dla mnie ważne.
Sarah, jak już wcześniej mówiłem, wstawię jeszcze tutaj 2 wiersze, które zdążyłem popełnić, a które staram się lekko korygować pod wpływem Waszych tutaj uwag. Jeśli będziecie chcieli jeszcze komentować, to będę rad : )
A na teraz, myślę że masz rację, dobrze będzie dać mózgowi urlop od nowych pomysłów : )
Sarah, jak już wcześniej mówiłem, wstawię jeszcze tutaj 2 wiersze, które zdążyłem popełnić, a które staram się lekko korygować pod wpływem Waszych tutaj uwag. Jeśli będziecie chcieli jeszcze komentować, to będę rad : )
A na teraz, myślę że masz rację, dobrze będzie dać mózgowi urlop od nowych pomysłów : )
Tabula rasa
15m_ows, nie zrozumiałeś..
Nie chcę byś odpoczywał. Chcę byś przynajmniej jeden ze swoich wierszy przerobił na drabbla.
Sto słów. Ani mniej ani więcej. Sto.
Z dobrą puentą na koniec.
Czekamy
Nie chcę byś odpoczywał. Chcę byś przynajmniej jeden ze swoich wierszy przerobił na drabbla.
Sto słów. Ani mniej ani więcej. Sto.
Z dobrą puentą na koniec.
Czekamy