Takie tam...przywitanie

16

Latest post of the previous page:

bo o ile kasa kasą, to jednak służba zdrowia to już jest eldorado
Takie eldorado, że większość Polonii przyjeżdża leczyć się tutaj, do Polski.
co do pisarzy to wiem tylko z relacji
Ale wiesz, że tutaj są pisarze? Wyróżnia ich taki fioletowy kolor nicka, o taki jaki ma Navajero :)

G.
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

Takie tam...przywitanie

18
Nie wiem skąd ty wziąłeś te dane o polonii, chyba że chodzi o 'polactwo' co nie umi po niemiecku i nawet nie umie sobie ogarnąć ubezpieczenia, dziwnym trafem z polski jeżdżą do niemiec, do czech itd. po leki, do lekarzy, na zabiegi, także naprawdę, albo masz na myśli totalne pierdoły życiowe albo manipulujesz faktami. W niemczech jest prościej z ichnią służbą zdrowia/strefą prywatną, chyba nigdy nie spędziłeś 12 godzin na polskim sorze z gorączką by potem dostać wypis i zero leków [sytuacja z przed miesiąca w większym szpitalu w wawie, pośród poszkodowanych było więcej ofiar naszej 'służby zdrowia']

napomknę jeszcze uzupełniająco by rozjaśnić o co mi chodziło że na emerytury idzie 200mld zł+ [plus dzięki pisowi doszło 50mld rocznie+ w szerszej perspektywie] także tego...

Takie tam...przywitanie

19
Jagth pisze:(...)chyba nigdy nie spędziłeś 12 godzin na polskim sorze z gorączką by potem dostać wypis i zero leków.(...)
Oczywiscie, że nie, bo tylko debil idzie na sor (szpitalny oddzial ratunkowy) z temperatura.
Serwus, siostrzyczko moja najmilsza, no jak tam wam?
Zima zapewne drogi do domu już zawiała.
A gwiazdy spadają nad Kandaharem w łunie zorzy,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie mów o tym.
(...)Gdy ktoś się spyta, o czym piszę ja, to coś wymyśl,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie zdradź nigdy.

Takie tam...przywitanie

21
Nie wiem skąd ty wziąłeś te dane o polonii, chyba że chodzi o 'polactwo'
Polactwem rzucaj sobie gdzie indziej.
Na pewno nie tutaj.

G.

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

Takie tam...przywitanie

22
Więc nie pisz tak jakby nagle polska magicznie stała się oazą do której warto jechać specjalnie do lekarza chyba że w bardzo konkretnym celu/z konkretnych powodów

odpowiedziałem stosownie do poziomu kłamstwa

Takie tam...przywitanie

23
Jagth pisze: 'tylko debil' to fajnie że znasz tło :D to fajnie że wiesz jaka była sytuacja administracyjna :D
Sam napisales: 12h na sor (znaczy: zielony jak pierwsza trawa!!), wypis i zero lekow.
Ergo: stan nie zagrazajacy życiu.
Reszte sobie dopowiedz.
Serwus, siostrzyczko moja najmilsza, no jak tam wam?
Zima zapewne drogi do domu już zawiała.
A gwiazdy spadają nad Kandaharem w łunie zorzy,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie mów o tym.
(...)Gdy ktoś się spyta, o czym piszę ja, to coś wymyśl,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie zdradź nigdy.

Takie tam...przywitanie

24
jak zwykle u nas; to wszystko twoja wina że nasza służba zdrowia to syf i nikt nie pośpieszył lekarza ani nic nie zrobił, sorry ale jednak 39 gorączka, wymioty i wszystko co złe na raz to już jest stan zagrażający zdrowiu

Added in 41 seconds:
powiem ci co się stało; lekarz zapomniał o tej osobie

Takie tam...przywitanie

25
Kolego drogi.
Ostatni post, bo nie chce mi się kulać ze śmiechu w święta.
Miałem na myśli akurat USA, bo Twoje dzieło chyba w angielskojęzyczny target celuje, a przypominam, że od tego wyszliśmy. Po drugiej, nie że "nierób to i ja nie będę".
Tu są pewne zasady, nie będziesz rzucał hasłami typu polactwo, bo mnie to obraża. A jeśli nie posłuchasz prośby to wlepię Ci warna, a jak się sytuacja nie zmieni to kolejnego, aż do bana włącznie.
Chciałeś wystartować ostro i z wysokiego C? Ok.
Ale to forum przeżyło już co najmniej kilku wszechwiedzących, ekspertów na każdy temat, z genialną książką w szufladzie. Gwarantuję, że kolejnego także przeżyje.

Pozdrowienia,

G.

Takie tam...przywitanie

26
była jeszcze taka sytuacja że facet z jakimś problemem urologicznym został przez lekarza zlany bo temu się nie podobało że mu czas zabiera, dosłownie jeden lekarz na x godzin, do tego przyjął jakieś dwie babki co się wepchnęły z oddziału [akurat sobie przyszły] zresztą co tu pisać, takich pacjentów była masa, inna z bólem oka, gorączką siedziała po kilka godzin aż zrobiła im awanturę by jej coś dali bo zwariuje z bólu

oczywiście żuli brali od razu

Added in 2 minutes 54 seconds:
Godhand pisze: Kolego drogi.
Ostatni post, bo nie chce mi się kulać ze śmiechu w święta.
Miałem na myśli akurat USA, bo Twoje dzieło chyba w angielskojęzyczny target celuje, a przypominam, że od tego wyszliśmy. Po drugiej, nie że "nierób to i ja nie będę".
Tu są pewne zasady, nie będziesz rzucał hasłami typu polactwo, bo mnie to obraża. A jeśli nie posłuchasz prośby to wlepię Ci warna, a jak się sytuacja nie zmieni to kolejnego, aż do bana włącznie.
Chciałeś wystartować ostro i z wysokiego C? Ok.
Ale to forum przeżyło już co najmniej kilku wszechwiedzących, ekspertów na każdy temat, z genialną książką w szufladzie. Gwarantuję, że kolejnego także przeżyje.

Pozdrowienia,

G.
bez obrazy, ale zejdź na ziemię bo ja jedynie odpowiedziałem stosownie do poziomu, polactwo sugeruje osoby pyszne i typowo 'januszowe' to nie jest obraza, to stwierdzenie faktu, to co robisz teraz, to jest już atak na mnie

Added in 1 minute 29 seconds:
i nie pisz o mnie tak jakbyś mnie znał bo ja nie uważam tego za dzieło ani nie jestem genialnym pisarzem

Takie tam...przywitanie

27
Informuję jedynie o panujących tu zasadach.
Przyjmij je, proszę, do wiadomości, albo bądź gotowy ponieść konsekwencje ich łamania.
I troszkę grzeczniej, prosiłbym.

G.

Takie tam...przywitanie

28
ehhh... szczerze to przywykłem i po prostu się z tego śmieję, zawsze ten sam schemat działania na forach, zawsze te same insynuacje i jednoczesne ostrzeganie że to ty jesteś tym złym mimo iż nigdy nic takiego nie miało miejsca i można to logicznie udowodnić ;)

Takie tam...przywitanie

29
Jagth pisze: można to logicznie udowodnić
Czy mogę prosić o ten dowód?
I o parę przykładów w wątku obok, o stylu pisania.
Ładnie proszę. :)
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

Takie tam...przywitanie

30
Jeszcze jedno.
Szanuj język, jesteśmy na forum literackim.
Formą szacunku do języka, jest dla przykładu używanie znaków interpunkcyjnych i wielkich liter tam, gdzie należy ich użyć.

G.

Takie tam...przywitanie

31
Jagth pisze: ehhh... szczerze to przywykłem i po prostu się z tego śmieję, zawsze ten sam schemat działania na forach, zawsze te same insynuacje i jednoczesne ostrzeganie że to ty jesteś tym złym mimo iż nigdy nic takiego nie miało miejsca i można to logicznie udowodnić ;)
Hmm... wiesz, jest takie powiedzonko, że jak jedna osoba ci mówi, że jesteś pijany, to można się z tego śmiać, ale jeżeli powie ci to pięć, to lepiej pójść do domu i się przespać. Z całą życzliwością radzę odsapnąć trochę, a potem wrócić i dyskutować już na tematy literackie, a nie o tym, jaki to u nas syf. Z chęcią przeczytam coś Twojego, ale po polsku - forum jest polskojęzyczne i raczej wątpię, by komuś się chciało czytać cokolwiek po angielsku. I z chęcią w miarę moich skromnych możliwości pomogę. I to mimo tego, że demonstrowana przez ciebie pogarda wobec innych trochę mnie odstręcza.

Dodam jeszcze, że nie jesteś jedynym który ma znajomych na zachodzie, nie jesteś jedynym z doświadczeniami życiowymi. Zapewniam cię, że znam osoby, które z mitycznego zachodu (konkretnie, z USA) przyjeżdżają do Polski się leczyć, bo tam ich nie stać.

A co do nadwyżki w budżecie, nie ma nadwyżki w budżecie. Tzn jest miesięczna i to rekordowa, jakiej od dziesiątek lat nie było; to, że jest w grudniu tez jest ewenementem (zwykle nadwyżki OIP kończą się pod koniec wakacji). Jednakże docelowo dziura w budżecie będzie, chociaż niższa niż zaplanowano.
http://radomirdarmila.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tu się przedstawiamy ...”