jak brudna szklanka
włożona do zmywarki
pomiędzy zatłuszczone talerze i zaślinione kubki
czystą i lśniącą
schowałeś głęboko by
nikt inny nie mógł mnie dotknąć ani przypadkowo zobaczyć
bez bałaganu
niepotrzebnego zamieszania
sprzątnąłeś tak sprawnie zamykając za szybą
czekam więc grzecznie
aż zechcesz wziąć znów w swe dłonie
by przywołać wspomnienia smaku i zapachu
oczyszczona z uczuć
perfidnie wypadnę ci z rąk
rozbijając się na tysiące kawałeczków
Jestem. Byłam. Będę.
2Z reguł nie potrafię oceniać cudzych wierszy, gdyż sam poezję napisać umiem tylko w dziwnym przypływie emocji.
Jednak Twój wiesz zdecydowanie mi się podoba, kupuje mnie konsekwentnie poprowadzona i ciekawa metafora. Wszystko jest na swoim miejscu, a zakończenie trafia w punkt - zwłaszcza "oczyszczenie z uczuć" w kontraście do początkowych "zatłuszczonych talerzy i zaślinionych kubków" przemówiło do mojej wyobraźni.
Szacunek i uśmiech. Moim zdaniem - udane wersy.
Jednak Twój wiesz zdecydowanie mi się podoba, kupuje mnie konsekwentnie poprowadzona i ciekawa metafora. Wszystko jest na swoim miejscu, a zakończenie trafia w punkt - zwłaszcza "oczyszczenie z uczuć" w kontraście do początkowych "zatłuszczonych talerzy i zaślinionych kubków" przemówiło do mojej wyobraźni.
Szacunek i uśmiech. Moim zdaniem - udane wersy.
“One day I will find the right words, and they will be simple.” ― Jack Kerouac
Jestem. Byłam. Będę.
3Bardzo udane. ;*
Jestem. Byłam. Będę.
4Ogromnie głębokie. Bardzo współczesne. Piękne.
https://www.facebook.com/Barbara-Wysocz ... 1578587617
Ujrzałem ją już z bardzo daleka: siedziała na tarasie brudnej kawiarni i paliła papierosa w taki sposób, że nawet pięcioletnie dziecko nie miałoby wątpliwości, czym się trudni..
Julio Cortazar, Gra w klasyJestem. Byłam. Będę.
5Wizimir, ithilhin, Babette,
dziękuję bardzo
dziękuję bardzo

Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018
Jestem. Byłam. Będę.
6Pierwsze wrażenie - podoba się. Ale po drugim czytaniu, zgrzyta mi przeskok ze stanu z pierwszego wersu do stanu z następnego. Czegoś tu brakuje.
Podmiot jest
I nagle "pstryk" - podmiot teraz jest
No to jest czysty, czy brudny? Brakuje mi tego, że po włożeniu do zmywarki, został wymyty, dlatego teraz jest czysty. Jeden wers, nawet jeden wyraz wskazujący, że po wyjęciu z tej zmywarki jest teraz "czysty i lśniący".
Ale później nie wiem, która z tych czynności jest tak traumatyczna dla podmiotu, że zapragnął "perfidnie wypaść z ręki"? Ta, gdy brudną włożył obok innych brudnych do zmywarki, czy - gdy już oczyszczoną schował na półkę. A może nigdy nie była brudna, tylko jak artefakt od razu schowana w szklanej gablotce, by nikt nie dotknął? Co jest traumą?
Ale to tylko ja - mogę nie rozumieć.
Podmiot jest
pomiędzy innymi brudnymi. A więc czymś w rodzaju przedmiotu, wykorzystany i wybrudzony jak inne. Odłożony obok innych jak kolejny zaliczony test, zdobyte trofeum.
I nagle "pstryk" - podmiot teraz jest
No to jest czysty, czy brudny? Brakuje mi tego, że po włożeniu do zmywarki, został wymyty, dlatego teraz jest czysty. Jeden wers, nawet jeden wyraz wskazujący, że po wyjęciu z tej zmywarki jest teraz "czysty i lśniący".
Ale później nie wiem, która z tych czynności jest tak traumatyczna dla podmiotu, że zapragnął "perfidnie wypaść z ręki"? Ta, gdy brudną włożył obok innych brudnych do zmywarki, czy - gdy już oczyszczoną schował na półkę. A może nigdy nie była brudna, tylko jak artefakt od razu schowana w szklanej gablotce, by nikt nie dotknął? Co jest traumą?
Ale to tylko ja - mogę nie rozumieć.
• "Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia" • "Jem kamienie. Mają smak zębów." •
• "A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty." •
• "A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty." •
Jestem. Byłam. Będę.
7P.Yonk, Na Twój odbiór mam niewielki wpływ:)
Gwoli wytłumaczenia, mogę tylko powiedzieć, że tytuł jest integralną częścią wiersza.. Mieszanina czasów - również:)
A czemu perfidnie wypada z rąk? Może dlatego, że tak sprawnie została sprzątnięta i schowana.. Ta szklanka
Wdzięczna jestem, że chciałeś zajrzeć i się zastanowić.. Bardzo Ci dziękuję
Gwoli wytłumaczenia, mogę tylko powiedzieć, że tytuł jest integralną częścią wiersza.. Mieszanina czasów - również:)
A czemu perfidnie wypada z rąk? Może dlatego, że tak sprawnie została sprzątnięta i schowana.. Ta szklanka

Wdzięczna jestem, że chciałeś zajrzeć i się zastanowić.. Bardzo Ci dziękuję

Jestem. Byłam. Będę.
8Śliczna metafora. A i wiersz taki życiowy, bardzo emocjonalny i przez to ładny. Podobało mi się. 

Istnieje cel, ale nie ma drogi: to, co nazywamy drogą, jest wahaniem.
F. K.
Uwaga, ogłaszam wielkie przenosiny!
Można mnie od teraz znaleźć
o tu: https://mastodon.social/invite/48Eo9wjZ
oraz o tutaj: https://ewasalwin.wordpress.com/
F. K.
Uwaga, ogłaszam wielkie przenosiny!
Można mnie od teraz znaleźć
o tu: https://mastodon.social/invite/48Eo9wjZ
oraz o tutaj: https://ewasalwin.wordpress.com/
Jestem. Byłam. Będę.
9Zastanawiam się, czy to był:
- taki mały sztylecik, perfidna złośliwość;
- poparte doświadczeniem stwierdzenie faktu;
- próba usprawiedliwienia się, bo przecież tak na prawdę masz wpływ
To znaczy traumą dla tej... szklanki, było nie to, że była używana i brudna, tylko że szybko została wymyta, wybłyszczona i odstawiona na półkę?

• "Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia" • "Jem kamienie. Mają smak zębów." •
Jestem. Byłam. Będę.
10D - pełna akceptacja innego punktu widzenia

słuszny kierunek.. choć szklanka zapewne wolałaby być po prostu przydatną i używaną..
Ten brud to tylko pretekst, by ją oczyścić i odstawić. Schować.
Oj i tu mnie bardzo zamyśliłeś.. no właśnie.. czym innym miałaby być, niż tylko szklanką.
Bardzo Ci dziękuję. Przemyślę.
Czarna Emma, - tak mi miło, że do Ciebie trafia !:)
Mogłabyś być przecież moją córką

Jestem. Byłam. Będę.
11Podobnie jak P.Yonk uważam, że na odbiór/odczytanie wiersza ma decydujący wpływ właśnie autor, nikt inny. W tym wierszu w pewnym momencie załamuje się logika metafory i stąd problem w jego rozumieniu.
Ale całość bardzo świeża i ciekawa.
Jestem. Byłam. Będę.
12zrezygnowałbym z mnie*
zastanawiam się czy tak sprawnie* jest potrzebne...

więc grzecznie* nie pasuje mi do peelki. Zostawiłabym tylko czekam* i jestem na nie dla swe*, jeśli już to swoje*, aby uniknąć archaizmu. Moim zdaniem można zrezygnować z zaimka.
Drugie by* może zamienić na i*?
Ogólnie wiersz podziałał na moją wyobraźnię.

Jestem. Byłam. Będę.
13Juliahof, Gelsomina, dziękuję za odwiedziny i uwagi 
W tym kontekście każde użyte słowo ma dla mnie sens..
Ale też nie dla samej melodyki użyłam słów "grzecznie" i "sprawnie" - mają dla mnie znaczenie, które zapewne się trochę gubi, bez znajomości tego, co leżało u podstaw powstania tego wiersza.
I tu leży właśnie sedno rozważań - co autor miał na myśli

Pomimo, że to wiersz biały, starałam się zachowywać odpowiednią melodykę i rytmikę. Lubię śpiewać swoje wiersze:)
W tym kontekście każde użyte słowo ma dla mnie sens..
Ale też nie dla samej melodyki użyłam słów "grzecznie" i "sprawnie" - mają dla mnie znaczenie, które zapewne się trochę gubi, bez znajomości tego, co leżało u podstaw powstania tego wiersza.
I tu leży właśnie sedno rozważań - co autor miał na myśli

Jestem. Byłam. Będę.
14Ciekawa metafora. Kupiłaś mnie, dobry wiersz Ci wyszedł, Sarah.
„Words create sentences; sentences create paragraphs; sometimes paragraphs quicken and begin to breathe.” – Stephen King
Jestem. Byłam. Będę.
15Na pewno