Gladiator

1
Był piękny, jakby Apollo wykuł w nim swoją twarz dłutem Leocharesa, a gladiatorzy podzielili się ciałem i oddali Welońskiemu. Teraz dumnie reprezentuje stolicę. Cud natury, młody bóg.

Był piękny i był mój. Co z tego, że przez chwilę? Piękna nie da się zamknąć w dłoniach, wiatru nie zatrzymasz.

Za firanką w oknie zgarbiona postać śledzi splecione ręce roześmianych nastolatków. Jest cisza, od czasu do czasu słychać delikatne tykanie zegara, jeszcze jest w nim życie, jeszcze odmierza czas i rysuje zmarszczki.
Usta bezgłośnie odmawiają modlitwę. Z wypłakanych oczu nie można wyczytać czy to prośby o życie, czy o śmierć.

Nagle pokój jaśnieje, przyszło słońce zmęczone długą wędrówką, usiadło przy stole, odpoczywa. Jest jak wspomnienie o cieple, które kiedyś mieszkało w sercu.

Blade oblicze nabiera rumieńców.

Gladiator

3
elka pisze:od czasu do czasu
elka pisze:Nagle
Z tego bym zrezygnował.

Są rzeźby które żyją. W nas i w ogóle. Rzeźby z którymi wiążemy wspomnienia.
Moją jest Jeździec z Artemizjon, ale trzeba go zobaczyć na żywo. Dotknąć.

elka, coś wspominałaś, że w prozę nie umiesz...
Umiesz.

Pozdrawiam.

Gladiator

4
Brat Ruina ma rację. Umiesz pisać prozę. Liryczną.
Złota mucha dla Ciebie, od Pająka
Obrazek na Weryfikatorium.plhttps://i.postimg.cc/zBg22cky/golden-fly-awrd.png[/mimg]
"Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia""Jem kamienie. Mają smak zębów."
"A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty."

Gladiator

5
W sumie, to nie wiem, co napisać. Jestem zaskoczona.
Do tej pory, po wstawieniu prozy, czytałam jedynie, że powinnam pozostać przy poezji...

Bardzo wszystkim dziękuję.

Gladiator

7
Bardzo sugestywny obraz, świetnie uchwycone. Bardzo bardzo.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

Gladiator

9
Druga część tekstu, od slow "za firanką" - podoba mi się bardzo.
W pierwszym zdaniu przeszkadza mi przeładowanie porównaniami.
Rozumiem nawiązanie do antycznego, klasycznego pojęcia piękna, ale dla mnie, za dużo tych grzybów w barszczu. Nie zostawiłaś mi miejsca na wyobrażenie sobie "mojego", czytelniczego piękna. Myślę, że odrobina niedopowiedzenia w tym miejscu, dala by więcej przestrzeni i powietrza.
elka pisze: Piękna nie da się zamknąć w dłoniach, wiatru nie zatrzymasz.
Tu dla odmiany ów wiatr, czyni to zdanie nieco banalnym, pierwsza część zdania jest wystarczająco ładna i obrazowa.

Pomimo tych kilku uwag - Gratuluję :)
To bardzo interesująca miniaturka i ciesze się, ze odważyłaś pokazać nam także swoja prozę.
I tak tak.. umiesz pisać :)
Uśmiech dla Pani :)
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018

Gladiator

10
Sarah pisze: elka pisze:
Source of the post Piękna nie da się zamknąć w dłoniach, wiatru nie zatrzymasz.
Tu dla odmiany ów wiatr, czyni to zdanie nieco banalnym, pierwsza część zdania jest wystarczająco ładna i obrazowa.
To zdanie nawiązuje do poprzedniego, że romans trwał tylko chwilę...
Być może źle to ujęłam, że trąci banałem. Przemyślę.

Diękuję, Sarah, że podzieliłaś się uwagami na temat tego maleństwa. Co prawda nie zmienię pierwszego zdania, bo ma kluczowe znaczenie dla całego tekstu.
Pozdrawiam.

Gladiator

11
elka pisze: Co prawda nie zmienię pierwszego zdania,
Nie nie! Absolutnie nie miałam na myśli zmiany, opisałam Ci tylko to, co ja odczułam :)
Akurat uroda klasycznego Apollo nie wzbudza mojej ekscytacji :)
Natomiast jako przedstawienie ideału urody dla peelki jest jak najbardziej dobre.

Gladiator

13
Znów się z Tobą zgadzam :) Sztukę antyczną doceniam, lubię i niezmienienie wzbudza ona mój podziw.
Tyle tylko, ze w swojej miniaturze posłużyłaś się opisami, które jednoznacznie przedstawiają tego Najpiękniejszego faceta.
I tylko na to zwróciłam uwagę - ze tak dużo porównań mnie osobiście przeszkadza. Bo wole coś mniej dookreślonego, bardziej efemerycznego - szczególnie w tak poetyckiej miniaturze. I dlatego ta druga część gryzie mi się ze wstępem.
Ale to tylko moje własne, subiektywne odczucie.
Miniaturka jest naprawdę dobra :)

Gladiator

15
elka, podobno :twisted:
ale ten upal sprawia, ze wszystko ze mnie wypływa. Boje się ze nie tylko rozum ale i resztki poczucia humoru, ratującego mnie przed totalnym ogłupieniem.
Wracając do naszych baranów ( revenons à nos moutons.) - czekam na następne miniatury, a może tez na coś większego?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miniatura literacka”