W ciszy

1
tego wieczoru cisza jest inna
nie piszczy jak ma w zwyczaju

zachodni wiatr przywołuje wspomnienia
porusza płomieniem znicza

za plecami na żwirowej drodze kroki
wiem że to Ty
nawet się nie odwracam

zadrżała powieka
kruszeje zaciśnięty w dłoni
listopadowy liść

W ciszy

3
Przypomina klimatem utwór "51"...

..
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

W ciszy

6
Ech, Ruin, jak lubię Twoje teksty kategorii obu, tak ten wydaje mi się jednak zbyt "literacki". Nie w szczerości, bo zakładam, że emocje są prawdziwe, ale w jakimś tonie - nie wiem, jak to dobrze ująć. On mi się podoba i biorę go w ciemno, ale tylko do "nawet się nie odwracam". Ostatnia zwrotka psuje mi obraz, cóż poradzę... jest językowo i obrazowo zgrabna, ale... dla mnie nie Twoja, lecz taka, jakich mogłoby w formie gotowca użyć stu innych poetów, nie ma tam - dla mnie, znów zaznaczę - Twojego podpisu.
Wybacz, bracie, no, ale co mam kłamać, nie?
Mówcie mi Pegasus :)
Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak

W ciszy

7
To prawda, co pisze Romecki,.
Wiersz jest mało Ruinowy, ale to dobrze!
Jest bardziej uniwersalny. Łatwiej będzie trafiać do czytelników.
Zostawia wiecej przestrzeni, pozbawiony tych charakterystycznych, jednoznacznych, często dosadnych ruinowych określeń.
Pomimo melancholijnych treści jest lekki.
brat_ruina, w takiej odsłonie jest interesujący :)
Uśmiech dla Pana :)
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018

W ciszy

8
Chciałabym jeszcze jeden raz usłyszeć kroki... Niestety, czasu nie da się cofnąć. Pozostaje tylko dotknięcie zimnej płyty pomnika. W Twoim wierszu znalazłam coś dla siebie. Dziękuję.

W ciszy

10
Nie umię w poezję ale to je dobre
Ale zgadzam się z Przedpiścami - za mało ruiny w tej ruinie :P
Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze

W ciszy

14
brat_ruina pisze: siostro_Wrotycz, nie publikowałaś jeszcze w działach poezji, są otwarte 24h
Siedmiodniowy urlop obowiązkowy dotyczy wyłącznie jednego rodzaju literackiego? A co z jego gatunkami?
Mogę teraz (jednocześnie) pomęczyć wierszem wolnym, rymowanym, prozą poetycką?
Hm :hm:

W ciszy

15
Wrotycz pisze:Siedmiodniowy urlop obowiązkowy dotyczy wyłącznie jednego rodzaju literackiego? A co z jego gatunkami?
Mogę teraz (jednocześnie) pomęczyć wierszem wolnym, rymowanym, prozą poetycką?
Hm :hm:
Możesz jednocześnie i prozę i poezję. Tylko nie pamiętam, czy można po jednym z gatunku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”