Huśtawka (drabble)

1
Żar lał się z nieba, termometr wskazywał ponad trzydzieści stopni w cieniu.
W drodze na dworzec pomogła staruszce przejść przez pasy, a także usłyszała komplement od młodzieńca. Kto jest ważniejszy? Przyjaciółka czy jej syn?
Beacie został już tylko kwadrans na podjęcie decyzji.
Przyjaźń czy miłość?
Po plecach spływał pot – upał nie sprzyjał hamletowskim rozważaniom. Czas uciekał, musiała wybrać.
Spojrzała na podjeżdżający autobus – dojechałaby nim do Zosi. Sekundę później zza zakrętu wyłonił się kolejny, który zawiózłby ją do Adama. Szybko zerknęła na wyświetlacz telefonu „Jedziesz?” i „Czekam.” Dwie wiadomości, jeden wybór. Czternastka czy ósemka?
Niecałą minutę później wsiadła do czerwonego autobusu.

Huśtawka (drabble)

2
No własnie, kto jest ważniejszy?
Przyjaciółka mogłabyć od przedszkola, a syn kolejny raz chciał się spotkać, żeby wyrwać kasę. Mogło być inaczej, albo jeszcze inaczej...
Mało emocji w tym emocjonalnym wyborze. Gdybyś więc napisała o tej przyjaciółce i coś o synu.
A 148 nie jeżdzi w tym mieście? :hm: Wilk syty i owca cała. :)

Added in 3 minutes 6 seconds:
ale tam błedów nawaliłem :ups:

Huśtawka (drabble)

3
tomek3000xxl, To chodzi o przyjaciółkę i syna przyjaciółki.
Ale sam długo to rozkminiałem.

A skoro już się wypowiedziałem, to nawiązując do tekstu - proste, ale dało do myślenia. Na tak.
Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze

Huśtawka (drabble)

5
Podskórnie. Po jednym zaimku JEJ syn.
Ale niech się Słowołapacz wypowie
Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze

Huśtawka (drabble)

6
Spodziewałam się batów. I nadal na nie czekam. ;)
Trudno jest w zaledwie stu słowach przekazać swój zamysł. Skomplikowana sytuacja, życiowe rozterki i ostateczna decyzja. Trudna odpowiedź na najtrudniejsze pytania - samo życie.
"Jej" jest kluczowe. Tak, tu chodzi o przyjaciółkę i jej syna...
Bałam się, że ostatnie zdanie jest mało zaskakujące. Moim zamiarem było zmuszenie do refleksji, do zastanowienia się nad sytuacją kobiety postawionej przed ostatecznym wyborem. Czy mi się to udało?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miniatura literacka”