EĄDIŻAN

1
z małego zielonego worka wylosowałem
siedem liter
na środku planszy zaczyna spółgłoska Z

mam drogi wyraz
na swojej listewce

premiowany wyłożeniem wszystkich
za jednym razem
tylko że

nie mogę zacząć partii

po drugiej stronie naprzeciwko
nikogo nie ma

EĄDIŻAN

2
brat_ruina pisze:na swojej listewce
brat_ruina pisze: po drugiej stronie naprzeciwko
zmieniłbym na "po przeciwnej stronie".
Tylko tytułu nie rozumiem. Poza tym bardzo mi.
"Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia""Jem kamienie. Mają smak zębów."
"A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty."

EĄDIŻAN

3
nie mogę zacząć partii

po drugiej stronie naprzeciwko
nikogo nie ma
Możesz.
Od jakiegoś czasu gram wieczorami w szachy sam ze sobą. Świetnie mi idzie. No i zawsze wygrywam. :mrgreen:

EĄDIŻAN

4
P.Yonk pisze:Tylko tytułu nie rozumiem.
bracie_pajonku, w scrabble grasz? Nie będę Cię zmuszać do myślenia - masz siedem liter. Robisz z nich wyraz i kładziesz na planszy. Z tych w tytule robisz dwa słowa. ŻĄDANIE i DĄŻENIA

Któreś z nich jest ważniejsze. Któreś z nich jest droższe.
Gorgiasz pisze:Od jakiegoś czasu gram wieczorami w szachy sam ze sobą. Świetnie mi idzie. No i zawsze wygrywam. :mrgreen:
Pięęęknie :mrgreen:

Dzięki chłopaki.

EĄDIŻAN

5
Ciekawy wiersz. Prowokuje do analizy. Na pierwszy rzut oka wyłania mi się smutny obraz: gra towarzyska, a podmiot liryczny sam. Pytanie czy robi to świadomie, czy może nie zdążył dostrzec, że coś mu w życiu lub w danej chwili umknęło.

EĄDIŻAN

6
Słowołapacz pisze: zdążył
zdążył i dąży mimo żądań. Za ZDĄŻENIA zgarniasz największą ilość punktów. Premie z całego wyrazu i premia ×3 z czerwonego pola:)

EĄDIŻAN

10
elka pisze: Ja tu nie widzę poezji i zastanawiam się, dlaczego to w wersach ujęte? Dziwne...
Bo poezja to jest to, co między wersami :)

Tak mi się przypomniał, w kontekście układanki z tych właśnie liter i nieobecności po przeciwnej stronie stołu, werset kończący czytankę o grach, z pewnego podręcznika:
Sie spielen ausgezeichnet, lieber Herr Tod :)
Ja to wszystko biorę z głowy. Czyli z niczego.

EĄDIŻAN

13
brat_ruina pisze: bracie_pajonku, w scrabble grasz? Nie będę Cię zmuszać do myślenia - masz siedem liter. Robisz z nich wyraz i kładziesz na planszy. Z tych w tytule robisz dwa słowa. ŻĄDANIE i DĄŻENIA
Właśnie nie gram, więc nie skojarzyłem. Dobry tytuł. :)
"Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia""Jem kamienie. Mają smak zębów."
"A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty."

EĄDIŻAN

15
Nie wiem, czy znalazłem w nim akurat to, co w nim schowałeś, ale wiersz mi się spodobał i zagrał na moich własnych odczuciach. Oprócz
brat_ruina pisze: po drugiej stronie naprzeciwko
Po pierwsze, zgrzyta mi, po drugie (mam wrażenie) to pleonazm.

(A za bonusową metaforę wziąłem, że jak Ci zabrali możliwość pogadania z kimś, to się zrobiłeś kreatywniejszy :D I najwięcej punktów zgarniasz, jak nie ma z kim rozmawiać :D ).

Co do samego tytułu - jedna wątpliwość, i jeden zarzut.
Wątpliwość - czy warto robić aż takie łamigłówki czytelnikom, żeby odsiać większość. Może i tak, może i nie. (Choć są czasopisma z łamigłówkami, gdzie taki tekst pasowałby bardzo).
Zarzut - był tu kiedyś tekst, przy którym autor zachęcał, by w czasie lektury włączyć konkretną piosenkę, dla lepszego wczucia się. Objechali go, że jak chce coś przekazać, to niech to zrobi własnym tekstem.
Zrobiłeś łamigłówkę, której połowa jest w tekście, a druga poza nim - na planszy i instrukcji do scrabble (zasady punktowania, rozmieszczenie kolorowych pól). Chętnie daję się odsyłać autorom do encyklopedii i słowników, ale resztę już muszą przekazać sami, własnym tekstem.
Pozdrawiam brata_Wygnanego :D
“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”
(Zatem, jeśli od znużenia milkniesz, siądź przy mnie, bom i ja biegły w ciszę.)

R. Arnold
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”