Propozycja nowego działu na Forum.

1
Postuluję jakiś dział na typowe wprawki.
Opisy pomieszczeń, martwe natury, zachwyty nad dłonią czy popiersiem. Same dialogi, same opisy itp. Coś, co IMHO powinniśmy robić, a co jak wrzucimy w miniaturę, zaraz ktoś rozjedzie, że nie ma fabuły czy puenty, więc potem strach wrzucać kolejne wprawki :)
Autor mógłby zaznaczyć, co szlifuje (zwłaszcza, gdyby to nie było oczywiste), a reszta oceniałaby czy się wywiązał. I weryfikowalibyśmy tekst jako wprawkę, a nie jako nieudaną miniaturę, którą nie jest.
“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”
(Zatem, jeśli od znużenia milkniesz, siądź przy mnie, bom i ja biegły w ciszę.)

R. Arnold

5
Już widziałem bardzo oczywiste wprawki, o których autorzy mówili, że to wprawki, a w komentarzach było - no dobrze, ale gdzie fabuła? Dlatego ta propozycja.
Zresztą, dział miniatur to po prostu złe miejsce na wprawki, które miniaturami nie są; a przecież nie muszą być :)

Jakaś nowa przegródka w "Warsztacie literackim"?
“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”

R. Arnold

6
Jestem za.
Chciałabym wyodrębnienia małej, zamkniętej formy literackiej (miniatury czy drabbla) od krótkich wprawek mających na celu jedynie ćwiczenie warsztatu.
Tym bardziej, że miniatury mają swój comiesięczny konkurs i warto by skupiać się na tych, którym przyświeca inny cel niż tylko ćwiczenia na tekście.
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018

7
Eldil pisze: Już widziałem bardzo oczywiste wprawki, o których autorzy mówili, że to wprawki, a w komentarzach było - no dobrze, ale gdzie fabuła? Dlatego ta propozycja.
A to w takim razie jestem skłonna zmienić zdanie i projekt poprzeć :)
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

8
Jeżeli chcecie zakładać taki dział, to jako część Jak pisać. Funkcjonuje tam już Tartak czyli pogotowie literackie, gdzie padają pytania o najrózniejsze sprawy, najczęściej pod wspólnym hasłem "czy tak można". Dałoby się wygospodarować tam również miejsce na teksty, które autor chciałby poddać ocenie, bo coś mu w nich nie gra. Z konkretnym wskazaniem, o co mu chodzi i z możliwością poprawiania od ręki, według opinii szacownego grona, rozszarpującego fragment na strzępy :P
Ja to wszystko biorę z głowy. Czyli z niczego.

9
Propozycje nazwy:
"Wprawki"
"Ćwiczenia warsztatowe"
"Praca nad detalem (opis, dialog, wszelkie wprawki)".

R. Arnold

10
Rubia pisze: Z konkretnym wskazaniem, o co mu chodzi i z możliwością poprawiania od ręki, według opinii szacownego grona, rozszarpującego fragment na strzępy
Fajny pomysł!
Moja propozycja nazwy to: "Szkice wszelakie"
Istnieje cel, ale nie ma drogi: to, co nazywamy drogą, jest wahaniem.
F. K.

Uwaga, ogłaszam wielkie przenosiny!
Można mnie od teraz znaleźć
o tu: https://mastodon.social/invite/48Eo9wjZ
oraz o tutaj: https://ewasalwin.wordpress.com/

11
Jestem za
Eldil pisze: "Wprawki"
"Ćwiczenia warsztatowe"
i proponuję syntezę powyższych nazw: "Wprawki, czyli ćwiczenia warsztatowe"
"Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia""Jem kamienie. Mają smak zębów."
"A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty."

12
Rubia pisze: Jeżeli chcecie zakładać taki dział, to jako część Jak pisać.
Wyobrażałem to sobie jako oddzielny dział, tej wagi co całe "Jak pisać", żeby każda wprawka była oddzielnym tematem. I żeby można było potem coś łatwiej odszukać. Tartak na pojedyńcze zdania i szybkie pojedyńcze reakcje już istnieje, nie ma go co powtarzać. A tu (tak sobie to wyobrażałem :D ) będzie już trochę tekstu, może zechce kilka osób się wypowiedzieć. W osobnym temacie nowa wprawka nie skończy zainteresowania starą, jak to jest w Tartaku.

Czyli mamy tu kolejne pytanie - czy wprawki mają być jednym grubym postem :( czy osobnym działem, a każda wprawka osobnym postem :) ?
;)

R. Arnold
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprawy organizacyjne”