https://www.focus.pl/artykul/wyczuleni-na-zycie?page=1
Pierwszy raz zetknąłem się z pojęciem Osób Wysoko Wrażliwych i rzeczywiście temat jest dla nauki dość świeży. W skrócie sprowadza się do tego, że podwyższona wrażliwość polega na tym, że do świadomości dociera więcej bodźców niż u osoby typowej. Stąd reakcje OWW są dużo mocniejsze.
Mnie zaskoczyły głównie dwie rzeczy: że jest to żadne zaburzenie, ale uwarunkowana ewolucyjnie cecha, występująca nie tylko u ludzi i że jest to bardzo powszechne, bo obejmuje ok 15-20% społeczeństwa.
Większa wrażliwość to po prostu kolejny atrybut, taki jak niski/wysoki wzrost, albo kolor włosów. Główna różnica polega na tym, że dotyczy psychiki, więc jest mało widoczny i łatwo go sprowadzić do etykietek takich jak "wrażliwiec" albo "snowflake", by użyć delikatniejszych.
Dobrze, że zaczyna się o tym mówić.
Osoby Wysoko Wrażliwe
2Też mnie to cieszy, ponieważ należę do WWOJason pisze: https://www.focus.pl/artykul/wyczuleni-na-zycie?page=1
Dobrze, że zaczyna się o tym mówić.

Zdaje się, że natrafiłam na termin WWO na blogu "wonder and ponder". Jest tam też wiele fajnych wskazówek jak sobie radzić w codziennym życiu, żeby się nie przebodźcować itp.
Strona autorska: http://zalecka-wojtaszek.pl
Wsparcie dla pisarzy: http://www.gabinet-holistic.com/
Pracuję z pisarzami, którzy mają poczucie, że nie do końca wykorzystują swój czas i potencjał i nie realizują się tak, jak by chcieli. Pomagam im przezwyciężać przeszkody związane z procesem twórczym i śmiało dzielić się sobą ze światem.
Wsparcie dla pisarzy: http://www.gabinet-holistic.com/
Pracuję z pisarzami, którzy mają poczucie, że nie do końca wykorzystują swój czas i potencjał i nie realizują się tak, jak by chcieli. Pomagam im przezwyciężać przeszkody związane z procesem twórczym i śmiało dzielić się sobą ze światem.
Osoby Wysoko Wrażliwe
3Hehe... a ja poświęciłem większość młodzieńczych lat na tępieniu/przytęperowaniu tej WWO...
A tu klops, nie było takiej potrzeby
Oby żonka w to uwierzyła (psycholog xD)
A tu klops, nie było takiej potrzeby

Oby żonka w to uwierzyła (psycholog xD)
Osoby Wysoko Wrażliwe
4Z ciekawości: ktoś słyszał o jakimś rzetelnym rutynowym teści (np. stosowanym przez psychologów) by stwierdzić, kto jest HSP? Badania pozwalające na ukucie terminu prowadzono za pomocą MRI, ale jak się takie osoby rozpoznaje/potwierdza u nich tę cechę chociażby w Polsce?
Pytam, bo zainteresowanie tematem pewnie spowoduje wysyp samozdiagnozowanych z googla, a internetowe psychotesty jak zwykle są skonstruowane tak, że doskonale wiadomo, jak trzeba odpowiadać, żeby "wyszło".
Pytam, bo zainteresowanie tematem pewnie spowoduje wysyp samozdiagnozowanych z googla, a internetowe psychotesty jak zwykle są skonstruowane tak, że doskonale wiadomo, jak trzeba odpowiadać, żeby "wyszło".
Osoby Wysoko Wrażliwe
5Tu chyba najważniejsza jest samoobserwacja. Porównując się z rówieśnikami, dość szybko można wychwycić różnicę. Ja już jako dziecko wiedziałem, że jestem inny.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson
dr Samuel Johnson
Osoby Wysoko Wrażliwe
6Dyrektor podstawówki z takim wschodnim akcentem i "L" zamiast "Ł" twierdził, że "ma zamalą silę przebicia". Kto mógł wiedzieć? Teraz jestem WOWW. Wytłumioną Osobą... Emocjom ciężko się przebić do świadomości, ale pulsują pod skronią.
• "Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia" • "Jem kamienie. Mają smak zębów." •
• "A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty." •
• "A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty." •
Osoby Wysoko Wrażliwe
7Człowiek sam o sobie jest w stanie stwierdzić prawie wszystko - stąd taka popularność horoskopów. Ja kiedyś tego samego dnia zdiagnozowałam u siebie jednocześnie nadczynność i niedoczynność tarczycy na podstawie objawów z listy.
Jeśli wrażliwość sensoryczna to jakaś mierzalna cecha, to jak - poza obrazowaniem mózgu - się ją mierzy?
Jeśli wrażliwość sensoryczna to jakaś mierzalna cecha, to jak - poza obrazowaniem mózgu - się ją mierzy?
Osoby Wysoko Wrażliwe
8O ile dobrze zrozumiałam, to wysoka wrażliwość, czyli reaktywność układu nerwowego, może być jednym z wymiarów temperamentu (temperament jest cechą wrodzoną i niezmienną, w odróżnieniu od charakteru). Przynajmniej tak by wynikało z opisu tej cechy. A temperament się mierzy, i to bardzo ładnie mierzy. Np. kwestionariuszami autorstwa Strelaua albo arkuszem MMPI-2. W MMPI-2 wyjdzie wszystko, dlatego bardzo lubię ten test 
Aktualnie nie znam żadnych opracowań na temat wysokiej wrażliwości, ale często zdarza się, że nadaje się nową nazwę czemuś, co już istnieje i ma się dobrze, ale po nowemu lepiej brzmi.
A co do stwierdzenia, że z opisu wszystko pasuje: to ma nazwę - tzw. "efekt Forera". Jak damy opis pt. "Czasem jestem wesoły, a czasem smutny. Czasami wolę przebywać z innymi, ale zdarzają się momenty, kiedy wolę być sam. Czasem trudno mi znieść, że złoszczę się na bliskich, ale nie zawsze mogę się przed tym powstrzymać" itd. Kto się pod tym nie podpisze?

Aktualnie nie znam żadnych opracowań na temat wysokiej wrażliwości, ale często zdarza się, że nadaje się nową nazwę czemuś, co już istnieje i ma się dobrze, ale po nowemu lepiej brzmi.
A co do stwierdzenia, że z opisu wszystko pasuje: to ma nazwę - tzw. "efekt Forera". Jak damy opis pt. "Czasem jestem wesoły, a czasem smutny. Czasami wolę przebywać z innymi, ale zdarzają się momenty, kiedy wolę być sam. Czasem trudno mi znieść, że złoszczę się na bliskich, ale nie zawsze mogę się przed tym powstrzymać" itd. Kto się pod tym nie podpisze?

"ty tak zawsze masz - wylejesz zawartośc mózgu i musisz poczekac az ci sie zbierze, jak rezerwuar nad kiblem" by ravva
"Between the devil and the deep blue sea".
Osoby Wysoko Wrażliwe
9Mnie raczej chodziło o wrażliwość sensoryczno - emocjonalną, odbieranie bodźców niedostrzegalnych dla innych i zarazem silną reakcję emocjonalną, niewspółmierną do reakcji innych. Moim zdaniem, coś takiego można stwierdzić porównując się z otoczeniem.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson
dr Samuel Johnson
Osoby Wysoko Wrażliwe
10No to dodam jeszcze:
http://gnu.univ.gda.pl/psychobaza/ps_os ... nt_5_8.htm
Badaczem temperamentu jest prof. Jan Strelau.
http://gnu.univ.gda.pl/psychobaza/ps_os ... nt_5_8.htm
Badaczem temperamentu jest prof. Jan Strelau.
"ty tak zawsze masz - wylejesz zawartośc mózgu i musisz poczekac az ci sie zbierze, jak rezerwuar nad kiblem" by ravva
Osoby Wysoko Wrażliwe
11O. Myślałam, że to tylko do zaburzeń.
Tylko, że trudno się porównywać z innymi, zwłaszcza z jakąś większą grupą, stanowiącą sensowną próbę. Rozumiem, że można mieć jedną, dwie zaufane osoby, z którymi można szczerze porozmawiać o tym, jak i co odczuwają, ale co to za porównanie?
Obserwacja większej grupy w momenie, gdy mamy dostęp tylko do ich reakcji nic nie da, bo skąd wiemy, czy reagują inaczej, bo inaczej odczuwają, czy może mają inne mechanizmy reagowania, sposoby okazywania emocji, lepszą/gorszą samokontrolę?
Trzeba by było przez lata przy każdej bzdurce biegać z notatnikiem po wszystkich obecnych i dopytywać: słyszałeś to? czujesz to? przeszkadza ci to?
Osoby Wysoko Wrażliwe
12No, ale w zasadzie na porównaniach opiera się normalizacja wszystkich testów (nie tylko psychologicznych - normy dla wartości np. TSH w populacji ustala się podobnie).
Jak się to robi: gdy tworzy się test, bierze się jakąś w miarę dużą grupę ludzi określonej płci i wieku i mierzy się, jakie wyniki uzyskują. Jeżeli test jest dobry, wyniki powinny zbliżać się do rozkładu normalnego. Jak już się te wyniki ma, no to się je przekształca na normy (tenowe, stenowe lub centylowe) i potem, jak się ludzi tym testem bada, to wyniki "wysoki" "średni" lub "niski" określa się w odniesieniu do tych ustalonych wcześniej norm (i dlatego właśnie stwierdzenia typu "naród X jest inteligentniejszy od narodu Y" nie mają sensu, bo dla każdej populacji normy są ustalane oddzielnie, a dla testów inteligencji norma ma wynieść 100 plus/minus 2 odchylenia standardowe).
Jak się to robi: gdy tworzy się test, bierze się jakąś w miarę dużą grupę ludzi określonej płci i wieku i mierzy się, jakie wyniki uzyskują. Jeżeli test jest dobry, wyniki powinny zbliżać się do rozkładu normalnego. Jak już się te wyniki ma, no to się je przekształca na normy (tenowe, stenowe lub centylowe) i potem, jak się ludzi tym testem bada, to wyniki "wysoki" "średni" lub "niski" określa się w odniesieniu do tych ustalonych wcześniej norm (i dlatego właśnie stwierdzenia typu "naród X jest inteligentniejszy od narodu Y" nie mają sensu, bo dla każdej populacji normy są ustalane oddzielnie, a dla testów inteligencji norma ma wynieść 100 plus/minus 2 odchylenia standardowe).
Osoby Wysoko Wrażliwe
13Nie ma potrzeby, to nie badanie naukowe. Jeśli rozkrwawisz sobie palec i skręcasz się z bólu, w sytuacji kiedy Twój kumpel z podwórka tylko syknie, widzisz różnicę. Choć tu raczej nie chodzi o ból, ale porównanie jest adekwatne. Ja np. jako dziecko spałem bardzo niespokojnie, bo słyszałem dźwięki których inni nie wychwytywali, a jeśli panowała cisza, to szum własnej krwi w uszach, jakby to głupio nie zabrzmiało. Przez jakiś czas bałem się tego panicznie, myśląc, że to zbliżające się kroki.MargotNoir pisze:Tylko, że trudno się porównywać z innymi, zwłaszcza z jakąś większą grupą, stanowiącą sensowną próbę.
dr Samuel Johnson
dr Samuel Johnson
Osoby Wysoko Wrażliwe
14Też tak miałam

Osoby Wysoko Wrażliwe
15reakcje atypowe są typowe w każdej grupie społeczne, nadwrażliwcy to osoby które mają dość udawania...
Prawo czy miłosierdzie, mądry wybierze to drugie wypełniając to pierwsze.