Moje typy uczestników to wypowiadający się tutaj (wyrażający zainteresowanie

): Adrianna, Emma, Rebel, Kadah, Chii. Oraz dopytujący się na czacie o terminy P.Yonk

Wielka zagadka, to Eldil

Wpisywał się tu. Więc tak. Żalił, że nie ma pomysłu. Więc nie. Wiadomo po ToPA, że ściemnia. Tylko czy teraz jest, a udaje, że go nie ma? Czy nie ma go, a udaje że jest? Będę mu patrzył na ręce
Ciekawie komponują się ze sobą teksty 1 i 3. Można by je zatytułować: "Łaska wśród grzechu" i "Grzech wśród łaski"
Jedynka jest w moim odczuciu najbogatsza wizualnie. Zabrakło mi uzasadnień - dlaczego postaci zmieniają front?
Dwójkę podziwiać za odwagę, wyjścia z eksperymentem językowym do konkursu. Pasuje to też do rysunku, jest słowną impresją. Ciekaw jestem, czy ta odwaga pomoże, czy zaszkodzi
Trójka podobałaby mi się najbardziej, gdyby nie zakończenie. Podoba mi się język - chyba najłatwiej mi się ją czytało. Tekst tworzy ładne, klarowne obrazki w głowie, co też jest ważne w tym konkursie. A zakończenie psuje dobry nastrój, za to nic nie wnosi.
Czwórka też dobrze napisana, z fajnymi puzzelkami, które czekałem, aż mi się poukładają - i mi się nie poukładały. Może to moja wina? Ciekaw jestem odbioru innych osób.
Piątka najbardziej jest opowiadaniem. Prowadzi ładnie bohaterkę, mówi o jej motywacjach, przedstawia ważny moment w jej życiu. Końcówka jakby słabsza. Inna sprawa, że koniec jest otwarty, więc można dyskutować, czy naiwny jest autor, czy tylko bohaterka.
Szóstka najmocniej odnosi się do realiów historycznych. Wygląda na dzieło jednej z naszych "Hermion" - osoby która każdą pracę zaczyna od sprawdzenia wszystkiego w bibliotece

Tyle że obraz w głowie został mi bardzo statyczny. I tu autor zaryzykował. Czy czytelnicy uznają, że taki ma być tekst na podstawie grafiki z nieboszczykami? Czy wybiorą dynamiczniejsze teksty?
Każdy tekst ma mocne i słabe strony, więc wybór trudny. Tym bardziej, że na tym etapie czworo autorów zostaje, dwoje odchodzi, więc w sumie to trochę Big Brother - na tym etapie w zasadzie głosujemy kto ma zostać tymi dwoma, którzy odpadną.