Moje uszanowanie, dostojni Panowie, szanowne Panie.

1
Miło mi niezmiernie dołączyć do zacnego grona, mniej lub bardziej wybitnych literatów, centralnego zakątka Europy.

Od lat wielu i jeszcze kilku, piszę co mi w głowie piszczy. Przeważnie same bzdety i niedorzeczności, zmącone moją wybitnie powykręcaną psychiką. Jednak do tej pory nie publikowałem nic, a wszelakie twory moje, ujrzeli wyłącznie najwytrwalsi z bliskich memu sercu. Tylko co to za krytyka, gdy prawią same dusery co by nie urazić mej skromnej osoby.

Pisarstwo jest jedną z moich pasji, ale jednak tą, na którą przeznaczam najmniej czasu. Głównie dlatego, że go brak, bo pomysłów wiele i wciąż nowych przybywa. Inne me zainteresowania obejmują szeroko pojętą kulturę japońską, grafikę komputerową oraz denerwowanie wszystkich naokoło. Chociaż to ostatnie jest produktem ubocznym, postanowiłem to zaakceptować.

Interesuję się fantastyką, tak typowym fantasty jak i science fiction, a także weird fiction. Generalnie jednak, przeczytam to, co mi sprawia przyjemność.

Dość jednak tych andronów. Pora działać.
* Chociaż w tytule, Panowie stoją przed Paniami, jest to jedynie zabieg czysto stylistyczny, usilnie prowadzący do rymu. W normalnych warunkach, kolejność raczyłbym zmienić, dlatego liczę iż zostanie mi to wybaczone.

5
Z tym wybaczeniem, to się okaże ;)
Nie tak łatwo nas zdenerwować, ale jeśli już się zdarzy, gremialnie wyrywamy takiemu osobnikowi odnóża, a resztę podpiekamy na ruszcie. Poza tym jesteśmy mili (prawie wszyscy), kochamy Regulamin (prawie wszyscy) i kawę (prawie wszyscy). Baw się dobrze! :D
„Styl nie może być ozdobą. Za każdym razem, kiedy nachodzi cię ochota na pisanie jakiegoś wyjątkowo skocznego kawałka, zatrzymaj się i obejdź to miejsce szerokim łukiem. Zanim wyślesz to do druku, zamorduj wszystkie swoje kochane zwierzątka.” Arthur Quiller-Couch

FB - profil autorski

7
iris pisze: Nie tak łatwo nas zdenerwować
Oczywiście nie robię tego umyślnie i nagminnie, a na pewno nie obcym. Takie drażnienie się, jest jednak czymś naturalnym wśród bliskich i mnie to wychodzi mistrzowsko.
Jason pisze: Cześć :)

Z kultury japońskiej masz jakiś ulubiony dział (poza anime :P)?
Banalne pytanie, odpowiedź jednak trudna. Interesuję się ogólnie Japonią, głównie za sprawą anime, jak chyba każdy otaku. Na pewno przemawia do mnie ich podejście do...kultury, do szacunku i pracy na rzecz społeczeństwa. Proszę tylko, nie myl mojego zainteresowania z faktyczną znajomością. Coś tam wiem, coś z tego próbuję wkomponować we własne życie, ale wciąż wiele do odkrycia czeka.
Jason pisze:Którego pisarza najbardziej cenisz?
Tak ogólnie? Andrzeja Pilipiuka, Philipa K. Dicka, Borisa Akunina, ale także wielu innych, których w danym momencie dobrze mi się czyta. Jeśli jednak pytasz o japońskich, to nie potrafię wymienić żadnego. Nie czytałem zbyt wiele, poza mangami.

8
Wujek Blady pisze: Banalne pytanie, odpowiedź jednak trudna. Interesuję się ogólnie Japonią, głównie za sprawą anime, jak chyba każdy otaku. Na pewno przemawia do mnie ich podejście do...kultury, do szacunku i pracy na rzecz społeczeństwa. Proszę tylko, nie myl mojego zainteresowania z faktyczną znajomością. Coś tam wiem, coś z tego próbuję wkomponować we własne życie, ale wciąż wiele do odkrycia czeka.
To nie egzamin, nie oczekujemy jakiejś konkretnej wiedzy, tylko staramy się lepiej poznać ;)
Temat jest ciekawy i wcale nie jednoznacznie pozytywny. Ich kultura z jednej strony szanuje prywatność, a z drugiej ma bardzo sztywne i
często opresyjne zasady w strefie społecznej.
Sprawdź sobie honne i tatemae, jeśli jeszcze nie znasz. To jest ciekawy koncept, niby prosty, ale traktują to na tyle poważnie, że potrzebowali nazwać.
Wujek Blady pisze: Tak ogólnie? Andrzeja Pilipiuka, Philipa K. Dicka, Borisa Akunina, ale także wielu innych, których w danym momencie dobrze mi się czyta. Jeśli jednak pytasz o japońskich, to nie potrafię wymienić żadnego. Nie czytałem zbyt wiele, poza mangami.
Pytałem się ogólnie, sam nie znam zbytnio pisarzy z tamtego kręgu. A z Andrzejem masz szczęście, bo często tu zagląda :)
ichigo ichie

Opowieść o sushi - blog kulinarny
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tu się przedstawiamy ...”