Spowiedź bezdroży

1
Stworzycielko moja wybacz mi
w puste bez miłości dni
wczoraj cisnąłem obraz twój

Niczym papierowy zwój
dziś twoją czułość tak inną
spalę w mym oku - przecie niewinną

Jutro zaś pewnie twojego portretu
przyjdzie mnie szukać pośród szkieletów

Stworzycielko moja wybacz mi

Spowiedź bezdroży

2
Co to znaczy "ciskać coś jak papierowy zwój"? Istnieje jakiś szczególny sposób ciskania zwojów?
Jaki jest sens porównania wyrzucenia obrazu do wyrzucenia zwoju?
Co miałeś na myśli pisząc o czułości palonej w oku?
Dlaczego "przecie", a nie "przecież"?
Dlaczego "przyjdzie mnie" a nie "przyjdzie mi"?

Czuć, że chcesz wyrazić tu coś chyba bardzo dla Ciebie ważnego, ale co to takiego - dojść nie sposób.

Spowiedź bezdroży

3
Podmiot liryczny ciska w puste bez miłości dni obraz stworzycielki. Natomiast niczym papierowy zwój spali w swoim oku jej czułość, czyli czułość stworzycielki. Tak to zrozumiałam.
Moim zdaniem niepotrzebnie stosujesz archaizmy. W wierszu jest wiele emocji, które jako czytelniczka czuję, choć wiersz nie jest dla mnie jasny. Zastanawia mnie kim jest Stworzycielka, co symbolizuje. Wenę?
Pozdrawiam:)

Spowiedź bezdroży

4
Witam. Dziękuję za komentarz. Z przedstawionego zapisu wynika jasno, iż peel cisnął obraz (czytaj: pamięć o rodzicielce), pragnąc zgoła odmiennego uczucia niźli matczyne, a nie zwój (patrz: pierwsza strofa). Papierowym zwojem jest w tym wypadku czułość rodzica pozbawiona jakiejkolwiek namiętności i pożądania, a której autor wyraźnie pragnie od kobiety. Odnośnie dwóch, ostatnich pytań... Mam wielki sentyment do poezji romantycznej. Pewnie stąd taka notacja wiersza. Pozdrawiam.
 ! Wiadomość z: P.Yonk
Proszę stosować się do zasad poprawnej polszczyzny, ortografii i interpunkcji, w tym m.in. spacji po kropce, przed znakiem otwarcia nawiasu. Jesteśmy na forum literackim.
Proszę także nie nadużywać formatowania tekstu (pogrubienie, pochylenie). O ile w samym dziele, pewne formy mogą być dopuszczalne w uzasadnionych, wymagających specjalnej ekspresji, przypadkach, o tyle w komentarzach, które nie są częścią dzieła, ich nadmiar nie będzie tolerowany.

Spowiedź bezdroży

6
OK,
Papier - suchość, sztywność, czyli brak namiętności, zgadza się. Jedno wyjaśnione.

O stworzycielkę nie pytałam, bo to akurat oczywiste, podobnie, jak obraz-wspomnienie :)

Jedziemy dalej:

Co jest tak szczególnego w sposobie palenia papierowych zwojów? Jest jakieś uzasadnienie dla tego zwoju poza rymem?

Dlaczego podmiot pali czułość w oku? Co to znaczy "palić czułość w oku"?

Spowiedź bezdroży

7
[...]Co jest tak szczególnego w sposobie palenia papierowych zwojów[...] ? Pali się znacznie szybciej niż drewno. Piszący chce jak najszybciej wyzwolić się spod zaborczego i męczącego uczucia matki. Drewnem są w tym wypadku lata samotności spędzone w jej towarzystwie. To chyba najbardziej obrazowe uzasadnienie poza rymem. Palić czułość w oku - stać się niemym oraz obojętnym na bliskość kobiet podobnych charakterologicznie jego rodzicielce. Tyle. Miłego weekendu MargotNoir.
 ! Wiadomość z: P.Yonk
Proszę stosować się do zasad poprawnej polszczyzny, ortografii i interpunkcji, w tym m.in. spacji po kropce, przed znakiem otwarcia nawiasu. Jesteśmy na forum literackim.
Proszę także nie nadużywać formatowania tekstu (pogrubienie, pochylenie). O ile w samym dziele, pewne formy mogą być dopuszczalne w uzasadnionych, wymagających specjalnej ekspresji, przypadkach, o tyle w komentarzach, które nie są częścią dzieła, ich nadmiar nie będzie tolerowany.

Dodatkowa informacja: do cytowania fragmentu, lub całości wypowiedzi innego użytkownika, stosujemy specjalny bbcode quote. Wystarczy zaznaczyć fragment, który chcemy zacytować, a pojawi się dropdown z odpowiednią akcją. Stosujemy taką formę, bo zawiera w sobie odnośnik do źródła cytatu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja rymowana”