Zamek 3.0 - JEŚLI NIE DZIAŁA, wyskakuje błąd lub inna awaria...

1
Jeśli cokolwiek działało, a niestety wysiadło :arrow: zgłaszamy to w tym temacie!

Jeśli akurat nie możecie czegoś znaleźć, pomożemy na PW lub czacie. Wstrzymajmy się z opiniami do momentu aż "zamkniemy maskę" (ostrzegaliśmy, że do jutra korzystanie z forum może być utrudnione) i w tym wątku poprosimy tylko o konkrety: co nie działa? Coś źle się wyświetla? Czy problem występuje na komputerze, tablecie i/lub telefonie? Przydatne mogą okazać się również informacje o przeglądarce i systemie operacyjnym oraz screeny.

Dzięki za dotychczasowe wsparcie! :)

P.Yonk, :piwo:
Adres e-mail: kontakt(M@ŁP@)weryfikatorium.pl
WeryfikatoriuM na Facebooku

Land of Fairy Tales

Eskalator.exe :batman:

3
Niektóre bbcody, mogą nie być dostępne dla wszystkich. Chcemy skupić się na prostym formatowaniu tekstu. Np offtopic jest dostępny dla adminów/modów. Align jest deprecated. Zostaje center, left, right, justify i akapit.
"Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia""Jem kamienie. Mają smak zębów."
"A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty."

4
bbcode powinny już działać prawidłowo. Te zdeprecjonowane. Wszystkie stare posty powinny już wyświetlać się prawidłowo.
"A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty."

5
Nie wysiadło, ale i tak to tu napiszę, bo zostanie przeczytane :)

Była kiedyś taka piękna opcja na czacie - licznik. Ktoś strzelił sto wpisów, a inny tysiąc. A największy pracuś tylko dziesięć i nie łapał się do piątki napiętnowanych :) czy jest możliwe ustawienie takiego licznika? :)
Mówcie mi Pegasus :)
Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak

6
1. Ustawienie powiadomień na czacie na każdy pojedyńczy wpis pewnie będzie męczące. Poprzednio tylko informowało o zakładaniu wątku.
2. Poprzednio była fajna możliwość - jak po zatwierdzeniu postu coś się nie udało, i cofnęło się do poprzedniej strony w przeglądarce, to w okienku na wpis swojej odpowiedzi wciąż była zachowana moja wypowiedź. I to było świetne. W razie czego można było łatwo ponowić próbę. Teraz okienko jest puste - może być problemem zwłaszcza przy dłuższych tekstach - nie zawsze będziemy pamiętać, żeby przed każdym zatwierdzeniem wpisu skopiować go.
3. Nie ma teraz opcji czy łączyć, czy nie, nowy wpis z poprzednim, jeśli jeden autor napisał 2 pod rząd. To było użyteczne, bo czasem była kontynuacja i dobrze było dołączyć, a czasem świadomie się w ten sposób oddzielało nową myśl.

Romek - na głównej jakieś miejsce hańby zrobić :lol:

7
Eldil pisze: (ndz 20 wrz 2020, 15:21) 1. Ustawienie powiadomień na czacie na każdy pojedyńczy wpis pewnie będzie męczące. Poprzednio tylko informowało o zakładaniu wątku.
Kiedyś to zmienimy, w ogóle mchat ma zostać zastąpiony wmChatem. Będzie inaczej.
2. Poprzednio była fajna możliwość - jak po zatwierdzeniu postu coś się nie udało, i cofnęło się do poprzedniej strony w przeglądarce, to w okienku na wpis swojej odpowiedzi wciąż była zachowana moja wypowiedź. I to było świetne. W razie czego można było łatwo ponowić próbę. Teraz okienko jest puste - może być problemem zwłaszcza przy dłuższych tekstach - nie zawsze będziemy pamiętać, żeby przed każdym zatwierdzeniem wpisu skopiować go.
to tak nie działało. Jeśli coś pisałeś i wysyłałeś, system tylko sprawdzał, czy ktoś przed Tobą czegoś nie zdążył wysłać i informował Cię o tym. Teraz tak nie trzeba, gdy wysyłasz, trafiasz we właściwe miejsce w kolejce. Jeśli ktoś zdążył wysłać odpowiedź przed Tobą, to Twój wpis po prostu pojawi się za wpisem tego kogoś.
3. Nie ma teraz opcji czy łączyć, czy nie, nowy wpis z poprzednim, jeśli jeden autor napisał 2 pod rząd. To było użyteczne, bo czasem była kontynuacja i dobrze było dołączyć, a czasem świadomie się w ten sposób oddzielało nową myśl.
To jest i działa. Ale jeśli nie zauważyłeś to moze kwestia uprawnień. Sprawdzimy

8
P.Yonk pisze: (ndz 20 wrz 2020, 15:26) to tak nie działało. Jeśli coś pisałeś i wysyłałeś, system tylko sprawdzał, czy ktoś przed Tobą czegoś nie zdążył wysłać i informował Cię o tym. Teraz tak nie trzeba, gdy wysyłasz, trafiasz we właściwe miejsce w kolejce. Jeśli ktoś zdążył wysłać odpowiedź przed Tobą, to Twój wpis po prostu pojawi się za wpisem tego kogoś.
Nie wytłumaczyłem dobrze, o co chodzi :(

Wpisałem nowy tekst w okienku wpisywania. Wcisnąłem "zatwierdź". Zjadło mi ten wpis, pojawił się komunikat o błędzie, zamiast zatwierdzić. Łapię więc kursorem w lewym górnym rogu przeglądarki strzałkę w lewo, żeby cofnąć ze strony z komunikatem o błędzie, do strony, na której było wszystko ok, a w okienku był mój wpisany tekst, czekający na zatwierdzenie.
Kiedyś po takiej operacji ten tekst wciąż tam był - ocalał. Teraz dostaję odświeżoną wersję strony, z pustym okienkiem wpisywania nowego postu. Tekst przepadł.

10
Wklejanie linków do Facebook'a. Ponieważ niektórzy mogą mieć zabezpieczenia przed wyświetlaniem treści z FB, a ja jeszcze nie wiem jak to sprawdzić, no i raczej i tak nie będzie możliwości obejścia, myślę, że powinno automatycznie otaczać taki link bbcodem [ url ]. Jeszcze nie wiem jak. Ale dopisuję.

11
uniwers pisze: (ndz 20 wrz 2020, 21:43) Obrazek
uniwers pisze: (ndz 20 wrz 2020, 21:43) fejsbukowe mi nie działają
uniwers pisze: (ndz 20 wrz 2020, 21:44) Firefox 80.0.1 + wyłączony uBlock Origin
Dodano po 40 sekundach:
ithi pisze: (ndz 20 wrz 2020, 21:42) ja mam tak Obrazek
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

12
uniwers pisze: (ndz 20 wrz 2020, 22:23) @ithi apropos przeskakiwania - brak animacji przewijania czata, kiedy wskakuje nowa wiadomość, to bug czy ficzer?
ithi pisze: (ndz 20 wrz 2020, 22:24) co to jest "animacja przewijania"?
Chii pisze: (ndz 20 wrz 2020, 22:25) A, że nie scrolluje się sam czat, tylko się pojawia nowa wiadomość.
uniwers pisze: (ndz 20 wrz 2020, 22:25)
ithi pisze: (ndz 20 wrz 2020, 22:24) co to jest "animacja przewijania"?
dotychczasowy najnowszy post płynnie jedzie w górę. Chii dobrze to ujęła
uniwers pisze: (ndz 20 wrz 2020, 22:27) O. Jeśli wrzucam grafikę IMG w czata, to mi się nie przewija do dolnej krawędzi wiadomości
uniwers pisze: (ndz 20 wrz 2020, 22:28) i autoprzewijanie czata szlag trafia
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

13
Lightbox - głównie na chacie - gdy wstawiam nowe zdjęcie, ono nie jest brane pod uwagę przez skrypt "powiększający". Po odświeżeniu strony dopiero.

14
taka mała popraweczka jeli chodzi o czytelność by się przydała:
cytaty są bardzo wyróżnione, natomiast ginie to co jest treścią posta. przydałby się większy odstęp i większa o punkt czcionka albo nieco bledsza czcionka w cytacie (albo i to i to).

Obrazek
gosia

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprawy organizacyjne”