KWIETNIK

1
Przyszła w czwartkowy wieczór, gdy nie było mnie w domu. Powiedziała, że jest zmęczona i marzy, by się wyspać. Zawróciła mu w głowie, pościelił więc łóżko i położył się przy niej, niby na chwilę.
Tyle zdążył mi powiedzieć.. zanim.. sam wiesz.
Wtedy jeszcze miałam więcej sił, nie to co dziś, ale bez prześcieradła nie wyciągnęłabym go do ogródka.
Mówiłam ci, że zawsze chciałam mieć kwietnik, a nigdy nie lubiłam grzebać w ziemi? I zobacz.. Każdej wiosny sadzę pomarańczowe aksamitki, czerwone goździki i żółte irysy. Tak ładnie teraz rosną, prawda?
– Kobiety wybaczają, ale nigdy nie zapominają?
– Tak, znam to powiedzenie. Muszę dosadzić niebieskie niezapominajki. Zrobił to w naszym wspólnym łóżku. Uwierzysz? W naszym łóżku! Nie wybaczę. Ani jemu ani jej.
Co z tego, że zdradził mnie ze Śmiercią?
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018

KWIETNIK

2
Dobre.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

KWIETNIK

4
Tak nie wolno pisać, a tym bardziej myśleć Zielonkawa Sarah.
I zapomniałaś postawić ostatnią kropkę po słowie "zobacz". Chyba specjalnie dla Niego. To akurat podoba mi się najbardziej.

Smutno. Smutno. Smutno.
Wiem, że oni nigdy tego nie zrozumieją, ale pod moją maską sarkazmu wspomnienia żyją.

KWIETNIK

5
Navajero Dziękuję za Dobre słowo :)
Czarna Emma, Cieszę się :) Dziękuję :)
Quincunx pisze: (sob 08 maja 2021, 21:29) Smutno. Smutno. Smutno.
a możesz mi napisać, co tak naprawdę zobaczyłeś/przeczytałeś w tej miniaturce? Możesz na pw :)

KWIETNIK

6
Bardzo mi gra w tej wersji.
Ładne to bardzo.
I lubię to zaskoczenie na koniec.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

KWIETNIK

7
ithi pisze: (ndz 09 maja 2021, 21:54) Bardzo mi gra w tej wersji.

Żeby nie było - Ithi widziała dwie wcześniejsze wersje i odwiodła mnie od skracania tekstu do drabbla.
I za wszystkie Twoje uwagi BARDZO dziękuję :)
..i jakie ładne kwiatki dziś posadziłam :) Kolorowy kwietnik :)

KWIETNIK

10
Romecki, Stara jest, nie zauważyłeś ?:) Bardzo stara :) Dawno temu go zakopała, gdy jeszcze miała siły targać na prześcieradle. W kwietniku już niewiele zostało, zresztą kto by chciał przekopywać grządki i po co?
Jak mi się przyśni kolejna część, to Ci opowiem co z nią dalej :)
Dzięki :)
Melibea, dzięki za odwiedziny i komentarz :) Mała rzecz a jak cieszy :)

KWIETNIK

12
Romecki, Przemyślę :) Gorzej, jeśli ona zapomni co i po co zrobiła i zostaną jej tylko kolorowe kwiatki :)

KWIETNIK

14
Wiem.
Nawet składają mi się literki w opowieść. Ale w miniaturze jest za mało miejsca, a na dłuższy tekst - nie mam zwyczajnie czasu.
Może kiedyś? Może kiedyś.

KWIETNIK

15
A święty Nigdy grozi palcem :)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miniatura literacka”