Tak, wiem że brzmi to bardzo melodramatycznie itd. ale ja naprawdę uwielbiam takie książki! Jeśli ktoś czytał jakieś w tym stylu, to bardzo proszę o złożenie zeznania
 abym mogła poczytać więcej.
 abym mogła poczytać więcej.Ja czytałam jedynie (nad czym bardzo ubolewam):
"Dziwne losy Jane Eyre" Charlotte Bronte
"Wichrowe wzgórza" Emily Bronte
"Dom na wrzosowisku" Victoria Holt
Inne książki nie do końca w tym stylu, ale mające super klimat i rozgrywające się w odpowiednich czasach to:
"Ostatnia z rodu Chiavellich" Madeleine Brent
"Tajemnica Abigel" Magda Szabo
Inna książka o wspanialym nawiedzono- tajemniczym klimacie
 to "Trzynasta opowieść" Diane Setterfield. Jest o starym domu, tajemnicach itp, ale rozgrywa się w czasach współczesnych.
 to "Trzynasta opowieść" Diane Setterfield. Jest o starym domu, tajemnicach itp, ale rozgrywa się w czasach współczesnych.Podobną do niej powieścią jest z kolei "Cień wiatru" Carlosa Ruiza Zafona.
W każdym razie wszystkie wyżej wymienione książki bardzo polecam!

Poza tym polecam też "Mnicha" Lewisa, choć już bardziej odbiega od podanego przez ciebie schematu. Mimo to warto przeczytać. Jest także "Zamczysko w Otranto" Walpole'a (nie wiem czy dobrze wyszła mi próba odmiany nazwiska). Wprawdzie zamiast posiadłości jest zamek, jednak reszta elementów się zgadza
 Poza tym polecam też "Mnicha" Lewisa, choć już bardziej odbiega od podanego przez ciebie schematu. Mimo to warto przeczytać. Jest także "Zamczysko w Otranto" Walpole'a (nie wiem czy dobrze wyszła mi próba odmiany nazwiska). Wprawdzie zamiast posiadłości jest zamek, jednak reszta elementów się zgadza  Sprawdźcie sobie.
 Sprawdźcie sobie. Poza tym napisałam o wampirzej klasyce tamtego okresu, a co by o Rice nie powiedzieć to ciągle kilku setek lat życia nie można jej przypisać.
 Poza tym napisałam o wampirzej klasyce tamtego okresu, a co by o Rice nie powiedzieć to ciągle kilku setek lat życia nie można jej przypisać.