Kacper Algierski Tales

3
tumi1, ano... ;)

KacperAlgierskiTales, ale witaj w naszych skromnych progach. Napisz nam coś więcej o sobie, nie bądź taki tajemniczy :)
Rem tene, verba sequentur (Trzymaj się tematu, a słowa przyjdą same)
Katon Starszy, zwany Cenzorem

Kacper Algierski Tales

4
Czułem się natchniony do napisania do tej pory 10 części z mojej serii Kacper Algierski Tales - Legenda Zza Światów.
Pierwsza cześć jest do przeczytania na forum, w kategorii Proza.
Można także dowiedzieć się więcej o twórczości na fb: www.facebook.com/KacperAlgierskiTales

Skłaniam się raczej ku zaprezentowaniu swojej dotychczasowej twórczości, niż siebie samego.
Chyba, że są do mnie jakieś pytania, wtedy postaram się odpowiedzieć najlepiej jak tylko potrafię

Bądźcie pozdrowieni!

Kacper Algierski Tales

7
KacperAlgierskiTales, wiesz, generalnie świat działa tak (a nasze forum nie jest to wyjątkiem), że im więcej dajesz, tym więcej możesz otrzymać ;)
Rem tene, verba sequentur (Trzymaj się tematu, a słowa przyjdą same)
Katon Starszy, zwany Cenzorem

Kacper Algierski Tales

8
Michał123 pisze: (ndz 15 paź 2023, 22:07) KacperAlgierskiTales, wiesz, generalnie świat działa tak (a nasze forum nie jest to wyjątkiem), że im więcej dajesz, tym więcej możesz otrzymać ;)
Cieszę się!
Mam nadzieję, że choćby odrobinkę, częściowo, można odebrać moją twórczość jako dar, którym dzielę się z Wami

Kacper Algierski Tales

9
KacperAlgierskiTales pisze: (ndz 15 paź 2023, 22:20) Cieszę się!
Mam nadzieję, że choćby odrobinkę, częściowo, można odebrać moją twórczość jako dar, którym dzielę się z Wami
Sądzę, że doszło tu do pewnego rodzaju nieporozumienia :) KacperAlgierskiTales, zakładam, że zawitałeś na forum po to, żeby się uczyć, otrzymywać informację zwrotną w celu poprawy warsztatu, ogólnie żeby polepszać swoje pisanie. Jeżeli tak, to potrzebne Ci są do tego wnikliwe komentarze, które wskażą wszelkie błędy gramatyczne, ortograficzne, konstrukcyjne, światotwórcze i inne. Krytyka jest niezbędna dla postępu. Dalej: żeby móc takie komentarze otrzymywać, należy wnieść swój wkład, czyli przeczytać cudzy tekst nie na zasadzie "No spoko, ciekawie się czyta, zapraszam do mojego tekstu", tylko taki, który rzeczywiście pomoże autorowi/autorce. Jeśli nie czujesz się kompetentny, żeby rozkładać czyjś tekst na czynniki pierwsze, to możesz podzielić się wrażeniami na temat wiarygodności bohaterów, logiki wewnętrznej tekstu i innych aspektów, na które akurat zwrócisz uwagę, np. jeśli zawodowo się w czymś specjalizujesz, a tekst zahacza o tę tematykę, to również możesz się tym podzielić. Słowem, trzeba się postarać, jeśli to ma mieć sens.
W związku z tym zachęcam Cię, żebyś ponownie spróbował skomentować czyjś tekst, ale już uwzględniając uwagi zamieszczone powyżej.
"ty tak zawsze masz - wylejesz zawartośc mózgu i musisz poczekac az ci sie zbierze, jak rezerwuar nad kiblem" by ravva

"Between the devil and the deep blue sea".

Kacper Algierski Tales

10
Wolha.Redna pisze: (ndz 15 paź 2023, 22:37)
KacperAlgierskiTales pisze: (ndz 15 paź 2023, 22:20) Cieszę się!
Sądzę, że doszło tu do pewnego rodzaju nieporozumienia :) KacperAlgierskiTales, zakładam, że zawitałeś na forum po to, żeby się uczyć, otrzymywać informację zwrotną w celu poprawy warsztatu, ogólnie żeby polepszać swoje pisanie. Jeżeli tak, to potrzebne Ci są do tego wnikliwe komentarze, które wskażą wszelkie błędy gramatyczne, ortograficzne, konstrukcyjne, światotwórcze i inne. Krytyka jest niezbędna dla postępu. Dalej: żeby móc takie komentarze otrzymywać, należy wnieść swój wkład, czyli przeczytać cudzy tekst nie na zasadzie "No spoko, ciekawie się czyta, zapraszam do mojego tekstu", tylko taki, który rzeczywiście pomoże autorowi/autorce. Jeśli nie czujesz się kompetentny, żeby rozkładać czyjś tekst na czynniki pierwsze, to możesz podzielić się wrażeniami na temat wiarygodności bohaterów, logiki wewnętrznej tekstu i innych aspektów, na które akurat zwrócisz uwagę, np. jeśli zawodowo się w czymś specjalizujesz, a tekst zahacza o tę tematykę, to również możesz się tym podzielić. Słowem, trzeba się postarać, jeśli to ma mieć sens.
W związku z tym zachęcam Cię, żebyś ponownie spróbował skomentować czyjś tekst, ale już uwzględniając uwagi zamieszczone powyżej.
Hmm...
Dziękuję za poradę, ale na moment w którym komentowałem, (głównie, gdyż jest to wymagane przez regulamin, co prawda...) to nic lepszego nie przyszło mi do głowy...
Chciałem, żeby było prosto w sedno, autentycznie i szczerze. I mam nadzieję na to, że chociaż to, chociaż trochę mi się udało...

Twoja odpowiedź jest za to konkretna i rozbudowana. Wydaje się być bardzo dokładna.

Na ten moment mogę nie posiadać takiej umiejętności... Niestety...
A chciałbym nadal uczestniczyć, na tyle, na ile jest to możliwe, w aktywności na forum.
Rozumiem, że moje wypowiedzi mogą się zdawać powierzchowne, ale na razie (w przypadku tych dotychczasowych)... to na więcej mnie chyba nie stać...
Ale postaram się starać się bardziej.
;)

Kacper Algierski Tales

12
silva.silvera pisze: (wt 17 paź 2023, 07:23) Z czystej ciekawości: ile masz lat? Jakie książki czytasz? Co robisz oprócz pisania?
Mam 32 lata

Czytam, a raczej czytałem, (bo od kiedy piszę, nie miałem w ręku ani jednej książki - nie chcę zakłóceń co do oryginalności mojej twórczości) książki naprawdę... różne.
Głównie fantastyka, ale również kryminały i inne, byleby były w stanie mnie zainteresować i przytrzymać przy czytaniu.
Jak byłem młodziakiem przeczytałem trylogię Władcy Pierścieni, Wiedźmina, Opowieści z Ziemiomorza, ale i wiele innych książek, to właśnie wtedy najwięcej czytałem.

Interesuje się mocno samodoskonaleniem.
Lubię też gry strategiczne, czy taktyczne, choć dawno w nic nie grałem.
Moja ulubiona gra to Dota 2.
Czasem coś obejrzę, jeśli jest to naprawdę dobre i warte seansu.
Teraz oglądam raz po raz serial Vikings.
Oglądałem też niektóre anime, moje ulubione to Ergo Proxy.
Poza tym lubię jeździć na rowerze, czy pójść poćwiczyć na siłowni.
Uwielbiam dobrą muzykę, jaka by nie była.
Lubię myśleć, rozmyślać
To chyba na tyle, a przynajmniej nic więcej nie przychodzi mi do głowy

Pozdrawiam

Kacper Algierski Tales

13
KacperAlgierskiTales, a powiedz mi jeszcze jak długo trwa Twoja przygoda z pisaniem? Jak wygląda Twój proces twórczy? Czy Twoja twórczość ma jakiś betaczytelników przed publikacją?
Alicja dogoniła Białego Królika... I ukradła mu zegarek.

Kacper Algierski Tales

14
silva.silvera pisze: (wt 17 paź 2023, 17:25) KacperAlgierskiTales, a powiedz mi jeszcze jak długo trwa Twoja przygoda z pisaniem? Jak wygląda Twój proces twórczy? Czy Twoja twórczość ma jakiś betaczytelników przed publikacją?
Zacząłem pisać pierwszą książkę mając 11 lat, jednak jej nie ukończyłem. Niestety gdzieś przepadła na przestrzeni lat, a szkoda, bo chętnie bym się dowiedział co miał w głowie dzieciak z tamtych lat
Później, ok. 13 roku życia zacząłem pisać teksty hip-hop/rap, i jeszcze później, czyli gdzieś pewnie ok. 16 lat nagrywałem utwory i to tak trwało latami.
Do napisania mojej opowieści czułem się natchniony i zobowiązany.
Pierwszą część przeczytałem ze 100 razy, doszukując się choćby i najmniejszej drobinki do poprawy. A jak się okazało, zawsze było co poprawić, choćby i jedno słowo, którego smak nie współgrał nagle z całością.

Mój proces twórczy składa się z kilku etapów. Buduję szkielet, a potem go wypełniam wszystkim tym, co zaplanowałem wcześniej. To tak po krótce.

Rodzina i bliscy znajomi to beta-testerzy mojej twórczości.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tu się przedstawiamy ...”