Ostatnie akordy na harfie życia,
dogorywają końcowe tony,
na lirze moru zabrzmiały dźwięki,
struny zadrgały w melodii duszy.
życiowy koncert dobiega końca,
pora rozpocząć symfonię grozy,
by każdą nutą przerazić serce,
by nieść w muzyce przesłanie gorzkie.
Gdy dyrygentem ulotne chwile,
orkiestrą liście na starym dębie,
wicher szamocze swym instrumentem,
w szaleńczym rytmie wszystkie się kręcą.
Pogodny uśmiech wreszcie się zjawił,
do tańca porwał wszystkie uczucia,
myśli do taktu tupią nogami
i wszystko żyje, kiedy umierasz.
3
Uwazam, ze miales bardzo dobry pomysl, ale wykonanie jeszcze bym dopracowal. Niewatpliwie jest to dobry material na wiersz. Zwroc uwage, ze w pierwszej strofie szwankuje rytmika! A w ogole to co to jest "moru"? Jesli chodzi o zaraze, to to troche mi nie pasuje, pewnie tez ze wzgledu na archaizm, ktory wydaje mi sie tu zbedny. Najbardziej mi sie podobaja II i IV strofa i tu bym chyba raczej nie wprowadzal zadnych wiekszych poprawek. III strofa jest troche niejasna, napisales na przyklad, ze "wszystkie sie kreca", ale co? Moze lepiej "wszystko sie kreci", czy nie? Z zastosowaniem muzycznej metaforyki w opisie umierania jeszcze sie nie spotkalem i przyznam, ze to koncept godny uznania. Ciekawie (ale mozna lepiej) przedstawiasz jakby kolejne fazy smierci. To tyle jezeli chodzi o moj komentarz, troche nieskladny, to fakt.
PS.Uwazam, ze ten wiersz ma przyszlosc i przede wszystkim, ze to prawdziwie gleboka poezja, przynajmniej w zamierzeniu, bo dotyka samej istoty czlowieczenstwa. Ogolnie jeszcze raz brawo za idee.
Dodane po 5 minutach:
I tytul takze uwazam za bardzo trafiony! Znakomita aluzja! Piekne i intrygujace przetworzenie znanego z innej strony motywu literackiego.
Dodane po 1 minutach:
O to chodzi w poezji!
PS.Uwazam, ze ten wiersz ma przyszlosc i przede wszystkim, ze to prawdziwie gleboka poezja, przynajmniej w zamierzeniu, bo dotyka samej istoty czlowieczenstwa. Ogolnie jeszcze raz brawo za idee.
Dodane po 5 minutach:
I tytul takze uwazam za bardzo trafiony! Znakomita aluzja! Piekne i intrygujace przetworzenie znanego z innej strony motywu literackiego.
Dodane po 1 minutach:
O to chodzi w poezji!
Witam! :)
4Utwór bardzo mi się podoba. Bogaty jest w metafory, które budują obraz w wyobraźni czytelnika. Temat nie jest zbyt trudny do rozszyfrowania, już sam tytuł nam podpowiada. Własnie...mógłbyś/mogłabyś wprowadzić nutkę tajemnicy zmieniając tytuł na mniej dosłowny
, ale ogólnie podoba mi się.

Adrian