Owoce forum

1
Mam pytanie, lecz na początku wyjaśnię, by nie było niedomówień. Jestem świadomy, że takie miejsca, jak to są bardzo potrzebne i przydatne i nie kwestionuję oraz nie krytykuję sensu istnienia tego forum! - dziś to w sumie, jakby nie patrzeć, jedyne centra informacyjne dla przyszłych pisarzy. No właśnie, pisarzy...

Moje pytanie brzmi, czy komuś z Was TO miejsce pomogło w sposób taki, że możecie się pochwalić namacalną książką / tomikiem / opowiadaniem w jakimś czasopiśmie? Nie chodzi mi o odpowiedzi typu: "och, jak najbardziej, mój warsztat się poprawił tysiąckrotnie od czasu, kiedy po raz pierwszy tutaj zawitałem". Chodzi mi o konkretne osoby, które mogą powiedzieć: "tak, to forum pomogło mi wydać moją książkę. Informacje, ludzie na tym forum pomogli mi, a tytuł mojego dzieła brzmi..."

Zebrano w końcu jakieś owoce weryfikatorium? :D

3
Nie byłam tu od dawna, więc mogę się mylić - ale moim zdaniem to częściowo wynika z faktu, że większość użytkowników to ludzie (bardzo) młodzi. Trudno się spodziewać by ktoś, kto rok temu trafił tu jako ambitny czternastolatek miał już na koncie publikację, do której nasze cenne porady się w jakikolwiek sposób przyczyniły bądź nie.

Jeśli nie zostanę zbanowana za sianie wrogiej propagandy, to mogę przytoczyć przykład portalu literackiego (znanego w sieci jako Portal Literacki :wink: ), który może się poszczycić niejedną publikacją wśród swoich użytkowników, przez co można go przyrównać zgoła do Fabryki (sza!). Więc generalnie, moim zdaniem takie inicjatywy jednak przynoszą owoce. Nie dziś, to jutro, ktoś z Weryfikatorium się wydrukuje.
[img]http://server.jassmedia.net/tutona/baner7s.png[/img]

4
Poza tym, jak już wspominał pan Andrzej, pisanie to inwestycja w przyszłość. Owoce zbiera się po wielu latach pracy, a Forum nie działa jeszcze aż tak długo. Niemniej myślę, że w jakimś 2010 rangę PISARZA będzie tu miał więcej niż jeden użytkownik ;D
(\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature help him take over the world.

5
można zrobić jeszcze inaczej: wymyślić sobie temat antologii. niech każdy uczestnik forum napisze opowiadanie, powołać jury, ocenić, wybrać najlepsze, zredagować, złozyć zbiorek i komuś zaproponować.

7
Przecież nie temat jest ważny, tylko interpretacja!

:idea: Mam głupi pomysł (a takie są najlepsze:P):

Niech każdy poda jakiś temat w określonym czasie; zbierze się to; ponumerkuje; w zależności od liczby propozycji dostosuje się do liczb w losowaniu lotto. Teraz każdy z użytkowników będzie czekał z napięciem na wyniki. Będą emocje prawie jak na 18m kickerze :D
I've got the lot to burn...

8
To byłby dobry pomysł, tylko musiałby zostać poparty przez adminów i modów :). Jest coś takiego na Fahrenheicie, tylko, że tamte antologie wydaje Fabryka Słów... :P Raczej nie mamy szans na pozyskanie wydawnictwa tej rangi...

9
lebruce pisze: Raczej nie mamy szans na pozyskanie wydawnictwa tej rangi...

mysle ze szanse są - pod warunkiem ze udało by się zebrać ok 300 stron znorm. naprawdę dorbtych tekstów.

10
To jest moim zdaniem bardzo dobry pomysł i jednocześnie duża szansa na zaistnienie dla początkujących autorów, podpisuje się pod tym obiema rękoma.

12
Popieram! Tylko bierzcie się, ludzie, do wymyślania tematów! Oto kilka corych propozycji (bo sądzę, że im głupsze, tym będzie więcej ciekawych interpretacji):

- uczucia podczas jedzenia,

- z pamiętnika istoty nieistniejącej,

- moralitet na odwrót,

- zabawa hiperbolą (mam na myśli termin literacki, choć jak ktoś woli inaczej interpretować to proszę bardzo)

Hm, na tę chwilę dalszych pomysłów brak. Jak ktoś coś wymyśli to super. Ja też postaram się co nieco dorzucić ;)
pisanie i herbata - moje ukochane narkotyki...

14
No okej, strzelałam pierwsze lepsze. No, ale jeśli konkurs ma powstać, to chyba nie trzeba gadać, a brać się do roboty z wymyślaniem tematów. Może wtedy coś z tego będzie.
pisanie i herbata - moje ukochane narkotyki...

15
to nie jest jakis powod do chwaly duzy, ale byl taki konkurs antologia patologia i moj tekst sie zakwalifikowal widnieje w antologi wsrod paru innych i ogolnie fajnie miec na polce cos wydanego profesjonalnie ze swiadomoscia ze znajduje sie tam moj wlasny tekst :P zobaczymy co bedzie dalej

podoba mi sie pomysl ktory ktos rzucil wczesniej z tym zbiorem opowiadan naszych uzytkownikow
Tych wszystkich którzy upajają się zgiełkiem mass mediów, kretyńskim uśmiechem reklamy, zaniedbaniem przyrody, brakiem dyskrecji wyniesionym do rzędu cnót, należy nazwac kolaborantami nowoczesności.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak wydać książkę w Polsce?”