Co składa się na styl?
1Co Waszym zdaniem składa się na styl? Czy wyznacznikiem stylu są jakieś stałe zwroty jakich pisarz używa w swoich tekstach? Czy błędem jest używanie tych zwrotów w kilku opowiadaniach? Czy to raczej nazywa się też stylem?
Moderatorzy: Poetyfikatorzy, Weryfikatorzy, Moderatorzy, Zaufani przyjaciele
Według mnie nie tyle błędem, co przejawem małego zasobu słów u autora, tudzież brakiem wyobraźni, by opisać coś w inny sposób. Na przykład w ,,Necrosis" Piekary w kilku opowiadaniach wciąż powtarzało się określenie ,,palce powykrzywiane artretyzmem". Użyte raz spodobało mi się, ale jak czytam to samo w następnych utworach to coraz bardziej rzednie mi mina.Czy błędem jest używanie tych zwrotów w kilku opowiadaniach?
- Nie skazują małych dziewczynek na krzesło elektryczne, prawda?
- Jak to nie? Mają tam takie małe niebieskie krzesełka dla małych chłopców... i takie małe różowe dla dziewczynek.
To chyba najbliższe prawdy. Można oczywiście rozłożyć tekst na czynniki pierwsze i uzyskać wyznaczniki stylu konkretnego twórcy, ale to nie będzie cała prawda. Każdy, kto dużo czyta, doświadczył pewnego zjawiska - zaczynamy książkę, niby wszystko gra, rozumiemy akcję, dialogi są naturalne, autor zabiera na w interesujące miejsca, lecz czytanie idzie jak sprzedaż futer na plaży nudystów. I za cholerę nie wiadomo, czego brakuje książce.Gryzipiórczyca pisze:Określiłabym to jako przełożenie osobowości twórcy na zdania, które wychodzą spod jego ręki.