Ashtu - Alei

1
Witam! Nie lubię mówić o sobie, szczególnie w tak bezpośredni sposób. Zasób słów nagle znika, umysł staje się okaleczony i nieporadny. W tym roku rozpocznę studia na UAM w Poznaniu. Kierunek - filologia polska. Jak to jest z tym moim pisaniem? Tworzę sobie od wielu już lat, praktycznie od kiedy pamiętam.

Uczyłam się w szkole muzycznej, potem chodziłam na warsztaty plastyczne i wokalne, założyłam zespół muzyczny dla którego komponowałam utwory. Moje myśli skupiły się na jakiś czas wokół poezji śpiewanej.

Właściwie, interesuje mnie chyba wszystko co istnieje. Interesuje mnie także wszystko co nie istnieje, lub jeszcze nie miało szansy zaistnieć. Jeżeli czegoś nie ma, to znaczy, że mogę to stworzyć.

Niewiele jeszcze potrafię ale mam nadzieję, że któregoś dnia będę mogła nazwać siebie pisarką. Chcę się uczyć od Was, dlatego tu jestem.

Dziękuję, trudne przemówienie introwertyka dobiegło końca. Radujcie się;D

2
Widzę, że masz dość szeroki zakres zainteresowań i krążą one wokół szeroko pojętej sztuki. Ja mam podobnie, a więc witam serdecznie i przy okazji życzę powodzenia na studiach- ja już mam ten kierunek za sobą :wink: Skoro filologia polska i skoro to forum to pewnie też dużo czytasz. A jakie książki Cię najbardziej interesują, jeśli można zapytać?
"Nie wiem, co to poezja,

jest w niej coś z laski Mojżesza:

strumień dobędzie ze skały,

umie zabijać i wskrzeszać."

W.B.

3
Oj, sporo tego jest. Szczególną miłością darzę dzieła Orwella i Wiktora Hugo. Wiem, to dziwne połączenie. Czytam wszystko co mnie zainteresuje, dosłownie wszystko. Lubię Bruno Schulza, chociaż nie przyjmuje się łatwo tej prozy poetyckiej, jest trudna. Ostatnio czytam powieści Anne Rice, jestem pod wielkim wrażeniem jej ornamentalnego stylu.

4
Witam.

I my z pewnością czegoś nauczymy się od Ciebie, jeżeli zagościsz u nas na dłużej ;)
"Nawet najdalsza podróż, zaczyna się od pierwszego kroku."

5
Witaj. <kłania się nisko>

Ostatnio mnie od tego kłaniania plecy zaczynają bolec :)

Poznań - ja też tam siedzę. Cudnie, planuję zebrac ludzi z forum pewnego pięknego dnia w Poznaniu. Będziemy mogli sobie eee podyskutowac.

Co to ja chciałam? <stuka palcami w stół> A! Jeśli będziesz miec trochę czasu może zainteresuje cię Studenckie Koło Literacko Teatralne?

Pozdrawiam serdecznie :)

<masz jakieś imię? czy możemy się do ciebie zwracac Solo? <skojarzenia z Hanem Solo, błeee>>
"It is perfectly monstrous the way people go about, nowadays, saying things against one behind one's back that are absolutely and entirely true."

"It is only fair to tell you frankly that I am fearfully extravagant."
O. Wilde

(\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature help him take over the world.

6
Studenckie Koło Literacko Teatralne? Brzmi bardzo interesująco. Wspomnienia wracają, eh...konkursy recytatorskie itd. Sola Sell to nick wymyślony na poczekaniu, nie wiem dlaczego go użyłam. Wszyscy przyjaciele mówią mi "Verilla", to stare przezwisko. Jeżeli chodzi o moje prawdziwe imię, to jest ono wybitnie pospolite - Ania.

Boję się nieco tej filologii, tylu zdolnych ludzi i ja pośród nich -zielona. Wydaje mi się, że wpadnę w depresję po pierwszym miesiącu.

7
Oi! Daj spokój!

Jak myślisz, że ludzie na studia przychodzą z jakąkolwiek wiedzą... to się grubo mylisz. Na 89 studentów na moim roku tylko jeden wiedział co to qualia<termin podstawowy, bardzo podstawowy u nas> a połowa nie wiedziała co oznacza nazwa naszego kierunku, to wszystko wyjaśnia.

Jeśli brzmi interesująco to czuj się zaproszona. Koło połowy października zaczniemy się spotykac <pewnie najpierw integracyjnie>, więc jak będziesz wtedy nadal zainteresowana to wyślę ci na PW termin i miejsce.

Uszy do góry! aż do sesji będzie ok! <zapomniała, że u was trzeba dużo czytac...> No, <rozgląda się nerwowo> tak czy siak trzeba myślec pozytywnie :)
"It is perfectly monstrous the way people go about, nowadays, saying things against one behind one's back that are absolutely and entirely true."

"It is only fair to tell you frankly that I am fearfully extravagant."
O. Wilde

(\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature help him take over the world.

8
Czuję się pokrzepiona;) Wiążę wielkie nadzieje z filologią, chcę dobrze pisać, profesjonalnie. Wiem, że pisarstwo jest połączeniem czystego rzemiosła i sztuki. Jeżeli czegoś mi bardzo brakuje, to pewnie samego kunsztu. No, ale czego tu się spodziewać, jestem jeszcze dzieckiem;D Co do Poznania, to czuję niepokój i podniecenie. Nareszcie spotkam ludzi podobnych do mnie. Jadę do Was!

9
Witam serdecznie
"Rada dla pisarzy: w pewnej chwili trzeba przestać pisać. Nawet przed zaczęciem".

"Dwie siły potężnieją w świecie intelektu: precyzja i bełkot. Zadanie: nie należy dopuścić do narodzin hybrydy - precyzyjnego bełkotu".

- Nieśmiertelny S.J. Lec

10
Sola Sel pisze:
Boję się nieco tej filologii, tylu zdolnych ludzi i ja pośród nich -zielona. Wydaje mi się, że wpadnę w depresję po pierwszym miesiącu.

Tak- na filologii polskiej można wpaść albo w depresję albo w piwo(wino)holizm [żart :wink: ]

A tak na poważnie, to nie musisz się obawiać tych tłumów "wszystkowiedzących" ludzi, bo z pewnoscią znajdą się tacy, co nie będą znać nawet podstaw. A jeśli- tak jak pisałaś- chcesz zdobyć teorię na temat pisarstwa itp. to wybrałaś dobry kierunek, bo na filologii jest mnóstwo tego typu zajęć :D

Głowa do góry!
"Nie wiem, co to poezja,

jest w niej coś z laski Mojżesza:

strumień dobędzie ze skały,

umie zabijać i wskrzeszać."

W.B.

11
Witaj.

Dzisiaj mało wymownie.
Po to upadamy żeby powstać.

Piszesz? Lepiej poszukaj sobie czegoś na skołatane nerwy.

12
Hej!

Czytujesz Ankę Rice? świetnie, tylko pamiętaj, że Louis i Lestat są zajęci. Przeze mnie. Moje, moje wampiry! Kocham szalenie ich obydwu XD

Ja od lat wybieram się na filologię polską. Poznałam kilka osób, które skończyły kierunek, ale nie podoba mi się, jak się zmienili. Nadęte bufony... Ja postanowiłam, że jeśli dane mi będzie rzucić tę pier... ( nieciekawą) robotę i wreszcie zacząć studiować, nigdy nie będę tak zadzierać nosa.

Uszy do góry! No i zapraszam, rozgość się na forum.
"Niechaj się pozór przeistoczy w powód.
Jedyny imperator: władca porcji lodów."

.....................................Wallace Stevens

14
[quote="łasic"]Hej!

Czytujesz Ankę Rice? świetnie, tylko pamiętaj, że Louis i Lestat są zajęci. Przeze mnie. Moje, moje wampiry! Kocham szalenie ich obydwu XD

Za Louisem nie przepadam ale bardzo lubię Lestata.

Mam nadzieję, że nie nawiedzi mnie ten duch bycia "filologoznawcą" i "wszechdobrze - doskonałym - pisaczem". Właśnie takich istot się obawiam..

15
Hey nowy. Miłego obcowania.
„…ale ból w całej swojej okazałości jest najlepszym przykładem pozaziemskiego raju. Dzięki niemu właśnie rozumiemy istotę życia. Rozumiemy, ale do końca nie pojmujemy. Dlatego raj różni sie od bólu. poznanie tego pierwszego łączy sie ze zrozumieniem wszystkiego, a poznanie drugiego przedstawia tylko fragmenty poznania wielkiej całości”
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tu się przedstawiamy ...”