Mam pomysł ale nie wiem co dalej? Rad kilka potrzebuje

1
Jest to powieść fantasy :)

A wiec tak, przedstawię Wam wątek główny i kilka pobocznych (streszczenie Wam napisze :D ). Potrzebuje porad jak zacząć, od czego zacząć, bo poza streszczeniem, które zaraz napisze nie mam nic :(

W małym miasteczku zabito burmistrza. Pewna kobieta widzi zakapturzonego mężczyznę (?) uciekającego uliczkami miasta. Wzywa straż. Rozpoczyna się pościg za uciekinierem. Ten ubi pościg. Koniec rozdziału :)

W innym miejscu: grupka przyjaciół przybywa do ogromnego miasta. Dowiadują się o księdze (jeszcze nie wiem co w niej jest etc ale jest coś ważnego). Postanawiają odnaleźć tę księgę. Po zaopatrzeniu się ruszają w podroż.

W innym miejscu: pewien szalony mag wzywa umarłego boga na ziemie by ten siał śmierć i zniszczenie.

W innym miejscu: po zgubieniu pościgu, morderca burmistrza udaje się do gildii (jeszcze nie wiem co to za gildia :D ). Tam spotyka się z mistrzem i odbiera zapłatę. Wychodzi na ulicę i zostaje zamordowany.

No i teraz grupa przyjaciół w poszukiwaniu księgi przybywa do miasteczka gdzie zabito burmistrza i zobowiązują się rozwiązać tą zagadkę. Jednak to nie jest takie proste bo za śmiercią burmistrza stoi największa organizacja na świecie (? - najpewniej w Zapomnianych Krainach będzie akcja). Przyjaciele wplątują się w ciężką wojnę z gildą. Do tego pojawi się kilka tajemniczych morderstw za którymi stoi szalony mag kierowany jakoby przez boga, którego wezwał (tak mu się przynajmniej będzie wydawało).

Grupka przyjaciół znajdzie grobowiec, w którym będzie kilka tajemniczych zagadek co do położenia księgi. Nie będą potrafili ich rozwiązać. Rozwikła je pewien napotkany wędrowiec (dowie się o księdze przypadkiem). Okaże się on szpiegiem szalonego maga (po kiego grzyba mu szpieg? :) I teraz mag również ruszy na poszukiwanie (a przyjaciele zostaną bez rozwiązania za to z nowym wrogiem). Droga będzie długa. Po drodze kilka razy staną w szranki z magiem ( i jego armią malutką). Wszystko skończy się zwycięstwem maga i wyjdzie, że przyjaciele byli złodziejami, oszustami etc a mag nie był szalony lecz był gorliwym wyznawcom owego boga i należał do tych dobrych :)

No to teraz kilka rad by mi się przydało co do treści, wątków (zapodajcie inne czy inne rozwiązania) etc.

Z góry dziękuje za wszystkie chętne rady z Waszej strony ;)

Pozdrawiam, Solin
"So close no matter how far

Couldn't be much more from the heart

Forever trusting who we are

And nothing else matters..."

2
Za dużo planujesz. Jak jak wymyślam wszystko na wyrost, to kończę z jedną kartką na której mi się mieści streszczenie z kilkoma opisami. Wymyślaj wszystko w locie. Ja tak robię. Może to tylko ja, ale chciałeś radę, więc dostałeś.
"No! I must kill the demons" he shouted

The radio said "No, John. You are the demons"

And then John was a zombie.

3
Jakiś pomysł trzeba mieć :)

Ja, przeciwnie do Ciebie, jak miałem plan na sam początek a potem "coś się dopisze" to kończyłem z 5 strona najnudniejszej "powieści" jaką czytałem :)

I dlatego teraz układam sobie w głowie od kilku dni plan powieści :)

4
Pomóc trochę trudno. Masz plan więc usiądź i napisz O_o

Pewna kobieta widzi zakapturzonego mężczyznę (?) uciekającego uliczkami miasta. Wzywa straż. Rozpoczyna się pościg za uciekinierem. Ten ubi pościg. Koniec rozdziału

Przykładowo opisujesz to z perspektywy owej kobiety. Idzie sobie widzi jak jakis gościu ucieka, podejrzany jest, co robi dalej nie wiem - to wiesz ty.

Potem możesz opisać z perspektywy samego uciekającego. Spieprza a tu jakaś baba go widzi i wzywa straż. Jest wkurzony. Myśli jak zgubić straż. Jak ją gubi - wiesz ty.

Albo ze strony straży - siedzą sobie, jak to straż, nic nie robią i nagle ktoś podnosi alarm. Są źli, że muszą coś zrobić ale jakoś się zbierają. Gonią gościa ale ten im znika. Jak znika - twoja działka.

I tak można w nieskończoność. O_O

Trudno pomóc w tej kwestii :P

Pozdrawiam serdecznie :)
"It is perfectly monstrous the way people go about, nowadays, saying things against one behind one's back that are absolutely and entirely true."

"It is only fair to tell you frankly that I am fearfully extravagant."
O. Wilde

(\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature help him take over the world.

5
No właśnie o coś takiego mi chodziło :) Bom niezbyt doświadczonym pisarzem jest a chęci wielkie. Jedynie rozpocząć muszę a potem poleci samo :) Dziękuje Ci Arianno :)

Mam nadzieje, że jeszcze ktoś znajdzie się miły i coś dorzuci od siebie małemu pisarczykowi

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”