Znalazłem w internecie ogłoszenie o konkursie literackim organizowanym przez wydawnictwo Red Horse. Swędzi mnie ręka, by wziąć w nim udział, mam tylko jeden problem: jak uzyskać wymagane 1500 znaków (wraz ze spacjami) na stronę. Trochę to dziwny wymóg wydawnictwa. Jak osiągnąć taki format. Może ktoś, już wysyłał coś do Red Horse i wie jak spełnić ich wymagania.
http://esensja.pl/ksiazka/wiesci/tekst.html?id=5789
1500 znaków (wraz ze spacjami) na stronę
3Dziekuję za odpowiedź. Ale ustawienia które podałeś są dla wersji 1800 znaków na stronę. Jak uzyskać 1500? bo to jest jeden z warunków konkursu Red Horse. Wszystkie ustawienia niestety są dla MS Worda a ja ma OpenOffica. Wychodzi na to, że jednak muszę kupić Worda i w nim dopiero próbować ustawić wymagane 1500 znaków na stronę.
Re: 1500 znaków (wraz ze spacjami) na stronę
5adamele pisze:Dziekuję za odpowiedź. Ale ustawienia które podałeś są dla wersji 1800 znaków na stronę. Jak uzyskać 1500?
jak wstawiasz dialogi to siłą rzeczy liczba znaków spada

30 linii po ok 60 znaków po dodaniu wciąć akapitowych i dialogow daje właśnie średnią 1500-1600
7
Z reguły jest napisane czy ze spacjami czy bez spacji. Na stronie Red Horse jest zaznaczone że ma być 1500 znaków ze spacjami na stronę. Tu masz linka do strony: http://redhorse.pl/index.php?strona=aktualnosc&id=523
Mnie najbadziej interesuje inna sprawa, mianowicie jak się przelicza strony znormalizowane na strony w książce. Na przykład jeśli mam 100 stron znormalizowanych czyli 1800 ze spacjami to ile to będzie stron w książce przeciętnego formatu?
Mnie najbadziej interesuje inna sprawa, mianowicie jak się przelicza strony znormalizowane na strony w książce. Na przykład jeśli mam 100 stron znormalizowanych czyli 1800 ze spacjami to ile to będzie stron w książce przeciętnego formatu?
9
tomasz_p pisze:Czy liczba znaków drukarskich to liczba "ze" czy "bez" spacji? Podejżewam to drugie, ale tak dla pewnosci
jak Ci chcą płacić za tekst bez spacji to wysyłasz bez spacji z propozycją żeby powstawiali sobie sami :wink: zrobiłem tak dwa razy w życiu.
zawsze ze spacjami.
Dodane po 2 minutach:
adamele pisze:
Mnie najbadziej interesuje inna sprawa, mianowicie jak się przelicza strony znormalizowane na strony w książce. /.../ 1800 ze spacjami to ile to będzie stron w książce przeciętnego formatu?
zależy od składu i mzliwości tu są bardzo duże.
np Wramia gdy wydawała mi samochodzika z 200 stron maszynopisu robiła zazwyczaj ok 160 stron w druku. Można i w drugą stronę. np z 300 stron maszynopisu zrobić 350 stron w druku.
Dodane po 1 minutach:
Stefan Darda pisze:Załamka.
Dziwne są wydawnictwa, które zwracają uwagę na liczbę znaków. Czy naprawdę liczba znaków jest dla nich ważniejsza, niż treść?
dostarczenie w postaci znormalizowanehgo maszynopisu pozwala redkatorowi od razu ocenić objętośc dzieła.
10
Wszystko sformatowałem tak, jak trzeba - to znaczy czcionkę ustawiłem na Times New Roman wielkość 12. Po chwili grzebania w opcjach, jak ja dawno tego nie robiłem, zmieniłem odstępy między znakami na 1,3 punkta. Tekst zaczął wyglądać trochę dziwnie ale, muszę przyznać, czytelniejszy się zrobił. Po zmianie odstępu między linijkami na 22 punkty zaczął wyglądać jeszcze bardziej osobliwie... i dopiero potem pojawił się problem - wychodzi mi średnio 2.300 znaków na stronę. Heu me miserum, czy jak to tam mawiali starożytni łacińczycy, co mam ze sobą, a raczej z tekstem, zrobić żeby spełniał te dziwne wymagania? Większe odstępy między linijkami? Większa czcionka? Czy ktoś, kto bierze udział w tym konkursie mógłby, w ramach propagowania uczciwej konkurencji, powiedzieć mi co zrobił by jego tekst był taki jak trzeba, pod względem formy oczywiście?
Naprawdę dziwny wymóg mają - ale może wydawnictwo chce po prostu sprawdzić kto jest godny a sprytny w ten sposób?
Za jakąkolwiek okazaną pomoc byłbym dźwięczny, a nawet brzęczący.
Naprawdę dziwny wymóg mają - ale może wydawnictwo chce po prostu sprawdzić kto jest godny a sprytny w ten sposób?

Za jakąkolwiek okazaną pomoc byłbym dźwięczny, a nawet brzęczący.
11
Większe marginesy?
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.
12
hm... dziwne.
moze masz inne ustawienie marginsów?
sprawdź ile wchodzi linijek tekstu.
albo puknij do mnie na priv - zrobiće Ci pusty dokument wzrocowy z wszystkimi ustawieniami
[email protected]
moze masz inne ustawienie marginsów?
sprawdź ile wchodzi linijek tekstu.
albo puknij do mnie na priv - zrobiće Ci pusty dokument wzrocowy z wszystkimi ustawieniami
[email protected]
13
Hm, to może lepiej wrzuć ten dokument wzorcowy na jakiś serwer - w razie potrzeby mogę udostępnić swój, ale polecam Sendspace'a i inne takie - żeby mogli od razu korzystać wszyscy mający podobne problemy?
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.
15
To powiem inaczej: zrób może ten dokument wzorcowy, a ja machnę różdżką i każdy, kto miałby kłopot, będzie mógł go sobie ściągnąć.