dwa wydawnictwa

1
Witam!

Chciałabym się zapytać czy jeden autor może wydać swoje dwa utwory w różnych wydawnictwach w krótkim odstępie czasowym, czy to nie jest "zdrada", czy to jest praktykowane ...
mariopeiro

2
jeśli nie podpisał umowy na wyłączność, lub umowy na pierwokup to może.

W praktyce raczej się tego nie robi.

a) faktycznie mogą sie obrazić :twisted:

b) jak sie znalazło sensownego wydawcę to się go należy trzymać

c) jeden wydawca to określone kanały dystrybucji - gdy Twoje kolejne książki pojawiają się w tych samych księgarniach zaczyna działać prawo serii.

d) jeden wydawca to njaczęsciej zbliżona szata graficzna kolejnych pozycji - a to też ważne

Może mieć to swoje zalety

a) wydajesz w kilku miejscach - pieniądze kapią z różnych niezależnych od siebie źródeł

b) masz problemy z jednym wydawca nie musisz szukac na gwałt nowego bo masz drugiego.

3
Przede wszystkim nie bardzo się to kalkuluje autorowi znanemu. Jednak na początku, czemu nie? Ja poinformowałem Fabrykę, że mam propozycję napisanie tekstu do antologii "Nowe idzie" i nie było żadnych obiekcji, a gadałem z szefem. Tyle, że wypadąłoby tu jednak swoje "macierzyste" wydawnictwo poinformować, że coś takiego się robi. Dla początkujących autorów to nie jest złe rozwiązanie, bo pisarz udowadnia wtedy, że więcej niż jeden wydawca jest zainteresowany jego pisaniem :)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”