16

Latest post of the previous page:

To powiem inaczej: zrób może ten dokument wzorcowy, a ja machnę różdżką i każdy, kto miałby kłopot, będzie mógł go sobie ściągnąć.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

17
O, z tym dokumentem wzorcowym to byłby świetny pomysł - ale chyba jednak poczekam aż pojawi się wersja ogólnodostępna - nie spieszy mi się aż tak żeby zawracać Panu głowę. W końcu na nadsyłanie prac pozostał jeszcze miesiąc...

Ja ostatnimi czasy używam jakichś 5% możliwości komputera - 3% to standardowe funkcje, pozostałe 2 to progamy i funkcje związane z tłumaczeniem i programami do tłumaczenia. Ależ ja jestem wyedukowany teraz - a głupiego dokumentu nie umiem sformatować. W razie czego to pewnie przez ten miesiąc wymyślę jak - ale idę trochę na łatwiznę pytając innych. ;)

19
Hmm... u mnie na tej stronie wzorcowej jest dokładnie 2137 znaków ze spacjami, czyli tak jakby za dużo... ;)

Czyli pojawił się chyba ten sam problem co ja sam miałem...

No, ale skoro to jest strona wzorcowa i skoro u innych było na niej 1500 znaków to widocznie u mnie się jakoś dziwnie otwiera. W poście powyżej jest napisane, że strona jest zrobiona wedle zaleceń Pana Pilipiuka - ale tajemnicą pozostaje czy jest na niej te 1500 znaków czy nie...

Cóż, jeśli więcej niż jednej osobie, mnie znaczy, wychodzi ta strona w ten sposób a nie inny to chyba znaczy, że w takiej formie ją trzeba wysłać...

20
U mnie też jest tyle, ale założyłam, że w tekście prozatorskim będą dialogi, wiec siłą rzeczy będzie tych znaków mniej. Nie licz w swoim tekście konkretnej strony, tylko sprawdź ile jest znaków ogółem i wyciągnij średnią.

21
I kiedy już cieszyłem się, że wszystko będzie dobrze...

Fakt, sam nie wpadłbym na pomysł, że to średnia znaków na stronę ma być 1500, uparcie bym obstawał przy tym, że na każdej stronie musi być około tyle znaczków i już. Jak napisałem, już się cieszyłem. I trwało to aż do chwili sprawdzenia. średnia w przypadku mojego opowiadania to 2077 znaków na stronę. Pozastaje mi tylko jedno powiedzieć, uprzednio wielce smutną minę przybrawszy: Aaaaargh. :( Nie wezmę udziału w konkursie bo nie wiem jak dostosować się do jego wymagań? Could it be? :(

22
Ja bym mimo wszystko wysłała. Jeśli wszystkie akapity, czcionka, odstępy między wierszami zrobiłeś wg zaleceń to chyba nie możesz sobie nic zarzucić. Masz zmienić treść, żeby pasowała do formatu dokumentu?

Dane techniczne powinny służyć temu, żeby ludzie nie przysyłali skandalicznie wyglądających tworów np. czcionka 14 w stylu gotyckim bez marginesów, tak że tekst robi się całkowicie nieczytelny.

23
Jeżeli w ogłoszeniu nie opisano dokładnie formatu strony, to znaczy, że możesz kombinować. Tak też zrobiłem i oto, co powstało:

http://binxunio.ovh.org/Wzorzec.doc

Jest ciut ponad 1600 znaków, a więc dialogi i akapity powinny załatwić sprawę. Jeżeli średnia wciąż będzie ponad 1500, zwiększ marginesy albo coś. Trzeba sobie radzić ;)

A nuż się przyda.

Pozdrawiam!

24
Nie opisano. Kombinowałem. Długo kombinowałem. Wielkie dzięki za wzorzec, który stanowił owego kombinowania podstawę. Ech, uważam, że jeśli wydawnictwo chce otrzymywać teksty o konkretnym formatowaniu to powinno przedstawić jakieś wytyczne... jakiekolwiek...

W każdym razie - tekst wysłany na konkurs, dziękuję wszystkim za okazaną pomoc.

25
A nie napisali, jaka jest dopuszczalna ilość literek "a" oraz "ć"...?

Myślę, że dla oceny jakości pracy jest to równie istotne, jak jakieś dziwaczne limity literowe,,,

:scratch:

26
Naprawdę myślicie, że ktoś z wydawnictwa najpierw policzy Wam literki, a potem dopiero przeczyta? Chyba, że stwierdzi, że na stronie jest nie 1500 a 1600 - bo wtedy nie przeczyta i wyrzuci do kosza? :) To są wszystko limity orientacyjne ludziska. Chodzi o przejrzystość tekstu, ale nikt nie będzie liczył znaków...
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak pisać?”