Teledyski inspirują

1
Czy teledysk może być dla nas inspiracją? Wydaje mi się, że tak samo jak w filmie, tak i w teledysku możemy donaleść pewne elementy, które mogą być natchnieniem. Nie mówię o plagiacie, czyli o wykorzystaniu elementów wymyślonych przez kogoś w spoób dołowny przez kogoś innego. Uważam, że muzyka i obraz, może być idealnym dopełnieniem pustek, w naszych opowiadaniach, jako, że dostrzeżemy coś ciekawego, co pomoże nam w pisaniu.

Piszcie jaki teledysk zrobił na was wrażenie.

Przedstawiam jedną ze swoich inspiracji.

2
W jakimś innym temacie wspomniałem o Sonic Youth, a tu widzę jest okazja, żeby pociągnąć ten wątek. Teledysk w reżyserii Richarda Kerna.

- Nie skazują małych dziewczynek na krzesło elektryczne, prawda?
- Jak to nie? Mają tam takie małe niebieskie krzesełka dla małych chłopców... i takie małe różowe dla dziewczynek.

4
Chyba tylko dlatego zwróciłem nań uwagę. :)
- Jak to nie? Mają tam takie małe niebieskie krzesełka dla małych chłopców... i takie małe różowe dla dziewczynek.

5
Uważam, że większość teledysków Mansona, to dobre pomysły, nasycone fantazjami i refleksjami osobistymi.

Generalnie, wzoruję się na jego dziełach, ponieważ według mnie, są one naprawdę interesujące i głębokie.

Dodane po 4 minutach:

jeden z lepszych teledysków

6

Ja kooocham ten teledysk :P Zespół też :P
"It is perfectly monstrous the way people go about, nowadays, saying things against one behind one's back that are absolutely and entirely true."

"It is only fair to tell you frankly that I am fearfully extravagant."
O. Wilde

(\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature help him take over the world.

7
Co do zespołu, to też ich bardzo lubię:) Teledysk, jest ciekawy, skłaniający do refleksji.

Może znacie zespół Creed? Ich teledysk oraz piosenka zainspirowały mnie do napisania pewnego opowiadania, które ciągle mi przypomina ten utwór.

Teledysk, jest naprawdę inspirujący i ciekawy.Polecam i zachęcam do obejżenia oraz wydania opinii.

8
No cóż... Nie oglądam nigdy (prawie) teledysków, ale bardzo pomogło mi oglądanie trailerów bardzo mi pomogło- dzięki temu niektóre wypowiedzi bohaterów są w mojej twórczości bardziej uderzające, po podobno wcześniej przypominały:

-Jesteś zły!

-Nie jestem!

-Jesteś!

-Jestem

-Zabije Cie!

-Nie. Ja Cie zabiję!

9
Mam kilka teledysków, które, ilekroć je oglądam, wprawiają mnie w jakiś taki nieuchwytny nastrój - cztery minuty oderwania od życia. Raczej nie czerpię z nich jakiejś symboliki, rozwiązań fabularnych itp., tylko właśnie takie wkroczenie w inną rzeczywistość. To mi pomaga pisać fantastykę.

W kolejności od najważniejszego:

Bittersweet - http://www.youtube.com/watch?v=xi1ArEPKlu0

Sail away - http://www.youtube.com/watch?v=gbX84xZwTXg

Us - http://www.youtube.com/watch?v=9pKujuTgtL0

Somedays - http://www.youtube.com/watch?v=krKZIyime4k
"Asymilacja i dysymilacja. CO2, H2O,
i światło, światło, światło,
przemiana materii w materię, wzrost i dojrzewanie
w płaskim dysku falującej Galaktyki."

Julia Fiedorczuk "Ramię Oriona"

11
Mnie np. zainspirowały From Yesterday 30 Seconds To Mars oraz Seize The Day Avenged Sevenfold i na ich podstawie napisałam dwa krótsze opowiadanka.
Każdego ranka, każdej nocy
Dla męki ktoś na świat przychodzi.
Jedni się rodzą dla radości,
Inni dla nocy i ciemności.

Wieczność kocha dzieła czasu.

– William Blake

12
"Parabola" spoko, ale ja najbardziej z Toola lubię "Schism" - utwór niemal perfekcyjny jeśli się połączy dźwięk z obrazem.

13
A ja wylecę z kiczem!

Shania Twain - I'm gonna getcha good!

I co wy na to? Zobaczyłem ten filmik raz, urywek dosłownie gdy ojciec przerzucał bezmyślnie kanałami i... zakochałem się w tej kobiecie! I tym teledysku. Historia bzdurna, wykonanie choć profesjonalne to w zamierzeniu kiczowate. Ale mimo to wspaniały efekt. Pobudziło to moją wyobraźnię na kolejne 9 lat do tego stopnia, że poświęciłem alter-ego Shani Twain całą powieść. Nie wiem czy skończę przed śmiercią ale "Aghena z Piekła IX" jest sensem mojego pisania, sednem twórczości. Stworzyłem cały świat, 1000 lat przyszłej historii, politykę, religię, kulturę, cywilizację, technologię. Powołałem z naukową precyzją do życia całe planety, całe systemy gwiezdne, całe Uniwersum... żeby moja ukochana Aghi miała gdzie zamieszkać.

Czy i wam jakiś filmik dał aż takiego kopa!?

14
Zależy kto jaką muzykę lubi:

Meshuggah - świetny zespół, ale nawet jeżeli brzmienie nie przypadło wam do gustu to klip należy obejrzeć cały - arcydzieło.

15
Bardzo efektowny teledysk Nine Inch Nails. Podoba mi się jego surowość i odjazdowość jednocześnie. :D
Wyreżyserowany przez Davida Finchera.

BTW, zgadzam się z poprzednikami co do teledysków Tool'a. Zawsze robią na mnie wrażenie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”