16

Latest post of the previous page:

Można mieć inne gatunki dzieł.

Co do tego tematu z konkursem to nie wiem czemu kryminał a nie sensacja. Nie jestem organizatorem, może napisz do osób, które się tym zajmują. Link gdzieś tam podałem, od razu dowiesz się co do ilości stron.

Wybacz, że tak nieskładnie, ale jestem zmęczony.
Po to upadamy żeby powstać.

Piszesz? Lepiej poszukaj sobie czegoś na skołatane nerwy.

17
Starożytność nie znała tytułów, nawet powieści (albo raczej odpowiedniki naszych powieści) tytułowali incipitami albo "de..." i wrzucali imiona bohaterów. Moim zdaniem tytuł jest sprawą drugorzędną, czysto komercyjną.

18
Starożytność nie znała także elektryczności, co wcale nie musi oznaczać, że bez elektryczności było na świecie lepiej... :wink:

Bywa, że tytuł jest integralną częścią danego tworu artystycznego. Często nadaje charakter wierszowi, powieści, fotografii, rzeźbie, czy pracy graficznej, może intrygować lub w odpowiedni sposób ukierunkowywać odbiorcę.

Moim zdaniem tytuł to ważna rzecz i dużą sztuką jest dobre tytułowanie prac.

19
rozmowa o sensowności tytułowania, sama w sobie nie ma sensu. Wszyscy muszą nadawać tytuły swoim tekstom i przypisać im gatunek (jaki chcą, byleby był).

Bardzo proszę o zakończenie tej dyskusji.
"Rada dla pisarzy: w pewnej chwili trzeba przestać pisać. Nawet przed zaczęciem".

"Dwie siły potężnieją w świecie intelektu: precyzja i bełkot. Zadanie: nie należy dopuścić do narodzin hybrydy - precyzyjnego bełkotu".

- Nieśmiertelny S.J. Lec

20
Ale właściwie czemu niektórzy nie lubią tytułować swoich dzieł? Dla mnie to ulubiona czynność z produkcji dzieła.

21
łatwo wymyślić przegadany tytuł, bardzo ogólnikowy, ale jakiś wyższych lotów, który chwyci w wydawnictwie i będzie się odnosił do treści - to już wyższa szkoła jazdy. Czasami rzeczywiście tytuł wydaje się autorowi zbędny i męczący, gdyż żadna ewentualność nie oddaje w pełni treści utworu.

Ja nie męczę się z tytułami. Znam zawodowego tytularza, którego nękam :)

22
Hmmm... Jeżeli mamy pisać nie tylko tytuł, ale i gatunek to trzeba dać więcej miejsca na nazwę tematu... Nie wiem, czy to problem na wszystkich przeglądarkach. Co gorsza, nie wiem, czy wybrałem odpowiedni dział na tę uwagę... ale chciałem nazwać temat:

"Seks & prochy & okultystyczne rytuały" [occult comedy :)]

a niestety zmieściło się tylko:

"Seks & prochy & okultystyczne rytuały" [o

Hmmm... I co teraz? Tekst zostanie wywalony, bo nieoznakowany? Czy specjalnie na potrzeby forum mam zmienić tytuł na mniej przebojowy? ;) Zresztą i tak już przepadło, bo wygląda na to, że nie mam prawa edytować swoich postów. Mam nadzieję, że nie jesteście formalistami :)

23
jesteśmy formalistami niestety - zmień tytuł na krótszy i podeślij do któregoś z weryfikatorów, który to zmieni
"Rada dla pisarzy: w pewnej chwili trzeba przestać pisać. Nawet przed zaczęciem".

"Dwie siły potężnieją w świecie intelektu: precyzja i bełkot. Zadanie: nie należy dopuścić do narodzin hybrydy - precyzyjnego bełkotu".

- Nieśmiertelny S.J. Lec

24
A jeżeli tekst chciałabym podzielić na części, bo jest za długi i wiem, że nikt go i tak nie przeczyta za jednym zamachem, to wzór ma być taki?

TYTUł [gatunek] część I
"Jeżeli chcesz rozśmieszyć Boga, opowiedz mu o swoich planach na przyszłość"

Woody Allen

25
tak

- Nieśmiertelny S.J. Lec

26
Poooooomooooocy! Niech KTOś mi powie jak umieszcza się teksty do weryfikacji?! Nie jestem pokoleniem komputerowym, fakt! :oops:

Próbuję starą metodą kopiuj -wklej i nic! Przecież CHYBA nie trzeba wklepywać całych naszych "dzieł"?! :shock:
Idę w góry cieszyć się życiem

28
Tak można, o ile zatytułujesz i podasz gatunek, najlepiej też napisać czego to jest ff

- Nieśmiertelny S.J. Lec

29
Też mam problem natury technicznej: mimo usilnych starań nie mogę dorzucić reszty tekstu :). Ucina mi go w połowie.
والسماء في زهرة برية

30
Niestety nie ten dział.

Jednak odpowiem w czym problem.

Tekst wykorzystuje wszystkie znaki jakich użycie jest możliwe w poście. Podeślij mi na PW resztę tekstu to wkleję w kolejnym poście.
Po to upadamy żeby powstać.

Piszesz? Lepiej poszukaj sobie czegoś na skołatane nerwy.

31
Mam inną propozycję co do akapitów. Myślę, że znacznie wygodniej by było miast wklejać długich spacji zastępujących tabulatory(chyba mało kto stawia tabulatory w Wordzie, który sam robi akapity...) wklejać dwa entery. W ten sposób tekst zostanie podzielony, łatwo będzie to zrobić i ogólnie rzecz biorąc wszystko stanie się troszkę prostsze. Przynajmniej mi się tak wydaje i zastosowałem to we wstawionym przeze mnie tekście.
Nie można było iść.
Nie dało się stać.
Być było trudno.
Ale można chociaż wykręcać spichrzowe drzazgi z jamochłonów.
Więc właśnie to robiliśmy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprawy organizacyjne”