Sonet II

1
SONET II

Przez gąszcz myśli nieprzebranych pędzę

Tak przyszło mi płacić za te dawne błędy

Biegnę wciąż przed siebie, nie pytam którędy

Wiatr wyje wciąż wokół: „Prędzej i prędzej!”.

Niczym ścięte kwiaty – dawne obietnice

ścielą gęsto drogę do mojej oazy

Niegdyś piękne – dziś straszne obrazy

Niczym róż kolce kaleczą źrenice.

Jak susza piękny ogród w pustynię zamienia

Tak za cenę spokoju, co w mej duszy zagości

Obróci się me serce w bryłę kamienia…

Taka jest widocznie wola Przeznaczenia

Serce nie może już nigdy zaznać miłości,

By w nim nie wzrosło ziarenko zwątpienia.
Kocham pisać, bo wtedy choć raz mam okazję poczuć, że posiadam kontrolę nad czyimś życiem, gdy nad własnym już dawno straciłam...

2
Sama nie wiem czemu ale mi się podoba. Pierwsza strofa tylko jakoś mniej. Ja ogólnie rymów nieee, nieee bardzo a ten tu wierszu mi się podoba. Jest ok :)
"It is perfectly monstrous the way people go about, nowadays, saying things against one behind one's back that are absolutely and entirely true."

"It is only fair to tell you frankly that I am fearfully extravagant."
O. Wilde

(\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature help him take over the world.

3
Pierwsze zwrotka jest kiepska bo co wers to nowe zdanie. Więc jest porwana i niespójna. Potem już lepiej, dobrze się czyta i ładne rymy. Co ważniejsze treść adekwatna do formy i wszystko do siebie pasuje :)
Te nie pachnące żadnym nozdrzom -
cudowne, purpurowe kwiaty;
ta woda, której nikt nie pije,
ten wiatr nad pustką mgieł skrzydlaty...

...och! tam jedynie dusza żyje!

4
Arri... Podoba ci się pewnie głownie dlatego, że wersy są długie a rymy nienatrętne :) Dlatego ja sama lubię sonety XD

Mi się również podobało. Nawet bardzo. Przychylam się do wypowiedzi Findalandera.

Kawał dobrej roboty! <- piszę... Chociaż może do pracy nad wierszem to określenie nie pasuje XD
"To, co poczwarka nazywa końcem świata, reszta świata nazywa motylem." Lao-Cy, Księga Drogi i Cnoty

"Litterae non erubescunt." Cyceron
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja rymowana”