Związek Literatów Polskich i Wydawnictwo TWINS ogłaszają konkurs otwarty na krótkie opowiadanie kryminalne.
Przedmiotem konkursu są krótkie opowiadania kryminalne wcześniej nie publikowane. Maksymalna objętość opowiadania nie może przekraczać 33 str. znormalizowanego maszynopisu (1800 znaków na stronie), czyli w sumie 60 tys. znaków. Jeden autor może przesłać dowolną ilość utworów.
Prace należy przesyłać do 30 września 2008r. albo w formie elektronicznej na adres: [email protected] albo w formie maszynopisu lub wydruku (wówczas w 2 egz.) na adres Związku Literatów Polskich Krakowskie Przedmieście 87/89; 00–079 Warszawa z dopiskiem „konkurs KOK”.
Pięcioosobowe jury składające się z pisarzy i krytyków literackich przyzna następujące nagrody:
I – w wysokości 2 000,- zł
II – w wysokości 1 500,- zł
III – w wysokości 1 000,- zł
Oraz 2 wyróżnień po 500,- zł. Jury może dokonać innego podziału nagród. Decyzje Jury są ostateczne i nie mogą być zaskarżane.
Wszystkie nagrodzone utwory zostaną wydane w formie książkowej, a ich autorzy otrzymają honoraria. Rozstrzygnięcie* konkursu nastąpi w październiku 2008 roku, a uroczyste wręczenie nagród 19 listopada o godz. 18-tej w Domu Literatury w Warszawie.
* Organizatorzy konkursu zastrzegają sobie możliwość odstąpienia od organizowania go bez podania przyczyn.
źródło: http://www.instytutksiazki.pl/
3
Wysłałem opowiadanie, klamka zapadła. Teraz czas na nieznośne oczekiwanie.
Może każdy, kto wyśle opowiadanie, napisze tu kilka słów.
Tytuł: Morderczy klimat
- kryminał urzędowy na 25 stron,
- o winie, odpowiedzialności i wyrzutach sumienia,
- oraz o tym ... ale to się się wyjaśni jak wygram i poczytacie w druku (hehehe joke, ale mam nadzieje, jak każdy z uczestników, w przeciwnym wypadku nie miałoby to sensu)
Powodzenia i niech wygra najlepszy tekst.
Może każdy, kto wyśle opowiadanie, napisze tu kilka słów.
Tytuł: Morderczy klimat
- kryminał urzędowy na 25 stron,
- o winie, odpowiedzialności i wyrzutach sumienia,
- oraz o tym ... ale to się się wyjaśni jak wygram i poczytacie w druku (hehehe joke, ale mam nadzieje, jak każdy z uczestników, w przeciwnym wypadku nie miałoby to sensu)
Powodzenia i niech wygra najlepszy tekst.
5
Napisałem na ten konkurs opowiadanie, ale niestety było tak długie, że musiałem wyciąć 1/8 tekstu. Dostało się opisom i paru dialogom, co prawdopodobnie wyeliminowało mnie w ogóle z gry... Niemniej wysłałem. A nuż się uda. Czasem opowiadania, które są dla autora słabe lub niedorobione, przez innych są lubiane.
Opo zwie się trochę tak dziwnie, bo "Hercegowińska jesień" i jak już można się domyślić, dzieje się w Hercegowinie. Oczywiście w czasach socjalistycznej Jugosławii. A o czym jest? Proste, o próbie złapania mordercy, heh.
Opo zwie się trochę tak dziwnie, bo "Hercegowińska jesień" i jak już można się domyślić, dzieje się w Hercegowinie. Oczywiście w czasach socjalistycznej Jugosławii. A o czym jest? Proste, o próbie złapania mordercy, heh.
Nie ma emocji - jest spokój
Nie ma ignorancji - jest wiedza
Nie ma pasji - jest pogoda ducha
Nie ma chaosu - jest harmonia
Nie ma śmierci - jest Moc
6
żródło: www.pal-twins.pl
Nieładnie prawda!? Nieco nieprofesionalnie. Za mało tekstów dostali, czy taki niski poziom, czy jakaś inna przyczyna?
Nie napisali czy prace już nadesłane trzeba ponownie wysłać, w oparciu o nowe warunki.
Ja w razie czego wyśle ponownie.
Konkursu na
Krótkie Opowiadanie Kryminalne
Konkurs na KRóTKIE OPOWIADANIE KRYMINALNE został przedłużony do 31 grudnia 2008 r. Można przysyłać opowiadania wcześniej nie publikowane o maksymalnej objętości nie przekraczającej 60 tys. znaków ze spacjami. Jeden autor może przesłać dowolną ilość utworów.
Prace należy przesyłać tylko w formie elektronicznej na adres: [email protected] . Zgłoszenie powinno zawierać dwa załączniki: w jednym samo opowiadanie z tytułem, ale bez nazwiska autora, w drugim dane identyfikacyjne autora. Załączniki muszą być w jednym z dwóch formatów: .doc albo .rtf
UWAGA! jeśli lubisz opowiadania kryminalne i uważasz, że się na nich znasz, zgłoś się na selekcjonera do naszego konkursu. Autorzy nadesłanych na konkurs opowiadań pozostaną oczywiście anonimowi.
Nieładnie prawda!? Nieco nieprofesionalnie. Za mało tekstów dostali, czy taki niski poziom, czy jakaś inna przyczyna?
Nie napisali czy prace już nadesłane trzeba ponownie wysłać, w oparciu o nowe warunki.
Ja w razie czego wyśle ponownie.
8
A kto się martwi? Mnie po prostu to zastanawia.
Jasne, że wyśle ten sam jak i kolejny tekst.
Jasne, że wyśle ten sam jak i kolejny tekst.
10
Ja też przesyłałam im pracę i to ostatniego, ale otrzymałam jeszcze wiadomość zwrotną, że otrzymano i przeczytano, więc myślę, że praca bierze udział. Nie zaglądałam na ich stronę, ale biorąc pod uwagę to, co było napisane w starym regulaminie, myślę, że wyniki powinny być gdzieś w lutym. Wtedy też dawali sobie miesiąc czasu.
Dodane po 1 minutach:
Rzeczywiście, strony jakby nie było. Może jakieś zmiany na stronie przed rozstrzygnięciem?
Dodane po 1 minutach:
Rzeczywiście, strony jakby nie było. Może jakieś zmiany na stronie przed rozstrzygnięciem?
"Jeżeli chcesz rozśmieszyć Boga, opowiedz mu o swoich planach na przyszłość"
Woody Allen
Woody Allen
15
Gdyby ktoś się niecierpliwił, parę słów wyjaśnienia od organizatora:
Szanowni Państwo!
Autorki i Autorzy opowiadań,
nadesłanych na Konkurs na Krótkie Opowiadanie Kryminalne!
Miło nam nareszcie powiadomić wszystkich uczestników naszego Konkursu na Opowiadanie Kryminalne o terminie jego rozstrzygnięcia. Jest ono przewidziane w dniu 30 maja 2009 roku, w Sali A Domu Dziennikarza w Warszawie przy ul. Foksal 3/5, o godzinie 15.00. Podczas spotkania opowiemy m.in. o powodach tak znacznego opóźnienia tego rozstrzygnięcia, do którego przyczyniła się także wielka liczba nadesłanych utworów i ich zróżnicowana jakość. Mamy nadzieję, że potrafimy usprawiedliwić to opóźnienie wobec najbardziej nawet niecierpliwych (w jakże uzasadniony sposób) uczestników konkursu. Autorzy, których utwory zostały wstępnie zakwalifikowane do druku w serii tzw. polskiego KOT-a (Kryminalnych Opowiadań Tom…enty, przewidujemy co najmniej kilka tomów), otrzymają pocztą elektroniczną indywidualne zaproszenie na wspomnianą uroczystość.
Z literackim pozdrowieniem,
Agencja Literacka TWINS
Małgorzata Todd, Joanna Kryszczukajtis-Szopa, Jerzy Biernacki
Warszawa, 28.04.2009 r.
Nie ma emocji - jest spokój