Szczeście!!

1
*

Poczucie szczęścia czesto budzi w nas strach.

Co bedzie gdy odejdzie,zostawi nas w snach?

I ta myśl tak mocno paraliżuje

sprawia ze poczucie szczescia powoli ulatuje.

a może żal serce ogarnie,

gdy ono z nami poczuje sie marnie?

Tak trudno się cieszyć gdy już się je ma,

bo czy poczucie szczęścia, szczeście nam da?

2
czesto
"ę"
bedzie
"ę"
odejdzie,zostawi
spacja
sprawia ze
przecinek, "ż"
szczescia
"ę", "ś"
sie
"ę"
szczeście
"ę"

niekonsekwentnie rozpoczynasz frazy od małych i wielkich liter, równie niekonsekwentnie traktujesz kropki i przecinki na fraz owych końcach.

W ostatniej strofie nie Gra mi rytm. Jest zbyt dużo lub zbyt mało sylab w stosunku pierwsza-druga linijka. Nie chcę podpowiadać, ale łatwo to zmienić, pomyśl. Przeczytaj sobie głośno.

Poza tymi "usterkami" wiersz mi się podoba i przekaz też. Rzeczywiście poczucie szczęścia jest ulotne i bardzo relatywne. Tylko, czy my w ogóle wiemy, co to jest szczęście?
'ad maiora natus sum'
'Infinita aestimatio est libertatis' HETEROKROMIA IRIDUM

'An Ye Harm None, Do What Ye Will' Wiccan Rede
-------------------------------------------------------
http://g.sheetmusicplus.com/Look-Inside ... 172366.jpg

3
Krótko i w żołnierskich słowach ... nie rytmicznie i źle się czyta natomiast samo przesłanie wiersza ...jego treść na plus :D .

Ps. Ale! Ale ! po przeczytaniu wypowiedzi Gry doszedłem do wniosku, że nic odkrywczego nie napisałem :D
żyć wedle chęci lub wcale nie żyć .

5
<nah>... Moim zdaniem poezja rymowana jest trudna... Bardzo ciężko jest dobrać takie rymy, żeby dla czytelnika nie wydawały się śmieszne.

Tobie się to nie udało. Sczerze się przyznam, że musiałam czytać ten wiersz dwa razy, żeby go zrozumieć, bo za pierwszym przygryzałam wargi w (daremnym) trudzie zachowania powagi. Nie piszę tego, żeby Cię urazić. Włóż ten wiersz do szuflady, wyjmij za miesiąc i przeczytaj sobie na głos. Zobaczysz, że dojdziesz do tych samych wniosków.

Sama myśl jest rzeczywiście niezła. Przyznaję rację naszym drogim Poetyfikatorom, coby się jeszcze trochę popławić w harmonii swych słów mogli ;P

Pozdrawiam :D
"To, co poczwarka nazywa końcem świata, reszta świata nazywa motylem." Lao-Cy, Księga Drogi i Cnoty

"Litterae non erubescunt." Cyceron
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja rymowana”