16

Latest post of the previous page:

Marian Koń sagt.
Ty pisz, a ja... będę odpisywał.
a może jednak najpierw coś nam pokażesz, żebyśmy mieli szanse stwierdzić dlaczego mienisz się specjalistą w tej szerokiej dziedzinie, jaką jest poezja, i mogli ocenić, czy rzeczywiście powinieneś oceniać w tak surowy i niekonkretny sposób i zabierasz głos na zasadzie wyroczni? Łatwo jest powiedzieć "złe", o wiele trudniej uzasadnić i podać sposoby rozwiązania problemu.
'ad maiora natus sum'
'Infinita aestimatio est libertatis' HETEROKROMIA IRIDUM

'An Ye Harm None, Do What Ye Will' Wiccan Rede
-------------------------------------------------------
http://g.sheetmusicplus.com/Look-Inside ... 172366.jpg

17
Gra pisze:Marian Koń sagt.
Ty pisz, a ja... będę odpisywał.
a może jednak najpierw coś nam pokażesz, żebyśmy mieli szanse stwierdzić dlaczego mienisz się specjalistą w tej szerokiej dziedzinie, jaką jest poezja, i mogli ocenić, czy rzeczywiście powinieneś oceniać w tak surowy i niekonkretny sposób i zabierasz głos na zasadzie wyroczni? Łatwo jest powiedzieć "złe", o wiele trudniej uzasadnić i podać sposoby rozwiązania problemu.

Ja specjalistą? Nie wydaje mi się, żebym chociaż raz tak się przedstawił ani w żaden podobny sposób, jak tak, to proszę przykłady. Bym napisał, że złe? – też nie widzę w żadnym momencie. Ocena niekonkretna? – stwierdziłem niekonsekwencję interpunkcyjną, która jest tak widoczna, że nie widzę sensu przytaczać przykładów, a w innych kwestiach zaznaczyłem, że nie będę się wypowiadał. I nie rozumiem skąd ten atak na mnie?

Duże litery zaczynające każdą linię sugerują nowe zdania, co tworzy chaos, utrudnia recytację; stawiają również znak równości między ważnością każdego wersu, co przeszkadza w interpretacji i szukaniu sensu/ wartości nadrzędnych. Interpunkcja ma ułatwiać interpretację, tu jest wręcz przeciwnie, nie wiadomo gdzie początek myśli, a gdzie jej koniec (podział na strofy by wiele ułatwił).

Całość jest ogólnie chaotyczna(brak strof, myląca interpunkcja, nie właściwa wersyfikacja) i infantylna; sporo zbędnych słów; przerost formy nad treścią. Jest parę ananasów np. „drewniana posadzka wielkiej Sali” – a początek i reszta sugeruje scenerię typowo miejską, uliczną (szczególnie iż drewnianych posadzek nie ma!). Tak samo mylące jest użycie formy grzecznościowej przy zaimkach, automatycznie sugeruje formę listu, a zamiar chyba taki nie jest.

Masz fajne pomysły, szczególnie jeżeli chodzi o tworzenie klimatu/ obrazu, ale jest to wszystko surowe, chaotyczne. Nie akcentujesz spraw kluczowych, rozmywasz ideę, dajesz dużo tekstu/ treści, ale nie pozwalasz się tym bawić. Moja rada, naucz się pisać wpierw poprawnie: interpunkcja/ brak interpunkcji, wersyfikacja, podział na strefy. Pamiętaj Polska to taki dziwny kraj, że większość jak czyta poezję to i trochę pisze, a proponowana przez ciebie formuła jest męcząca, brak prześwitu, tak jak by oglądać panoramę ze środka krzaków.

Proszę mi nie kazać tłumaczyć co wg mnie jest infantylne, co wg mnie oznacza prawidłowa wersyfikacja itp. Poezja nie proza, tu ocena powinna być stopniowa; polegać na wyszukiwaniu poszczególnych elementów by nie zdeptać stylu autora. W prozie można podać czarno na białym a w poezji należy dać sugestię autorowi by odnalazł błąd i go poprawił.

Poezji pisać nie piszę i raczej nie będę. Dawać starocie na forum nie widzę powodu. Mój styl komentowania nie pasuje proszę zabronić/ zablokować.

18
szczególnie iż drewnianych posadzek nie ma!
czytając wiersz po raz pierwszy, zadałam sobie trud sprawdzenia definicji słowa "posadzka", bo też wydawało mi się, że do drewna nie powinno być stosowane. Otóż nieprawda. Posadzka drewniana istnieje tak samo jak kamienna.
stwierdziłem niekonsekwencję interpunkcyjną, która jest tak widoczna, że nie widzę sensu przytaczać przykładów
a ja widzę sens, chociażby dla czytelników, którzy dopiero zaczynają zgłębiać ocean możliwości poetyckiego wyrazu.
Całość jest ogólnie chaotyczna(brak strof, myląca interpunkcja, nie właściwa wersyfikacja) i infantylna; sporo zbędnych słów; przerost formy nad treścią.
bardzo proszę o przykłady, może sama się czegoś nauczę. Z tej surowej "oceny" dla mnie wynika tylko jedno: konserwatywne podejście oceniającego, nie przyjmujące odstępstw od reguł ortodoksyjnej poezji. Tak jakby postęp literacki tej dziedziny się nie imał. Słowo "infantylna" wydaje mi się być co najmniej niestosowne i na wyrost.
'ad maiora natus sum'

19
Ni no jak za każdym razem mam być rozliczany i wywoływany do tablicy to dziękuję; nie mam tyle czasu. Przepraszam to wszystko były kłamstwa, zazdrość i złośliwość. Dział żagnam, bo w końcu na to formu w innym celu przyszedłem. Komentarza nie trzeba brać całego do siebie, się nie zgadzasz i już, a takie faszyzowanie też nic nie wniesie. Chciałem pomóc wyszło jak zwykle; poetom miłej zabawy i wen licznych życzę.

p.s. dla mnie infantylna = naiwna, ale już nie mam ochoty, sił i czasu podawać przykładów.

21
Logika w poezji? Nawet wtedy kiedyśmy pożałowania godni wedle siebie? Bzdura. Logika nie mówi "cześć" Literaturze. Czasami tak, ale nie mówi. "Ni no jak za każdym razem mam być rozliczany i wywoływany do tablicy to dziękuję; nie mam tyle czasu. " - skoroś zaczął, cierp katusze. Wody nie pije się bezkarnie, tak samo słów nie pisze się bez dostania po łbie!
"Ostatecznie mamy do opowiedzenia tylko jedną historię." - Jonathan Carroll

22
Marian Koń pisze:(...) takie faszyzowanie też nic nie wniesie. Chciałem pomóc wyszło jak zwykle; (...) nie mam ochoty, sił i czasu podawać przykładów.
tak więc bez jednego chociaż przykładu, za to z wieloma postami, dowiedzieliśmy się wiele. Przede wszystkim o krytykującym, który - jak widać wyżej - nie ma czasu pisać, wymieniać i wskazywać. Pozdrawiam serdecznie <skacze i cieszy się, że ma czas>.
'ad maiora natus sum'

23
Ocieram się o Ciebie, przechodzę obok,

yszę rechot włączonych komórek,
duża litera po przecinku

można by się było złapać tego - że zaczyna przecież każdy wers dużą literą ale:
ON

lecz nie liczę liter.
najwidoczniej nie - więc to jest błędem (nie wiem czy o to chodziło kiedy była mowa o błędach interpunkcyjnych ale mi się to od razu rzuciło w oczy)

wobec tego albo bawisz się w normalne małe litery po przecinku albo eksperymentujesz z dużymi w każdej linii (mógłbyś powiedzieć że małą zaznaczasz coś specjalnego w tekście ale ja nie widzę tu nic specjalnego)

Sky pisze:Środkiem artystycznym może być brak interpunkcji (w prozie takie zagrywki głównie stosuje się w dialogach). Środkiem artystycznym może być podmienianie polskich znaków na ich przeciwności (Ó na U, Ż na RZ). Środkiem artystycznym może być papier toaletowy, na którym napisano wiersz... Jejku. Tak
Tak, ale zazwyczaj wtedy dajesz do zrozumienia że to środek artystyczny przez używanie go w całym wierszu a może i nie całym ale w taki sposób, by czytelnik miał pewność że to nie błąd.

Sky pisze:Akurat na wskazywanie składa się istota tego forum,
Nie, istotą tego forum jest krytyka. Nie trzeba wskazać błędu by ocenić wartość pracy(patrz choćby komentarze Webera, chyba nie chcesz powiedzieć, że jego komentarze są złe bo nie zawsze wypisuje błędy). To, że u nas się tak przyjęło nie znaczy, że to istota tego forum ale dzięki Sky, przez twoją wypowiedź wszystkie zarzuty jakie wobec nas ma forum Erynie powoli zamieniają się w prawdę.

Gra pisze:stwierdzić dlaczego mienisz się specjalistą w tej szerokiej dziedzinie, jaką jest poezja,
gdzie to wyczytaliście - przeczytałam temat i nic takiego w jego komentarzach nie widzę.
Marian Koń pisze:
Całość jest ogólnie chaotyczna(brak strof, myląca interpunkcja, nie właściwa wersyfikacja) i infantylna; sporo zbędnych słów; przerost formy nad treścią.
Na tym forum przyjmuje się, że to co piszemy w komentach to nasze zdanie -> Pan Marian ma jak największe prawo mieć takie zdanie co do tego tekstu. To, czy autor się zgadza, czy nie - to jego sprawa.

Cała dyskusja jak dla mnie bez sensu. Z takim podejściem daleko zajdziecie. Jak znaleźć błędy interpunkcyjne w tekście -> spróbujcie wyszukać przecinki naciskając ctrl+F. Powtarzam, choćby nie wiem jak was to bolało każdy ma prawo mieć swoje zdanie o tekście i pisać, że jest infantylny czy babolowy(bo w jego odczuciu może taki być). Pan Marian ma też prawo widzieć logikę w poezji jeśli tak chce. To, co można wsadzać do poezji a co nie - nie jest zbyt sztywno określone więc każdy ma własne wymagania w tym względzie. Sky po prostu nie trafił do tego czytelnika a wy zrobiliście polowanie na czarownice. Bardzo fajowsko :/
"It is perfectly monstrous the way people go about, nowadays, saying things against one behind one's back that are absolutely and entirely true."

"It is only fair to tell you frankly that I am fearfully extravagant."
O. Wilde

(\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature help him take over the world.

24
a wy zrobiliście polowanie na czarownice. Bardzo fajowsko :/
Nie. Ja chciałam odróżnić krytykę od krytykanctwa poprzez pytanie o uzasadnienie zarzutów.
'ad maiora natus sum'

25
Arri pisze:To, że u nas się tak przyjęło nie znaczy, że to istota tego forum ale dzięki Sky, przez twoją wypowiedź wszystkie zarzuty jakie wobec nas ma forum Erynie powoli zamieniają się w prawdę.
Nie demonizuj i nadinterpretuj mojej wypowiedzi. Los tak chciał, że akurat kolega mówił o przecinkach, ale gdyby mowa była o zniekształceniu klimatu lub znaczenia jakiegoś słowa, aliteracji i tym podobnym, też bąknąłbym coś o wskazywaniu konkretnym, skoro się do czegoś pije. Miałem na myśli wskazywanie w pełnym tego słowa znaczenia, np. tutaj i tutaj rytm słów jest zły, ten moment wygląda jak niepotrzebna stylizacja, tutaj źle zbudowałeś zdanie, jego druga część zamienia sugerowane uczucia w ich przeciwność, a kłóci się to z resztą tekstu (to tylko przykłady) i tak dalej.

Jeśli ktoś powie drugiej osobie "trzy zdania mi się nie podobały" to jaką wartość ma taka wypowiedź? Raczej żadną, jeśli się jej nie centruje, i będę się przy tym upierał.

Przybij piątkę! - zaraz w HydeParku napiszę, że w jakimś opku kolega za dużo przecinków mi wygarnął w opowiadaniu, a nic nie powiedział o treści i kabum cały świat znienawidzi Weryfikatorium... (?)

Można oceniać nas jako ogół tylko po ocenach. Ja nie oceniam powierzchownie (przynajmniej tak mi się wydaje) więc na pewno renomy nie psuję.

Teraz to ja się czuję jak ktoś, kto zaraz wyląduje na stosie ;)

Jejku, przecież nie chodziło mi o wskazywanie vide czepialstwo odnośnie literówek, interpunkcji i tym podobnych (pozornie) drobnych rzeczy :)

Z drugiej strony - wolność wypowiedzi. W porządku. Ja nic do kolegi nie mam, nikogo tutaj za mądralę nie uważam i dyskusję można zamknąć. Jak kogoś poniosły nerwy (choćby mnie, też jestem człowiekiem) to było minęło.

;)

ps i już nie będę jęczał, że jak wkleiłem z OpenOffice wiersz do Worda, to automatycznie wszystkie litery pierwsze w akapitach zrobiły się duże. Nie będę się usprawiedliwiał, chcę tylko zwrócić uwagę na ten techniczny mankament... ;)

26
Gro dziwię się że akurat zaatakowałaś mnie przy wierszu SS, ale jak się zostaje modem w niecałe dwa miesiące od rejestracji to trza być bestią towarzyską. Nie rozumiem dlaczego po określeniu wiersza przeciętnym a autora początkującym twórcą zaczęłaś atakować mnie personalnie i wymagać więcej niż od innych.

Pisząc dwukrotnie pod moim postem (pierwszy post na 2 stronie), że nic nie wnoszę do dyskusji i jestem tylko krytykantem działasz na szkodę forum. Szczególnie śledząc wypowiedzi innych w tym dziale, zwalczając mnie zaniżasz jakość działu i powinnaś być za to ukarana. Bawiąc się w adwokata diabła (nie dając mi dyskutować z autorem) zrobiłaś bałagan w wątku i doprowadzasz do niepotrzebnych konfliktów, szkodzisz w ten sposób autorowi i całemu forum. Na wszystkich szanujących się forach modzi za takie akcje jak twoje działania w tym temacie są karani łącznie z pozbawieniem funkcji.

Gra pisze:tak więc bez jednego chociaż przykładu, za to z wieloma postami, dowiedzieliśmy się wiele. Przede wszystkim o krytykującym, który - jak widać wyżej - nie ma czasu pisać, wymieniać i wskazywać. Pozdrawiam serdecznie <skacze i cieszy się, że ma czas>.

Gra pisze: Nie. Ja chciałam odróżnić krytykę od krytykanctwa poprzez pytanie o uzasadnienie zarzutów.

Szczytem hipokryzji jest twierdzenie że np. taki post:

Gra pisze:Bardzo piękny, głęboki wiersz, ale chyba trudno Cię kochać Wladimirze Szewcze :-) Smutne to uczucie malujesz i pełne wątpliwości, może należy mu się ciut oddechu i kolorytu barwionego optymizmem? Nie w tym wierszu. W nowym :-)

więcej wnosi niż ten:

Marian Koń pisze:Jak już używasz interpunkcji to przestrzegaj zasad. Nie wiem skąd to przekonanie, ale większość początkujących poetów uważa, że w wierszu (w porównaniu z prozą) wszystko wolno. Fakt można więcej niż w prozie, ale zasady interpunkcji (jeżeli już jej używamy) powinny być raczej przestrzegane. Teraz powiem coś szokującego; jaki wiersz by nie był, wersy mogą zaczynać się z małych liter.

Ogólnie poetycko; nieźle.

To, że szanuję swój czas i nie chcę się użerać, albo ufam w inteligencję autora i chęć pracy nad sobą (moje oszczędne oceny) nie oznacza, że jestem kimś gorszym i trzeba ze mną walczyć. Jeżeli administracji zależy na tym forum proszę o przeanalizowanie sytuacji i wyciągnięcie konsekwencji w stosunku do osoby która niepotrzebnie ten cyrk zaczęła.

Jeżeli wyjdzie moja wina, bez dyskuji forum całe opuszczę.

Absolutny koniec mnie w tym wątku

zik

28
Marian Koń pisze:To, że szanuję swój czas i nie chcę się użerać, albo ufam w inteligencję autora i chęć pracy nad sobą (moje oszczędne oceny) nie oznacza, że jestem kimś gorszym i trzeba ze mną walczyć. Jeżeli administracji zależy na tym forum proszę o przeanalizowanie sytuacji i wyciągnięcie konsekwencji w stosunku do osoby która niepotrzebnie ten cyrk zaczęła.

Jeżeli wyjdzie moja wina, bez dyskuji forum całe opuszczę.

Jeśli zawiniłeś w czymś, to opuścisz forum? Jejku, może lepiej darujmy sobie taką teatralną dramaturgię? ;)

Teraz to Ty robisz z igły widły ;) Nikt tutaj nie będzie karany za dyskusję, nawet, jeżeli za bardzo się rozwinęła. Jeżeli administracja miałaby czytać każde takie "dyskutowanie" (w porządku, momentalnie rozmowa mogła spać do rangi niższej niż dyskusja) to wszystkich by szlag trafił. Nikt Cię nie zwyzywał, za to każdy ma prawo do błędnej interpretacji czyichś zachowań, ocen i tym podobnych. Bluzgów nigdzie nie widzę, więc kłótni i wyzywania nie było. Co najwyżej cięta wymiana zdań, która skierowana była w Twoją osobę.

Temat uważam za zamknięty, sprawę za wyjaśnioną, każdy niech odejdzie w pokoju.

I nakładam tutaj blokadę, żeby nikt nie dodawał swoich trzech groszy.

Koniec kropka.

29
Odblokowałam.

Nie widzę powodu, żeby blokować ten wątek. Może ktoś jeszcze zechce skomentować sam wiersz.

Dyskusję uważam za zamkniętą. Obie strony powiedziały co chciały. Pan Marian właśnie sam urządził polowanie na czarownice(nie twierdze że Gra to czarownica!! :) bynajmniej), więc w myśl zasady "oko za oko" wszystko gra ( :P a co :P).

Nie widzę powodu, by karać Grę w ten sposób. Nie zawiniła w wykonywaniu obowiązków moda a to, że wyciągnęła argumenty jakby "ad personam" cóż, zrobiła to jako użytkownik dyskutujący w obronie swojej wizji i swoich przekonań odnośnie tekstu. Co więcej, widzę, że samoistnie chce poddać się karze, więc uchylam :P <nie będę karać kogoś, kto chce być ukarany... no, gdzie tu zabawa :)>. Kara się po to by osoba winna poczuła się winna -> jeśli ktoś już się czuje, to po co to robić?

Myślę, że wyciągniemy wnioski z tej dyskusji i że została ona skończona. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś spostrzeżenia -> piszcie na PW.

Co do zostawania modem w dwa miesiące po rejestracji -> myślę, że czas nie jest tu żadnym wyznacznikiem, nie widzę związku argumentu z dyskusją.

A teraz... Jeszcze jakieś komentarze odnośnie tekstu? :D
"It is perfectly monstrous the way people go about, nowadays, saying things against one behind one's back that are absolutely and entirely true."

"It is only fair to tell you frankly that I am fearfully extravagant."
O. Wilde

(\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature help him take over the world.

30
Arri pisze:Dyskusję uważam za zamkniętą. Obie strony powiedziały co chciały. Pan Marian właśnie sam urządził polowanie na czarownice(nie twierdze że Gra to czarownica!! bynajmniej), więc w myśl zasady "oko za oko" wszystko gra
O tak. Wszystko Gra :P

Dobra, niech temat będzie otwarty... ale niech ktoś zapyskuje, to wyciągam działo ogórowe i tak dalej. Cieszmy sie i radujmy, miłujmy nawzajem.

Amen.
Arri pisze:A teraz... Jeszcze jakieś komentarze odnośnie tekstu?
To ten... JA chciałem powiedzieć, że jakieś takie badziewne to. Ckliwe i zbyt kolorowe. Autor nie dorósł do takich treści. Ooo nie <kręci głowę>

Dobra, zamykam się już, bo to jest jawny spam :)

ON ON ON

31
Och Władziu ... Hehe, po prostu musiałam to napisać.
Ale wracając do wiersza - szalik i buty mnie rozczuliły. Dlaczego widziałam Włóczykija?Jest jakiś powiew w Twoim wierszu.Może przez ten szalik? A uczucia wydają się autentyczne. Nie ma też patetyzmu i sztuczności.Jest ruch.
Wiersz interesujący.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”