Dobór książek

1
Tym razem przychodzę do Was z takim oto problemem: jak wyszukiwać beletrystykę o tematyce nas interesującej? Nie chodzi mi o gatunek, ale o wątki poruszane w fabule. Ostatnio natykam się w bibliotece na rzeczy pisane bardzo fajnym (że się tak wyrażę) stylem, ale za to zupełnie nie odpowiadające moim zainteresowaniom. Chciałbym uskutecznić w jakiś sposób dobieranie sobie lektur. Jakieś pomysły?

2
1. czytaj wszystko, a to, co Ci się nie podoba odkładaj na półkę z lewej. Będziesz wiedzieć, żeby tam nie sięgać

2. wgooglaj sobie "o ... (tu wpisz motyw)" i zobacz co wyszło

3. spytaj pana, który oddaje książkę, co o niej sądzi

4. wejdź na fora z recenzjami

przecież nie można komuś powiedzieć, że książka będzie mu się podobać, jeśli się go nie zna. To co ja czytam, Tobie pewnie nie przypadnie do gustu, a znalezienie motywu w opisie, edytorialu, recenzji czy opinii innych nie jest takie trudne.
'ad maiora natus sum'
'Infinita aestimatio est libertatis' HETEROKROMIA IRIDUM

'An Ye Harm None, Do What Ye Will' Wiccan Rede
-------------------------------------------------------
http://g.sheetmusicplus.com/Look-Inside ... 172366.jpg

3
Osobiście bardzo chętnie korzystam z portalu www.biblionetka.pl

Można tam przeczytać bardzo przyzwoite recenzje i zorientować się w kwestii fabuły danej pozycji.

Poza tym, rzeczywiście warto sobie motyw zgooglować.

Pytaj znajomych XD Ja wiele książek odkryłam dzięki ludziom, których nawet nie podejrzewałam o to, że mogą po daną literaturę sięgać.

Szukaj forów tematycznych i pytaj na nich :) Zawsze znajdzie się rzesza ludzi, którzy zarzucą cię swoimi ulubionymi książkami z danym motywem.

Leć "na czuja". Ja tak właśnie znalazłam wieeeeeele dobrych książek.

A tak poza wszystkim, muszę ci powiedzieć, że "to zależy" czego konkretnie poszukujesz. Właśnie :) Czego?
"To, co poczwarka nazywa końcem świata, reszta świata nazywa motylem." Lao-Cy, Księga Drogi i Cnoty

"Litterae non erubescunt." Cyceron

4
Trudno mi sprecyzować czego szukam; ale w przybliżeniu: czegoś a la Julio Cortazar ("Gra w klasy" bardzo mi się podobała aczkolwiek jak na mój poziom czytelnictwa jest dla mnie zbyt skomplikowana), rzeczy traktującej o metafizyce, filozofii - coś jak Witkacy tyle że pisane jaśniejszym językiem, przystępniej. Generalnie: psychologia, metafizyka, filozofia podane w sposób zgoła odmienny od stylu Witkacego, przy którego literaturze męczę się jak koń orzący pole.

6
coś jak Witkacy tyle że pisane jaśniejszym językiem, przystępniej. Generalnie: psychologia, metafizyka, filozofia podane w sposób zgoła odmienny od stylu Witkacego
Śp. Latysław Klima!

No chyba, że chcesz o historii filozofii w baaardzo uproszczony sposób, to wtedy Jostein Gaarder.
- Nie skazują małych dziewczynek na krzesło elektryczne, prawda?
- Jak to nie? Mają tam takie małe niebieskie krzesełka dla małych chłopców... i takie małe różowe dla dziewczynek.

7
Tylko niech nikt nie pomyśli, że uważam Gaardera za kogoś w stylu Witkacego. :D:D
- Nie skazują małych dziewczynek na krzesło elektryczne, prawda?
- Jak to nie? Mają tam takie małe niebieskie krzesełka dla małych chłopców... i takie małe różowe dla dziewczynek.

8
aj jak mnie boli do Witkacego niemiłość :-) Bo ja Go wielbię wszystkimi zmysłami. Ale skoro Ty nie, to właśnie skończyłam książkę Rajmunda Kalickiego "Dziennik Nieobyczajny" i myślę sobie, że może Ci się spodobać. Tu http://www.polityka.pl/rzeczy-dziwne-i- ... 259132,18/ możesz przeczytać fragment.
'ad maiora natus sum'

9
Dzięki za rekomendacje, skorzystam na pewno.

Gra, ale czy nie uważasz, że im większy zasób słów, im piękniejszy styl, tym przekaz jest podany bardziej obrazowo? autor ma większą paletę narzędzi, a im więcej narzędzi - tym lepsze dzieło. Poza tym ceniony przez Ciebie Witkacy był chyba zdania, że forma nierozerwalnie wiąże się z przekazem. (piszę: chyba, bo nie jestem pewien czy to był Cortazar czy Witkacy).

Jeszcze taka mała uwaga co do Witkiewicza: gdybym miał większe pojęcie o filozofii, może jego literatura zainteresowałaby mnie; ale przy moim aktualnym poziomie wiedzy na temat tej dziedziny nauki proza Witkiewicza jest dla mnie niezrozumiała w wielu miejscach, nie mogę przebrnąć...

10
w wielu miejscach, nie mogę przebrnąć...
jasne, że to trudna proza. I malarstwo trudne. Ale weź też pod uwagę jego chorobę. Nie jesteś w stanie patrzeć przez taki sam pryzmat. Część literatury i sztuki Witkacego (olbrzymia część) jest wynikiem dysonansu jaki powstawał w mózgu twórcy. Podobnie było np. z Jerzym Kosińskim.

Ja jestem purystką jezykową, przywiązuję wielką wagę do formy, konstrukcji, czystości mowy (nie tylko polskiej), ale wszystko ma swój czas. NAukowa konferencja i rozmowa o sztuce. Nie da się pojąć od razu wielości dziedzin i związków między nimi. Swoje niedowartościowanie opierasz na wielu czynnikach, rozmawiasz z wieloma ludźmi. Każdy z nich wie "coś" lub zajmuje się "czymś". Ty chciałbyś wiedzieć wszystko. Tak się nie da :-) I tak masz WIELKĄ przewagę, bo zastanawiasz się nad swoimi niedociągnięciami i pracujesz nad nimi. To zawsze przynosi efekt. Bądź sobą, nie staraj się na siłę. Obserwuj, doskonal. Szybko dojdziesz do wniosku, że wiesz znacznie więcej o świecie niż rówieśnicy. Bez snobowania się na napuszoną formę ubogą w treści. :-) Pozadrawiam. Gra
'ad maiora natus sum'

11
jak chcesz cortazara w przystępniejszej formie -> haruki murakami.

a z innych podobnych, to oczywiście inni pisarze iberoamerykańscy i ich realizm magiczny - g.g. marquez, a.carpentier, r.fonseca, m.a. austras, i.allende, m.v.llosa...

reszty nie czytałam, ale mam zamiar. to właśnie mój ulubiony typ literatury.

a witkacy jest moim ulubionym ćpunem xD
Obrazek

12
witkacy jest moim ulubionym ćpunem
BYŁ, kochana :-) Był i tego się bójmy niestety. Bo sam nie był swoim ukochanym ćpunem, więc postanowił się uczystoformować.
'ad maiora natus sum'

13
BYŁ, kochana :-) Był i tego się bójmy niestety. Bo sam nie był swoim ukochanym ćpunem, więc postanowił się uczystoformować.

Dobrze godosz, polać Ci.

uczystoformować?

To jest fajny wyraz! :)
w podskokach poprzez las, do Babci spieszy Kapturek

uśmiecha się cały czas, do Słonka i do chmurek

Czerwony Kapturek, wesoły Kapturek pozdrawia cały świat

14
Polejcie panocku ino zdrowo :-)

<Arri edit: Jak to szło? Takie krótkie słowo... kurde, zapomniałam! O, mam... Przecież to jest SPAM!!!!! No, dziewczyny!>
Ostatnio zmieniony pt 27 mar 2009, 00:31 przez Gra, łącznie zmieniany 1 raz.
'ad maiora natus sum'

15
alkoholizm się szerzy ;) zresztą chyba nie powinno się na trzeźwo podchodzić do czegoś stworzonego pod wpływem, trzeba przecież "zrozumieć autora".

"był moim ulubionym ćpunem" brzmi tak, jakby już nie był moim ulubionym ;)
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Czytelnia”