Pulsują skronie.
Fatamorgany
suną przez głowę.
Potwornie załamane
członki...
Po zawirowaniu
osiadam
jak piach we włosach.
Zapadam się
w otworze czterech ścian
łóżka.
Powoli odsłaniam
zasłony moich
powiek.
Jest dzień.
Zbieram siły do
kolejnej koszmarnej wędrówki.
2
Migrena? 
Mam radę: niech ci tak ręka nie ciąży nad "enterem", bo takie rozczłonkowanie treści utrudnia znacząco odbiór.
Poza tym, jest tu kilka elementów, które mi się podobają i kilka, które nie.
Zwrot "po zawirowaniu" zupełnie do mnie nie przemawia. Po zawirowaniu czego? Ty wirujesz, czy coś wiruje, świat wiruje? Hę? Brzyyydkie.
"Otwór czterech ścian" tyż niezgrabny taki jakiś jest.
"Zasłony moich powiek" są za to takim strasznie wyświechtanym wyrażeniem.
Podsumowując. Pomysł mi się podoba, ale nad wykonaniem jeszcze bym pomyślała. Myślę, że można tu kilka rzeczy poprawić. A na chwilę obecną, to jestem raczej nieprzekonana.
Pozdrawiam

Mam radę: niech ci tak ręka nie ciąży nad "enterem", bo takie rozczłonkowanie treści utrudnia znacząco odbiór.
Poza tym, jest tu kilka elementów, które mi się podobają i kilka, które nie.
Zwrot "po zawirowaniu" zupełnie do mnie nie przemawia. Po zawirowaniu czego? Ty wirujesz, czy coś wiruje, świat wiruje? Hę? Brzyyydkie.
"Otwór czterech ścian" tyż niezgrabny taki jakiś jest.
"Zasłony moich powiek" są za to takim strasznie wyświechtanym wyrażeniem.
Podsumowując. Pomysł mi się podoba, ale nad wykonaniem jeszcze bym pomyślała. Myślę, że można tu kilka rzeczy poprawić. A na chwilę obecną, to jestem raczej nieprzekonana.
Pozdrawiam

"To, co poczwarka nazywa końcem świata, reszta świata nazywa motylem." Lao-Cy, Księga Drogi i Cnoty
"Litterae non erubescunt." Cyceron
4
Nie słuchaj:D Jest ok poza tym że jak już gdzieś napisałem musisz się zdecydować czy interpunkcja czy jej brak. Nie wszystko droga Pika co czytasz musi być przyjemne i łatwe w odbiorze. Powiem że w poezji więcej jest takich wierszy, które łatwe w odbiorze nie są.
"Stąpaj ostrożnie,
Stąpasz po marzeniach..."
Stąpasz po marzeniach..."
5
Zauważam jednak, że tutaj kładzie się duży nacisk na stosowanie interpunkcji, rzadko widać wiersze jakby tu powiedzieć o modernistycznej formie, gdzie rezygnuje się z interpunkcji. Poza tym, jest widoczna pewna tendencja dotycząca treści komentowanych wierszy. Uważni zapewne to spostrzegli, ale na tym zakończę.
alouette
6
ja nie stosuję interpunkcji, ale modernistycznie też nie piszę :-) Duży nacisk na interpunkcję MUSI być, JEŚLI decydujemy się ją stosować.
'ad maiora natus sum'
'Infinita aestimatio est libertatis' HETEROKROMIA IRIDUM
'An Ye Harm None, Do What Ye Will' Wiccan Rede
-------------------------------------------------------
http://g.sheetmusicplus.com/Look-Inside ... 172366.jpg
'Infinita aestimatio est libertatis' HETEROKROMIA IRIDUM
'An Ye Harm None, Do What Ye Will' Wiccan Rede
-------------------------------------------------------
http://g.sheetmusicplus.com/Look-Inside ... 172366.jpg
9
W tym jednym konkretnym przypadku chodzi mi o to, że niepotrzebne jest ćwiartowanie wiersza enterem dla samego tylko ćwiartowaniaNie wszystko droga Pika co czytasz musi być przyjemne i łatwe w odbiorze. Powiem że w poezji więcej jest takich wierszy, które łatwe w odbiorze nie są.

Poza tym, ja nie twierdzę, że wszytko musi być przyjemne i łatwe. Ale skoro tematyka wiersza jest łatwa do odcyfrowania, sam utwór jest krótki, to po co niepotrzebnie manipulować formą... jeżeli nic nowego nie wniesie to do interpretacji?
Chyba powstało tu błędne wrażenie co do zamiaru komentatorów (czy komentatora). Heh

Poza tym, tak jak napisała Gra. Brak interpunkcji, owszem. Tylko jeżeli już jest, to używamy jej w całym wierszu konsekwentnie. Nikt nigdy nie czepiał się tych przypadków.
Pozdrawiam

"To, co poczwarka nazywa końcem świata, reszta świata nazywa motylem." Lao-Cy, Księga Drogi i Cnoty