główny bohater

1
Zastanawiam się nad wprowadzeniem kolejnej, głównej postaci w szóstym rozdziale. Waham się jednak, ponieważ mam już kilka ważnych postaci. Co sądzicie o ilości i momencie wprowadzenia głównych postaci?

2
Im więcej bohaterów tym więcej ich efektownych śmierci %-)
"Siri was almost sixteen. I was nineteen. But Siri knew the slow pace of books and the cadences of theater under the stars. I knew only the stars." Dan Simmons

3
Jeżeli sądzisz, że w tym miejscu potrzebny jest ktoś jeszcze wprowadź go. Ważne jest wychwycenie odpowiedniej sytuacji. Jeden z głownych bohaterów może pojawić się pod koniec, istotnym jest jednak w jaki sposób to zrobisz i by wszystko było w miarę logiczne.
można pisać, gdy trzeba,

trzeba pisać, gdy można

4
ja jako czytelnik nie przepadam za przesadną liczbą postaci, męczy mnie to często. Cóż wszystko kwestia umiejętności autora, u Kinga zbiorowy bohater mnie nie męczy.Np w "Sklepiku z marzeniami" postaci jest masa.Niby trzy postacie są główne,ale tak naprawdę główny bohaterem są mieszkańcy miasteczka, więc to bardziej skomplikowane, ale weź to ogarnij jako autor :D Powodzenia

5
Możesz spróbować - Sapkowski w Narrenturmie sypie postaciami drugoplanowymi jak z rękawa. Pojawiają się i znikają, potem wracają. Czasami się zastanawiałem, czy gdyby to była książka jakiegoś nieznanego pisarza, to nadal by mi się to podobało. Ale nie wiem :) Bo to Sapek i wybaczyłem mu.

A teraz rada czytelnika: Jeśli bohater jest niezbędny, to się pojawia. Jak nie jest niezbędny i się pojawia, to czytelnik, jak ma głowę na karku, zauważy to. Zdaj się na intuicję.

Na koniec drobna uwaga. NIKT nie jest w stanie Ci pomóc, jeśli nie przeczyta pięciu pierwszych rozdziałów i konspektu reszty. Wyobraź sobie "forum malarskie" i takiego posta:

Kończę właśnie wielką scenę batalistyczną. Mam pytanie, czy obok króla mogę domalować jeszcze jedną postać?

Jan Matejko :) Łapiesz?

Nawet jak ktoś przeczyta i doradzi Ci, nie masz gwarancji,że dobrze. TY jesteś twórcą, TY wiesz najlepiej.

Pozdrawiam

6
Każdy bohater musi być po coś.

Jeśli chcesz wprowadzić kogoś nowego, bo "a mam pomysł na takiego fajnego kolesia, który jest spoko, bo on coś-tam" to niekoniecznie, lepiej to sobie darować, bo to będą tylko zbędne literki. Ale jeśli ten bohater ma mieć jakiś cel w tekście - ma ukazać coś czytelnikowi/bohaterowi, a z jakiegoś powodu tej roli nie chcesz powierzyć istniejącym bohaterom, to tak.
//generic funny punchline

7
A niech Czytelnikowi pokaże nawet fucka, czy znak zapytania, byleby walnął po łbie, albo pogłaskał. A Czytelnik to kto, kurde?!

:)
"Ostatecznie mamy do opowiedzenia tylko jedną historię." - Jonathan Carroll

8
A Czytelnik to kto, kurde?!

- No, Czytelnik oczywiście - z wielką swadą odpowiedział Maladrill na retoryczne pytanie. Był z siebie niezmiernie zadowolony.

9
Dobra. :) Teraz ja. Ryzykownie trochę, ale co tam!... Czytelnik?! Jaki? Retoryczny? Ten, co siedzi w siatkowej koszulce i OCZEKUJE produktu?

Wiem, że jesteśmy bardziej wrażliwymi krytykaąc czyjeś teksty, a swoje broniąc jak... Rambo choćby.

Nie mam zamiaru dawać Czytelnikowi "na dłoni" swój pomysł i fabułę! Niech ruszy tyłek i niech pomyśli, nawet jeśli nie bedzie o czym! Niech przestanie smarkać i niech zobaczy, co to jest "napisanie tekstu". A niech, kurde, sam napisze, krytyk jeden z drugo! Nie! Mówi, że to nie jego działka? A co jest jego działką?!

Krytytka, kur...a jego mać!

Bardziej twórczo, Kan prosi. Da się, czy będziecie się dalej onanizować, krytyczki?

Jest parę tekstów, które zasługują na uwagę literacko.

"Ostatecznie mamy do opowiedzenia tylko jedną historię." - Jonathan Carroll

10
ZviR pisze:Każdy bohater musi być po coś.

Jeśli chcesz wprowadzić kogoś nowego, bo "a mam pomysł na takiego fajnego kolesia, który jest spoko, bo on coś-tam" to niekoniecznie, lepiej to sobie darować, bo to będą tylko zbędne literki. Ale jeśli ten bohater ma mieć jakiś cel w tekście - ma ukazać coś czytelnikowi/bohaterowi, a z jakiegoś powodu tej roli nie chcesz powierzyć istniejącym bohaterom, to tak.

Dokładnie tak bym to ujął :)
„Daleko, tam w słońcu, są moje największe pragnienia. Być może nie sięgnę ich, ale mogę patrzeć w górę by dostrzec ich piękno, wierzyć w nie i próbować podążyć tam, gdzie mogą prowadzić” - Louisa May Alcott

   Ujrzał krępego mężczyznę o pulchnej twarzy i dużym kręconym wąsie. W ręku trzymał zmiętą kartkę.
   — Pan to wywiesił? – zapytał zachrypniętym głosem, machając ręką.
Julian sięgnął po zwitek i uniósł wzrok na poczerwieniałego przybysza.
   — Tak. To moje ogłoszenie.
Nieuprzejmy gość pokraśniał jeszcze bardziej. Wypointował palcem na dozorcę.
   — Facet, zapamiętaj sobie jedno. Nikt na dzielnicy nie miał, nie ma i nie będzie mieć białego psa.

12
Wprawdzie z każdą napisaną stroną mam wrażenie, że kopię sobie coraz głębszy grób jeśli chodzi o marketing
O kurcze, czy ten bohater chodzi i rzuca kawały o JP II?

;) ;) ;)

13
Maladrill pisze:
Wprawdzie z każdą napisaną stroną mam wrażenie, że kopię sobie coraz głębszy grób jeśli chodzi o marketing
O kurcze, czy ten bohater chodzi i rzuca kawały o JP II?

;) ;) ;)
gusta gusciki, imho to by byl akurat dobry marketing ;)

14
Już widzę te kolejki pod domem autora... Desant fioletowych i seledynowych beretów. Bynajmniej nie po to by kupić książkę. Ech... Rozmarzyłem się :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”