i nie potrzebuję niczego

1
Bajanie w obłokach, albo gdzieś na dnie.
Do zrozumienia ostatnich dwóch linijek potrzebna jest znajomość Fabuly rasy, Stachury.

:hockey:

potargałam bezszelestnie kłosy gniewu i widziałam jak uginają się i syczą a na niebie rozbłysła tęcza
z hukiem bez dna był ten huk i przedarł powieki nie zapominając że powiek się nie zamyka bezsenność czuwa
na palcach

- pokaż mi swoje owoce
powiem ci kim jesteś

nieurodzajne lato nie odpowiadało już nawet echem i tylko bezgłośność i nawet nie cisza już
a grzech

- gnomy wyrosły na podniebieniu
skrzypią i wrzeszczą że raj

urojona śmierć nie smakowała tak dobrze jak chłód o świcie i nie uśmiechała się tak ładnie
a pokrojone oczy nie pasowały do wódki gorzkość zbyt ciemna na te noce
dni wysechły

- drogi na pohybel
nie usłali różami

- pustelniku gdzieś
w twoich żyłach uśpiłam węże

nie rodzę już dzieci ojcze
milczę

i przeczołgałam się przez tunel samotności
i nie potrzebuję niczego

2
Do zrozumienia ostatnich dwóch linijek potrzebna jest znajomość Fabuly rasy, Stachury.
napisz, że się inspirowałaś, napisz cytat, napisz odnośnik, napisz podziękowania, nie możesz pisać co jest czytelnkowi potrzebne do zrozumienia wiersza. Wiersz musi być napisany tak, żeby trafiał do czytelnika i wcale niekoniecznie jedynie z przekazem, który miał na myśli autor. Bardzo często, a właściwie najczęściej, czytelnik widzi sens ukryty, z którego autor nie zdawał sobie sprawy pisząc, ponieważ ich doświadczenia nie sumują się, ani nie mają punktów stycznych. Działamy na zasadzie schematów i podobieństw, ale każdy jest inny.
- pokaż mi swoje owoce
powiem ci kim jesteś
to jest dobry, mocny i prawdziwy fragment.
Reszta niestety woła o zmiłowanie, bo pomimo faktu, że bardzo dobrze i na wyrywki znam Stachurę, to słowo "wysechły" zabija moją chęć czytania wierszy.
'ad maiora natus sum'
'Infinita aestimatio est libertatis' HETEROKROMIA IRIDUM

'An Ye Harm None, Do What Ye Will' Wiccan Rede
-------------------------------------------------------
http://g.sheetmusicplus.com/Look-Inside ... 172366.jpg

3
Dobrze, dobrze, Gra, już z Tobą dyskutować znowu nie będę. O gusta i poglądy się nie kłóci.
Ale proszę, niech będzie.

Cytaty, którymi się inspirowałam pisząc ostatnie dwie linijki:
Nie zna smaku prawdziwego życia, kto prze tunel samotności się nie przeczołgał.
Człowiek, który nic nie potrzebuje, to człowiek martwy.

6
Ależ ja o 'wysechły' nic nie mówię! To jest błąd i przyznaję się, że go popełniłam - czynić błędy rzecz ludzka. Poprawić nie mogę, więc milczę już.
Mówiłam o części wypowiedzi o zmiłowaniu, no i o inspiracji, przekazie, itd. Ponieważ uważam, że akurat tutaj, w tym momencie znajomość tych dwóch cytatów, które umieśniłam jest raczej niezbędna do zrozumienia końcówki tych bredni.

7
znajomość tych dwóch cytatów, które umieśniłam jest raczej niezbędna do zrozumienia końcówki
właśnie dlatego napisałam, że powinnaś je była umieścić, a nie dzielić czytelników na tych, którzy mogą czytać Twój wiersz, bo znają Stachurę i tych z plebsu, którzy nie mogą, bo Stachury nie znają i i tak nic nie zrozumieją. A priori.
'ad maiora natus sum'
'Infinita aestimatio est libertatis' HETEROKROMIA IRIDUM

'An Ye Harm None, Do What Ye Will' Wiccan Rede
-------------------------------------------------------
http://g.sheetmusicplus.com/Look-Inside ... 172366.jpg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Proza poetycka”