51
41. "Pochwała macochy", Mario Vargas Llosa
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

52
42. "Drogi wolności" - Jan Paweł Sartre
Ostatnio zmieniony śr 12 sie 2009, 21:11 przez VV, łącznie zmieniany 2 razy.
- Nie skazują małych dziewczynek na krzesło elektryczne, prawda?
- Jak to nie? Mają tam takie małe niebieskie krzesełka dla małych chłopców... i takie małe różowe dla dziewczynek.

53
43

Melissa P. -"sto pociągnięć szczotką przed snem"
Brus Dickinson -" Przygody Lorda Ślizgacza"
Alice Sebold -" Szczęściara"
Ostatnio zmieniony śr 12 sie 2009, 21:13 przez anya86, łącznie zmieniany 2 razy.

54
Znaczy się ta pogrubiona to zgłoszona do listy, a dwie pozostałe?
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

55
44. "Wielkie solo Antona L." Herbert Rosendorfer
"To, co poczwarka nazywa końcem świata, reszta świata nazywa motylem." Lao-Cy, Księga Drogi i Cnoty

"Litterae non erubescunt." Cyceron

56
45. "Julian" Gore Vidal

[ Dodano: Czw 06 Sie, 2009 ]
Uprzedzili mnie z Chrzestnym... Ech, Bonasera, Bonasera...
The Dude abides.

57
46. "Nastanie nocy", Isaac Asimov

59
48. Nagi Lunch - William S. Burroughs
49. W drodze - Jack Kerouac
50. Zwał - Sławomi Shuty
Tych wszystkich którzy upajają się zgiełkiem mass mediów, kretyńskim uśmiechem reklamy, zaniedbaniem przyrody, brakiem dyskrecji wyniesionym do rzędu cnót, należy nazwac kolaborantami nowoczesności.

60
Mieliśmy po jednej na dzień dawać. ;)
- Nie skazują małych dziewczynek na krzesło elektryczne, prawda?
- Jak to nie? Mają tam takie małe niebieskie krzesełka dla małych chłopców... i takie małe różowe dla dziewczynek.

Wróć do „Czytelnia”