Współczesny Mesjasz

1
Zgwałcili, zabli, porobili zdjęcia

Nie wiadomo kiedy co

A ono płakało bez słowa

Znaleźli w końcu zwłoki

Nie można było stwierdzić płci

Była minuta jakby ciszy

A po dwu wiekach

Zaczęto je czcić
zwięzłość jest siostrą talentu.

3
literówka, miało być "zabili". i chodzi o słowo skargi.

no poproszę o jakąś konstruktywną krytykę, a nie "aaaaa..... straszne"... nie każę wszystkim czcić mojej radosnej twórczości, ale jeśli Ci się nie podoba i nie masz dla mnie żadnej rady, to nie pisz.

Re: Współczesny Mesjasz

4
krytyka? nie wiem czy skrytykuje, ale wypowiem się.

literówki każdemu się zdarzają.

'porobili zdjęcia' - rozwinęłabym to jakoś, bo skoro akcja działa się dwa wieki temu, to skąd wzięto aparat? oczywiście domyślam się, że to metafora, ale jakie zdjęcia, czym(czy pamięcią, czy w notatniku, czy w wyobraźni, czy w sercu? może jeszcze jakiej jakości, czy te dwie wieki zmieniły ich sens?) 'Była minuta jakby ciszy' brzmi to moim zdaniem niezgrabnie, zmieniłabym na np. 'nastapiła minuta prawie ciszy', no pomiędzy dodałabym coś więcej, coś co nadałoby charakterystycznego stylu, jeśli już wzięto się za taką tematykę. no i te ciągłe zaimki - je, ich, itp. brzmią moim zdaniem niezgrabnie.

ogólnie jak dla mnie nie jest źle, ale rozwinęłabym to, zmieniła na bardziej zgrabne, może wplotła jakąś nową metafore, w wypadku tego utworu być może nawet jakiś neologizm artystyczny.

a jeśli miałabym dać jakąś radę to byłoby to - pisz. bo nikt mistrzem się nie rodzi.

mam mieszane uczucia, ale jeśli byłabym nauczycielką(o ile poezje można oczywiście stopniować) to dałabym 3.

:) pozdrawiam
(I'm tired of being what you want me to be

Feeling so faithless lost under the surface

Don't know what you're expecting of me

Every step that I take is another mistake to you)

"Mam nadzieję, że wyjście jest radosne i mam nadzieję, że nigdy tu nie wrócę".

5
jeśli Ci się nie podoba i nie masz dla mnie żadnej rady, to nie pisz
taka tu moja funkcja, że jednak będę pisać, jeśli pozwolisz.

Pod tym "wierszem" jednak już nic więcej nie napiszę, bo musiałabym dalej brnąć w bezsens i język niepolski, typu "dwu wiekach".

Usuwam się wspaniałomyślnie i przekazuję pole Pice i Findalanderowi, bo radę mam tylko jedną - wyrzuć to.

ps. alpm said:
literówki każdemu się zdarzają
Nie. Literówki nie mają prawa zdarzać się w tak krótkiej formie, jak wiersz, który składa się właśnie z liter. Jedna litera w wierszu potrafi zmienić sens całości. Jak w tytule "O Marku" lub "O Smarku".

Pozdrawiam.

Gra
'ad maiora natus sum'
'Infinita aestimatio est libertatis' HETEROKROMIA IRIDUM

'An Ye Harm None, Do What Ye Will' Wiccan Rede
-------------------------------------------------------
http://g.sheetmusicplus.com/Look-Inside ... 172366.jpg

6
Co do jednego się zgodzę - wiersz jest zbyt krótki, żeby mogły tu się znaleźć literówki. Niestety nie ma na tym forum opcji edytowania postów, więc może poproś jakiegoś poetyfikatora o poprawienie tego błędu. Bardzo ładnie poproś!

Ale niczego innego nie poprawiaj - język poetycki autora jest tylko jego językiem, innym może się podobać lub nie, ale nigdy nie może ingerować w słowa wykreowane przez poetę.

Wiersz wydaje mi się mieć głębsze dno, jednak niezaprzeczalnie mu czegoś brak. Chyba czegoś obrzydliwego, wstrząsającego, co by uderzyło w moje poetyczne kubeczki smakowe, potłukło je na chwilę, a potem wskrzesiło. Ale idziesz w dobrą stronę - dobrze jest pisać o czymś, a nie jedynie zbierać luźne metafory i inne środki stylistyczne i formować je w jakiś wewnętrzny monolog.

Wstaw może coś jeszcze. ;)

7
Mnie tu brakuje jakiejkolwiek wskazówki na interpretację. To wszystko musi coś znaczyć, ale brakuje wskazówki, która poprowadziłaby nas przez ten wiersz.

8
Mi brakuje w ogóle czegoś w tym. Pomijając to, że jak napisał Canceris "język poetycki autora nie przypadł mi zupełnie do gustu" to jeszcze najzwyczajniej w świecie nie wiem jak to interpretować.

Nie szokuje mnie to, nie budzi skojarzeń, ot. Nabadźgane <taka przenośnia :D> i wysłane. Nie ma sensu teraz pytać autora o czym to, bo wiersz powinien się bronić sam... ten niestety padł.

Pozdrawiam serdecznie :)
"It is perfectly monstrous the way people go about, nowadays, saying things against one behind one's back that are absolutely and entirely true."

"It is only fair to tell you frankly that I am fearfully extravagant."
O. Wilde

(\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature help him take over the world.

9
błagam, nie piszcie tekstów typu "ten wiersz padł", to one przyczyniają się do jego śmierci.

co do interpretacji. jak kto woli, ale moja, autora, interpretacja opiera się na tym, że jest to kpina z chrześcijaństwa, w skrócie: jacyś ludzie zabili kogoś z potwornym okrucieństwem, a po dwustu latach zaczęto nazywać tego kogoś bogiem, bo nie protestował, gdy go mordowali. w każdym razie ja czytam jak najdosłowniej.

mam jeszcze kilka innych interpetacji, ale każdy własną winien mieć. xp kiedy wiersz jest o wszystkim i o niczym, większość ludzi mówi "o ja nie mogę, to jest takie trudne, że nie widzę w tym sensu, musi być wspaniałe, a interpretacja ukryta głeboko". także cieszę się, że nikt czegoś takiego nie powiedział.

dziękuję bardzo za komentarze. nie będę się wykłócać, czy macie rację, i nie będę przytaczać pochlebnych komentarzy innych ludzi, krytykujcie bez uprzedzeń. bez sensu mówić na wstępie, ile to nagród coś zdobyło/jak wiele osób dane coś zjechało.

10
ile to nagród coś zdobyło
nie, to nas zupełnie nie interesuje. Interesuje nas w wierszu subiektywny odbiór czytelnika, bo wiersz jest zawsze odbierany subiektywnie. Każdy go czyta przez pryzmat własnych doświadczeń i podświadomych skojarzeń. Taka rola poezji. Subiektywnie więc oceniamy przekaz. Obiektywnie - styl. Tak właśnie został oceniony Twój wiersz. Subiektywnie odbieram go jako nijaki i bez polotu, na siłę wymęczony patosem. Obiektywnie oceniam styl jako pełen błędów językowych, stylistycznych i literowych. Jak na 8 wersów to nawet prze-pełen.
'ad maiora natus sum'

11
Pewnie dlatego napisałam, że padł... niby tyle interpretacji a żadna mnie nie naszła. Żadna. Przeczytałam i pomyślałam "eh, wierszysko".

Co do racji to trochę trudno się wykłócać o coś co jest w tym przypadku jak najbardziej subiektywne. Dla mnie wiersz leży na łopatkach i wierzga nóżkami - taka jest moja racja a moja racja jest najmojsza ;D Twoja może być inna, nie że gorsza ale inna.

Nie rozumiem podejścia z krytyką, nie akceptowaniem zwrotów "nie podoba mi się". A jak mamy zareagować? Co pisać? Przecież pokazujesz to po to by mieć feedback, by wiedzieć jakie są reakcje, co ktoś uważa... to piszem co myślim :) Nie bardzo mnie interesuje czy piszesz dobrze, czy źle, czy masz jakieś nagrody czy nie, czy potem będziesz pisał lepiej czy gorzej a może się załamiesz i nie będziesz pisał wcale, jeden pies. Mam wiersz to mówię, że jest taki a taki w moim odczuciu. Dziwi mnie "jeśli ci się nie podoba i nie masz dla mnie żadnej rady"... oj, dziwi. To nie jest przyspieszony kurs pisania wierszy a z komentarza "aaa straszne" wynika dość dużo treści :P
"It is perfectly monstrous the way people go about, nowadays, saying things against one behind one's back that are absolutely and entirely true."

O. Wilde

(\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature help him take over the world.

12
przecież to tylko jedna literówka. jeśli coś Ci nie brzmi czy się nie podoba, nie staje się od razu błędem. Twoja ocena w całości jest subiektywna.

patosu też nie widzę - powtarzam, to jest kpina z chrześcijaństwa.

[ Dodano: Wto 23 Cze, 2009 ]
wiwat brak opcji edytowania postów.

Arriania - chodzi mi o to, że konstruktywna krytyka zawiera to, co trzeba poprawić, nie tylko ocenę. a spróbuj mi ktoś tu napisać "super extra boże cud miód łaaa cudo!". chcę się poprawić, po tu wstawiam wiersze na fora. ach, i rację możesz mieć, nie mówię przecież, że moje wierszydło jest nie wiadomo jak świetne.

a niech się wiersz broni sam, zresztą ocen takich jak ta przytoczona przeze mnie u góry zbytnio nie cenię. xp

13
Przykład konstruktywnej krytyki żeby nie było niedomówień:

Jestem bardzo zadowolony z pańskiej pracy, panie Kowalski (+).

Musimy jednak omówić sprawę pańskich spóźnień. Nie podoba mi się fakt, że przychodzi pan 15 min później do pracy (-, opcjonalnie: "proszę więcej tego nie robić").

Poza tym mam nadzieję, że dobrze panu w naszym zespole i że po rozwiązaniu tego problemu będziemy jeszcze sprawniej pracować (+).

mogę to przełożyć na poezję:

Lubię cię Magrat, fajny jesteś (+)

Tylko wiesz, ten wiersz mi się nie podoba zupełnie(-, opcjonalnie: "proszę, nie pisz takich więcej").

Ale poza tym jesteś fajny i jak naprawimy ten problem to na pewno będzie dużo lepiej. (+)

Ja myślę, że niekoniecznie o to ci chodziło <a to książkowy przykład konstruktywnej krytyki :P>

Zresztą czasem konstruktywna krytyka nie jest możliwa a poprawianie wierszy to zadanie tak samo sensowne jak prostowanie bananów.

Tam gdzie każde słowo się liczy nie można wstawić nawet przecinka, żeby nie zmienić wizji autora...

O. Wilde

(\__/)
(O.o )

14
NIE, to nie jest TYLKO jedna literówka. To jest jedna literówka i dwa błędy językowe na 8 wersów. To znaczy 3/8 wersów jest z błędem. PRAWIE POŁOWA WERSÓW jest z błędem. To jest ocena O-B-I-E-K-T-Y-W-N-A i statystyczna. Subiektywnie nadal uważam, że choćby to była pochwała upojnego seksu, nadal by do mnie nie trafiła. Tchnie patetycznym blichtrem i już.
'ad maiora natus sum'

15
Mnie się podoba ten ascetyzm. Jak będę kiedyś pisał poezję, to chyba podobnie. A z wyrażeń mi się podoba "minuta jakby ciszy" - to dobre. Po prostu
- Nie skazują małych dziewczynek na krzesło elektryczne, prawda?
- Jak to nie? Mają tam takie małe niebieskie krzesełka dla małych chłopców... i takie małe różowe dla dziewczynek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”