31

Latest post of the previous page:

justa99 pisze: I wlasnie dlatego nie piszę szczegłow.
ok. to może po prostu nie zawracaj nam głowy?

32
Łasic pisze:Twoja oferta "mam pomysł" nie jest atrakcyjna.
ano nie jest. trzeba sobie to powiedzieć brutalnie: nie jest.

mam zapisane pomysły na ok 40 opowiadań. Jeśli przyjdę do wydawcy i pokazę mu zabazgrany gęsto notes, to naleją mi kieliszek czegoś dobrego z barku i delikatnie wyjaśnią że pomysły są świetne i żebym jak najszybciej przekuł je na maszynopisy. I dopiero wtedy wrócił pogadac na poważnie.

Swojego czasu pewien wybitny tfu!rca fantastyki przyszedł do wydawcy i powiedział że ma pomysł. Dostał zaliczkę. Minęły dwa albo trzy lata, pieniądze przepadły a z pomysłu nadal nic się nie wykluło... Inny z kolei jeszcze bardziej znany od 3 lat obiecuje książkę o wojnie w Afganistanie. I co? i nic.

Mówimy tu o tuzach - ludziach z nazwiskiem, dorobkiem, rzeszą fanów etc.

W ich przypadku jest szansa że ktoś podpisze z nimi umowę na podstawie samego nazwiska i obietnicy napisania.

Z kolejnymi już raczej nie - bo jak sie wydawca przejedzie na "fachowcach" to tym bardziej nie będzie skłonny do ryzyka z tymi mniej znanymi.

Mało kto będzie chciał gadać w ciemno o kolejnej książce z kimś kto ma na koncie pierwszą wydaną.

Nikt nie zaryzykuje podpisywania umów w ciemno z kimś kto nie ma jeszcze za sobą nawet debiutu...

sorry - takie jest życie.

33
Popieram.

Andrzeju - nie karm Trolla.

Justa - w tej chwili zachowujesz się jak małe dziecko z przedszkola które w piaskownicy coś znalazło i mówi do przyjaciółek:

- Patrzcie, znalazłem coś!
- A co?
- Nie powiem wam!!

No kurza twarz, jak chcesz pomocy, to napisz nam konkretnie jakiej, albo zmień Forum. Andrzej i Łasic jaki cała reszta przedmówców dobrze godo. Albo ich posłuchasz albo daj nam spokój.

Black.
"Stąpać po krawędzi, gdzie lęk i strach..."

Muszę uczyć się polityki i wojny, aby moi synowie mogli uczyć się matematyki i filozofii. John Adams.

34
Dobrze, że nie jestem weryfikatorem, bo już dawno bym użyła swojej brutalnej władzy i zamknęła dyskusję.

Na naszym forum jest dużo osób, które coś doradzić i dopomóc, ale widocznie niektórym ciężko pomóc, bo bronią się rękami i nogami. Intrygujące.

36
padaPada pisze:Ludzie, wy się w ogóle nie znacie na ezoteryce ;)
a musimy się znać?

tzn. sądzisz że chciała nas zapytać o sprawy ezoteryczne?
bo mi sie wydawało że raczej chodzi jej o problemy techniczne publikowania...

swoja drogą jako stały wspólpracownik czasopisma "czwarty wymiar" może i w tej dziedzinie coś bym doradził ;-P

37
Andrzej Pilipiuk pisze:a musimy się znać?
nie o to mi chodziło. chodzi mi o to, że jej sposób działania jest wysoce... ezoteryczny ;)
Leniwiec Literacki
Hikikomori

38
Pani nie poda szczegółów, bo boi się, że ktoś jej ukradnie pomysły. Ma ich sporo jednak każdy na wagę złota. Książki o filozofii sufickiej nie znajdziesz na każdej półce.

Dobra koniec żartów.

Podziwiam to, że na tak wielkiej ilości for napisała pani to samo. Dotarłem do zaledwie kilkudziesięciu. Z ciekawości. Jednak wątpię żeby znalazła pani pomoc, której oczekuje. Przynajmniej tutaj. Zwłaszcza zachowując się jak do tej pory.
Po to upadamy żeby powstać.

Piszesz? Lepiej poszukaj sobie czegoś na skołatane nerwy.

39
A nie mówiłem? Nie karmić Trolla i tyle.

Sugerowałbym też powstrzymać się od głupich komentarzy na temat pytającej, całej tej ezoteryki itp. Trzymajmy wysoki poziom.

Black.
"Stąpać po krawędzi, gdzie lęk i strach..."

Muszę uczyć się polityki i wojny, aby moi synowie mogli uczyć się matematyki i filozofii. John Adams.

40
Andrzej Pilipiuk pisze:redaktor, korektor, ktoś kto na codzień pracuje ze słowem?
Nie zapominajmy o zawodowych tłumaczach. ;)
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

42
justa99 pisze:I wlasnie dlatego nie piszę szczegłow.
chyba chcialas uniknac szyderstw, ale takim zachowaniem wlasnie na szyderstwa sie narazasz. jak mamy pomoc, skoro nie wiemy, w czym rzecz? nie musisz zdradzac nam swoich bezcennych pomyslow, zdefiniuj problem i tyle. nie mam pojecia, o co Ci chodzi, jakiej chcesz pomocy, czemu sie tak zachowujesz. wyjasnij. sprobujemy pomoc.
zwięzłość jest siostrą talentu.

43
Ponieważ autorka przestała odpowiadać, a dyskusja przerodziła się w offtop, niniejszym zamykam temat.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson
Zablokowany

Wróć do „Jak wydać książkę w Polsce?”