Czasopisma

1
Interesuje mnie, jakie czasopisma fantasy są dostępne na polskim rynku.

Pewnie powiedzielibyście: idź do sklepu i zobacz.

Lecz w mojej mieścinie nie sprowadza się tego typu czasopism. Czasami trafiają się pojedyncze egzemplarze. Z przed paru miesięcy...

Co jest i co polecacie?

2
Nowa Fantastyka, Science Fiction& Horror, Magazyn Fantastyczny - to chyba najbardziej popularne. Największy wybór opowiadań zagranicznych jest w NF, polskich w SF&H.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

3
Są jeszcze periodyki sieciowe, całkiem ich sporo, choć poziom różny, a polecić z czystym sumieniem mogę Esensję i Fharenheita :)

Dodane po 10 godzinach 31 minutach:

Oj, literówka - Fahrenheita naturalnie :)
Brakuje mi kilku kanapek do piknika...

Katai mono o kitta node, naifu no ga kakete shimaimashita ;)

5
Jaka waszym zdaniem jest korzyść z publikacji w wydawnictwach internetowych? Osobiście podchodzę do tego sceptycznie. Tyle jest rzeczy w sieci. Poza tym wielu osobom nie chce się czytać z ekranu, albo drukować. Myślicie, że jest szansa zaistnienia wirtualnego i o jakiej liczbie czytelników mówimy?
http://jasna-polana.blogspot.com/

6
Jeśli mówimy o dobrym tekście - żadna :) Ale czasem tekst jest poniżej granicy drukowalności, a generalnie da się czytać, wtedy ewentualnie...
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

7
Navajero pisze:Jeśli mówimy o dobrym tekście - żadna :) Ale czasem tekst jest poniżej granicy drukowalności, a generalnie da się czytać, wtedy ewentualnie...
Dzięki. Potwierdziłeś to co podejrzewałem.

8
Korzystając z założonego już tematu, chciałbym zapytać co bardziej doświadczonych o dręczącą mnie kwestię. Jeśli np. taka Nowa Fantastyka preferuje teksty o wielkości 30k znaków, to czy jest sens wysyłać im nieco dłuższe opowiadanie, tj. w okolicy 100k? ;O Tak jakoś wyszło mi trochę więcej i zastanawiam się, czy nie wezmą mnie za debila jak im to wyślę.

9
Wątpię. Spróbować zawsze można - najwyżej powiedzą, że nie są zainteresowani ;)
"Siri was almost sixteen. I was nineteen. But Siri knew the slow pace of books and the cadences of theater under the stars. I knew only the stars." Dan Simmons

10
A. J. Wierny pisze:Jeśli np. taka Nowa Fantastyka preferuje teksty o wielkości 30k znaków, to czy jest sens wysyłać im nieco dłuższe opowiadanie, tj. w okolicy 100k? ;O Tak jakoś wyszło mi trochę więcej i zastanawiam się, czy nie wezmą mnie za debila jak im to wyślę.
Przyjmowali już powyżej 100 k. Od tego jest Wydanie Specjalne. A w NF drukują dużo dłuższe niż 30 k. Tyle, że nie aż tak długie jak Twoje ;)
dr Samuel Johnson

12
To już Twoja sprawa. Ale powtarzam - objętościowo, do Wydania Specjalnego może być. Byle przyjęli :)
dr Samuel Johnson

13
A ja mam pytanie nie do końca poważne :) Czytając o tych ebookach i o empiku zaintrygowała mnie jedna rzecz... czy jeśli ktoś przeczyta książkę w empiku dopuszcza się piractwa ;) W końcu jest na to sklepowe przyzwolenie :) A jednak korzysta się z dobrodziejstw danego egzemplarza mimo że się za niego nie płaci ;) jak to widzicie ? i jak to wygląda ze strony autora ;) bo jeśli to kradzież to muszę się do czegoś przyznać ... kiedyś na wagarach było i zimno iii... okradałem Cie Andrzeju :( ;) mam nadzieje że zostanie mi wybaczone ;)

[ Dodano: Pią 30 Paź, 2009 ]
kurcze przepraszam pomyliłem temat podczas przelogowywania :/ mam nadzieje, że też zostanie wybaczone :)
"-Jak się dowiemy ile on ma lat ?
-Utnijmy mu nogę i policzmy słoje"

14
Ja chciałam porozmawiać o Akancie. O co chodzi w tym miesięczniku?
Znalazłam coś takiego: " e-Akant2
Wszyscy, którzy chcą zamieścić swoje teksty poza kolejką proszeni są o wpłacenie 20 zł opłaty technicznej na podane niżej konto oraz kontakt z redakcją pod adresem [email protected]" Co???
Albo to:
"OGÓLNOPOLSKI MIESIĘCZNIK
AKANT

Docierajacy do elit wpływowych
Wzrastajace zainteresowanie w sferach gospodarczych
Chętnie czytany w Bydgoszczy i całej Polsce
Obecny na stronach Internetu
Dociera do srodowisk uniwersyteckich, młodzieżowych i szkolnych
Nakład 2 000 do 3 000 egz.

CENNIK REKLAM I OGŁOSZEŃ
Ważny od 1 stycznia 2005 roku

Osobna strona czarno - biała - 500 zł
Osobna strona kolorowa - 1 000 zł

Oferta promocyjna ważna do czerwca 2006 roku
6 x 4 = 20 zł + 22% VAT

Ogłoszenia wewnatrz
6 x 6 = 100 zł + 22 % VAT
12 x 6 = 200 zł + 22 % VAT

Ostatnia strona
6 x 6 = 200 zł + 22 % VAT
12 x 6 = 400 zł + 22 % VAT

Reklama na stronie internetowej
+ 10% wartosci reklamy

Rabaty
5 powtórzeń - 10 %
10 powtórzeń - 20 %
15 powtórzeń - 25 %
gotowy materiał - 3 %

Premia
Po 3 powtórzeniach - stała obecnosć na naszej stronie internetowej.

Proponujemy również wywiady, artykuły kierunkowe i sponsorowane.

85 - 458 Bydgoszcz, ul. Wiejska 89 tel/fax (052) 321 33 71

http://www.akant.telvinet.pl e-mail: [email protected]

Miesięcznik jest rozprowadzany w sieci Ruchu, Rolkon-u, EMPiK-ach, księgarniach, w prenumeracie krajowej i zagranicznej (redakcja Ruch, Poczta Polska)."
Toż to jakiś handel jest.
A w EMPiKu wybaczcie, nigdy tego nie widziałam i bynajmniej nie dlatego, że nie patrzyłam. W ogóle nigdzie nie widziałam.
Czy ktoś coś może wie na ten tamat?

[ Dodano: Pon 18 Sty, 2010 ]
Czy tu chodzi o to, że ja płacę, a oni wydają?

[ Dodano: Pon 18 Sty, 2010 ]
Chyba jakaś niekumata jestem:(
Strona autorska: http://zalecka-wojtaszek.pl

Wsparcie dla pisarzy: http://www.gabinet-holistic.com/
Pracuję z pisarzami, którzy mają poczucie, że nie do końca wykorzystują swój czas i potencjał i nie realizują się tak, jak by chcieli. Pomagam im przezwyciężać przeszkody związane z procesem twórczym i śmiało dzielić się sobą ze światem.

15
noetting pisze:CENNIK REKLAM I OGŁOSZEŃ
Reklam. I ogłoszeń.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wydawnictwa”