Coetzee

1
Zaczęłam czytać "Mistrza z Petersburga" i nie wiem czy dobrnę do końca, bo dawno nie czytałam tak źle napisanej książki. A przecież to noblista! Rozumiem, że każdy pisarz ma słabsze i lepsze książki. Warto siegnąć po inne pozycje tego pisarza?

2
Źle napisanej czy źle przetłumaczonej?

Wiem, wiem, nudny jestem z tymi tłumaczami i tłumaczeniami. Mnie na przykład średnio przyjemnie czytało się "Life and Times of Michael K.", natomiast "Czekając na barbarzyńców" połknąłem tak szybko, że nie wiem kiedy. Ale pewien mój znajomy miał odczucia zgoła odwrotne.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

3
Trzeba powiedzieć, że "Mistrz" ma językowe fragmenty... ale to jest problem o jakim wspominał Wolf ale szczerze mówiąc miałam akurat porównanie z pewną polską książką... i... ten tłumacz wcale nie był taki zły :P

Sięgnij po Hańbę Coetzee - jak dla mnie nie do pobicia(i trochę mniej tych językowości wg mnie jest) albo próbuj czytać oryginał. Hańba jest też chyba ogólnie łatwiejszą książką.
"It is perfectly monstrous the way people go about, nowadays, saying things against one behind one's back that are absolutely and entirely true."

"It is only fair to tell you frankly that I am fearfully extravagant."
O. Wilde

(\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature help him take over the world.

5
Chodzi mi o to o czym jest Mistrz a nie o sposób w jaki jest napisany.
A po przeczytaniu wielu tekstów tu... oooj niee - początkujący pisarze robią większe buby. Jak tak ci nie pasuje rzuć albo czytaj oryginał.
"It is perfectly monstrous the way people go about, nowadays, saying things against one behind one's back that are absolutely and entirely true."

"It is only fair to tell you frankly that I am fearfully extravagant."
O. Wilde

(\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature help him take over the world.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Czytelnia”