Myślniki

1
Dawno temu natrafiłem gdzieś na dyskusję na temat myślników i długich kresek w Wordzie (dyskusja dotyczyła akurat statystyki znaków, ale to nie ważne w tym momencie).

Czy ktoś wie jaka jest różnica (dla wydawnictwa oczywiście) pomiędzy tymi dwoma znakami.
W szczególności interesuje mnie, który z nich powinien być używany w dialogach.

Pozdrawiam

2
Tak, myślnik używa się tu:

psycho-fizyczny

Pauzę, czyli tę "długą kreskę w Wrodzie" :) używa się przy pisaniu dialogów, wypowiedzi postaci, ale nie tylko, np:

- My to mamy szczęście - mówi Morgan. -

Czaisz różnicę?

ps: tutaj nie mogłem uzyskać długiej kreski...

4
Rozrózniamy trzy poziome kreski, myślnik, półpauza oraz dywiz (łącznik) - różnią się długością oraz funkcją.
Myślnik jest najdłuższą z poziomych kresek. Stosujemy go do:

* zapisu dialogów,
* wyodrębniania zdania wtrąconego,
* wydzielenia fragmentu zdania,
* oddzielenia wyrazów o przeciwnych znaczeniach,
* oraz zamiast półpauzy.
Półpauza jest znakiem nieco dłuższym od łącznika.

Znak ten nie jest wymieniany w słowniku języka polskiego jako jeden z grupy znaków interpunkcyjnych.

Półpauzę stosujemy przy podawaniu zakresów liczbowych
Czasami znak półpauzy otaczamy spacjami, a czasami nie.
Łącznik, nazywany również dywizem, jest najkrótszą z poziomych kresek stosowanych w języku polskim. Znak ten stosujemy do:

* oddzielenia członów wyrazów,
* przenoszenia wyrazów,
* w zapisie specyficznych numerów i oznaczeń.
Jaka jest różnica dla wydawnictwa nie wiem. Miałem gdzieś informacje dotyczące tego na dysku, ale nie mam już tamtego kompa i niestety nie zachowały się.

PS.
Myślnik uzyskujemy w Wordzie przy użyciu Ctrl+Alt+minus z klawiatury numerycznej.
Półpauzę uzyskujemy w Wordzie kombinacją Ctrl+minus z klawiatury numerycznej.
Łącznik uzyskujemy w Wordzie za pomocą przycisku znaku minus.
Po to upadamy żeby powstać.

Piszesz? Lepiej poszukaj sobie czegoś na skołatane nerwy.

5
Okazuje się jednak, że są trzy rodzaje "kreseczek". Dialogi z pewnością zaczynają się i kończą od tych dłuższych (pauzą lub półpauzą), dywiz natomiast używa się między wyrazami. Podobno różnice między pauzą i półpauzą są znikome, a pewnie każde wydawnictwo ma swoje zasady dotyczące zapisu dialogów, więc myślę, że nie należy się tym aż tak przejmować. Ważne, żeby nie używać dywizu tylko dłuższej "kreski".

Znalazłam taki oto opis w poradniku bloga Piórem Feniksa:
Dialogi zaczynamy pauzą [myślnik] (—) bądź półpauzą (–). W Wordzie 2003, którego używam, półpauza występuje automatycznie po napisaniu kombinacji „tekst[spacja]–[spacja]tekst”. Czy jest jakaś różnica pomiędzy nimi? Oczywiście, aczkolwiek dla zwykłego śmiertelnika to zwykła sieczka z mózgu. Zastanawiające jest stwierdzenie, które znalazłam na pewnej stronie... „Dłuższa kreska bywa stosowana raczej w literaturze dziecięcej lub adresowanej do żeńskiego odbiorcy”. Jakaś aluzja?

Istnieje również dywiz [łącznik] (-), najkrótsza kreska; w przeciwieństwie do dwóch wymienionych powyżej (interpunkcyjnych), jest znakiem ortograficznym. Stosujemy go, oddzielając dwa słowa (np. czarno-biały), przenosząc wyrazy (dzieli go na sylaby, przenosząc ostatnie do kolejnej linijki), pisząc kody pocztowe (np. 44-444), numery telefonów (np. 111-222-333) itp. W przeciwieństwie do pauzy i półpauzy, przed i po dywizie nie ma spacji.

[ Dodano: Pon 14 Wrz, 2009 ]
Nie zauważyłam posta Webera, nim wysłałam posta. Tak więc problem już rozwiązany ;)
Miłości jestem posłuszna i szczęściu się nie opieram!
I czuję twoją pieszczotę i coraz bardziej zanikam,
I czuję twe pocałunki i coraz bardziej umieram.

Rok nieistnienia B. Leśmian

7
Ja stosuję tylko zaczynając dialog, bo wtedy nie wpada mi automatycznie półpauza :p
"Siri was almost sixteen. I was nineteen. But Siri knew the slow pace of books and the cadences of theater under the stars. I knew only the stars." Dan Simmons

8
Można bezproblemowo zmienić skróty i ustawić sobie bardziej przystępny układ znaków. Przynajmniej w OpenOffice da się zmienić wszystko, myślę, że z MS Wordem też nie będzie problemów ;)

10
W programie OpenOffice wystarczy otworzyć edytor tekstowy, wybrać Narzędzia -> Dostosuj -> Klawiatura a następnie z listy dostępnych klawiszy wybrać odpowiednią konfigurację, wybrać opcję, którą chce się do danej konfiguracji klawiszy przypisać i kliknąć "Modyfikuj". Ot i cała filozofia.

Natomiast nie używam MS Office i nie wiem jak tam wygląda takie przypisywanie funkcji, ale myślę, że pewnie podobnie :)

11
Dodam jeszcze, iż pauzę w Open Office uzyskuje się ręcznie za pomocą dwóch minusów --

Natomiast oba programy są domyślnie ustawione tak, że po myślniku spacji, słowie i spacji, myślnik ten przekształcany jest automatycznie w pauzę.

12
Mówisz o półpauzie.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

13
W wordzie:

Wstaw -> Symbol
Pojawia się tablica symboli. Wybrać symbol i na dole po lewej stronie kliknąć przycisk Klawisz skrótu. Wyskoczy nowe okienko, wpisać skrót i po zawodach.

[ Dodano: Wto 15 Wrz, 2009 ]
PS. Dziękuję za pomoc

14
Odkopię trochę temat, bowiem mam pewne pytanie. Mianowicie, czy pisząc zwykłe opowiadanie należy stosować dłuższe "myślniki", czy wystarczą półpauzy? Wiem, że dla zwykłego śmiertelnika to nie ma znaczenia, ale jednak pragnę zrobić dobre wrażenie ; )

Mniemam, że lepiej jest wstawiać myślniki, ale wyczytałem w tym temacie zdanie:
Milly pisze:Dłuższa kreska bywa stosowana raczej w literaturze dziecięcej lub adresowanej do żeńskiego odbiorcy
Więc mam generalnie mały mętlik w głowie. Zwłaszcza, że w moim wordzie lepiej wygląda półpauza, niż myślnik... To samo jak biorę jakąś książkę do ręki -> gdy patrzę na zapis dialogów, to te kreski wyglądają mi na typowe półpauzy, nie myślniki.
"Siri was almost sixteen. I was nineteen. But Siri knew the slow pace of books and the cadences of theater under the stars. I knew only the stars." Dan Simmons

15
Dodam może, że to nie moje słowa (jak wynika z cytatu ;)), nie wiem na ile jest to prawdą i jakie są tego podstawy.

Nie znam pojęcia "zwykłego opowiadania", ale zdaje się obowiązują w nim zasady takie same jak w każdym tekście literackim :) Tak jak pisał Weber - przy zapisie dialogów teoretycznie powinien być myślnik, czyli najdłuższa kreska. Najczęściej (chyba) stosuje się jednak półpauzę, czyli to, co word sam wstawia zamiast dywizu. Myślę, że są to sprawy na tyle umowne, że możesz używać półpauzy, no chyba, że chcesz być bardzo dokładny.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak wydać książkę w Polsce?”