starzec

1
Zwiędła u podgórza róża
Nie odpędzisz w nocy trwogi
Znów rozpęta się dziś burza
Starca bolą rano nogi

Gdzie podziałeś o szczęśliwy
Swój pamiętnik pamięć swoją
Byłeś kiepski trochę ckliwy
Dziś dla dzieci swych ostoją

Oczy dotkną kiedyś powiek
Świat rozłoży swe ramiona
Westchnie w kącie stary człowiek
Rozum serce dziś pokona
phantom in your heart, havoc in your soul

2
Zbyt "rymowankowy" układ. Często o tym pisałem bo i często ludzie tak piszą - co wers to nowe zdanie (nowa myśl) a nawet jeśli jest kontynuacja myśli to w formie nowego zdania (pozbawiona łączników) "Znów rozpęta się dziś burza bo Starca bolą rano nogi" To 'bo' oczywiście nie pasuje ale żeby uniknąć wyliczanki trzeba składać zdania złożone ;) Rymy poprawne choć mam wrażenie, że wiersz był pisany pod rymy a więc one same wyszły ładnie ale ucierpiała na tym składnia i pozostałe elementy kompozycji.

"Zwiędła u podgórza róża " - u podgórza? a nie u podnóża albo coś innego? Jakoś mi to nie gra. "Byłeś kiepski " Mało poetyckie i mało konkretne określenie. Kiepski to może być mecz do człowieka to średnio pasuje. "Dziś dla dzieci swych ostoją " to z kolei zaprzecza poprzedniemu wersowi (logicznie jest to co prawda możliwe) więc przydałoby się jakoś zgrabniej to tego przejść.

Czyta się lekko ale zbyt dużo rzeczy rozprasza. Treść nieodkrywcza i jakaś taka mało emocjonalna ale przynajmniej o czymś ;)
Te nie pachnące żadnym nozdrzom -
cudowne, purpurowe kwiaty;
ta woda, której nikt nie pije,
ten wiatr nad pustką mgieł skrzydlaty...

...och! tam jedynie dusza żyje!

3
rymy poprawne choć mam wrażenie, że wiersz był pisany pod rymy a więc one same wyszły ładnie ale ucierpiała na tym składnia i pozostałe elementy kompozycji.
Pudło. :) Rzadko kiedy piszę wiersz "pod rymy".
u podgórza? a nie u podnóża albo coś innego?
Nie. Podgórza.
"Byłeś kiepski " Mało poetyckie i mało konkretne określenie.
Słowo "mało poetyckie"? Hm. I dlaczego epitet ten musi być konkretny? Może to właśnie było moim zamiarem, aby niedokładnie opisać "wadę" owego starca?

Dziękuję za komentarz. :)

4
elsewhere pisze:
rymy poprawne choć mam wrażenie, że wiersz był pisany pod rymy a więc one same wyszły ładnie ale ucierpiała na tym składnia i pozostałe elementy kompozycji.
Pudło. :) Rzadko kiedy piszę wiersz "pod rymy".
Tym bardziej zastanawiające, że przy stosunkowo niezłych rymach nie zwracasz uwagi na resztę warsztatu skoro to nie one wymusiły taki sposób pisania.
u podgórza? a nie u podnóża albo coś innego?
Nie. Podgórza.
A oświecisz mnie co to właściwie ma w tym kontekście znaczyć bo brzmi mi co najmniej dziwnie ;) Mam to rozumieć jako "u góry"?
"Byłeś kiepski " Mało poetyckie i mało konkretne określenie.
Słowo "mało poetyckie"? Hm. I dlaczego epitet ten musi być konkretny? Może to właśnie było moim zamiarem, aby niedokładnie opisać "wadę" owego starca?
[/quote]

Nie słowo a określenie ;) To dobrze, widać zarzut o mała konkretność niewłaściwy ale nie zmienia to faktu, że ludzi się raczej nie określa w ten sposób. Bo co oznacza "kiepski człowiek"? "Kiepski muzyk" oznacza, że ktoś źle gra na jakimś instrumencie bądź śpiewa. "Kiepski mecz" to nudny mecz a "kiepski człowiek" to w takim razie może być ktoś kto źle żyje (ale jednak kiepski człowiek a zły człowiek to zupełnie co innego) albo ktoś kto po prostu marnuje swoje życie ale tak czy inaczej prosiłoby się choć odrobinę jakoś bardziej to zarysować (takie przynajmniej moje zdanie). Ale to drugorzędne i skoro ma być rozmyte określenie niech tak będzie. Ważniejsze jest, że brzmi to jak mowa potoczna a nie jak poezja taka jaką ja ją pojmuje ;) Może inaczej ją rozumiemy ;)
Te nie pachnące żadnym nozdrzom -
cudowne, purpurowe kwiaty;
ta woda, której nikt nie pije,
ten wiatr nad pustką mgieł skrzydlaty...

...och! tam jedynie dusza żyje!

5
Nie słowo a określenie ;) To dobrze, widać zarzut o mała konkretność niewłaściwy ale nie zmienia to faktu, że ludzi się raczej nie określa w ten sposób. Bo co oznacza "kiepski człowiek"? "Kiepski muzyk" oznacza, że ktoś źle gra na jakimś instrumencie bądź śpiewa. "Kiepski mecz" to nudny mecz a "kiepski człowiek" to w takim razie może być ktoś kto źle żyje (ale jednak kiepski człowiek a zły człowiek to zupełnie co innego) albo ktoś kto po prostu marnuje swoje życie ale tak czy inaczej prosiłoby się choć odrobinę jakoś bardziej to zarysować (takie przynajmniej moje zdanie). Ale to drugorzędne i skoro ma być rozmyte określenie niech tak będzie. Ważniejsze jest, że brzmi to jak mowa potoczna a nie jak poezja taka jaką ja ją pojmuje ;) Może inaczej ją rozumiemy ;)
Bardzo możliwe. Co do słowa "kiepski" twardo upieram się, że jest to określenie zamierzone. Nie napisałam "kiepski człowiek", on był kiepski. A kim on był? Nikt nie wie. Może był kiepski w jednej rzeczy, może w wielu. Coś jednak skłoniło podmiot liryczny do takiego sformułowania. I co Ty masz z tymi meczami :D hehe, faceci... A niech brzmi jak mowa potoczna, mnie się podoba ;) Mimo wszystko dzięki :)

6
Zgadzam się z opinią Findalandera, chociaż wyliczanka mi nie przeszkadza. Odebrałam ją jako pewien rodzaj chaosu myśli, który zwykle panuje w naszych głowach. Takie łapanie różnych wątków. Mam jednak poważne zastrzeżenie językowe do wersów
Byłeś kiepski trochę ckliwy
Dziś dla dzieci swych ostoją
Tutaj brakuje gramatycznej części drugiego zdania, bo gdyby miało być poprawne, to są dwa wyjścia: 1. albo wstawiasz "jesteś" ostoją (lub coś takiego), 2. albo zmieniasz poprzedni wers i tym samym podmiot na "kiepską, trochę ckliwą" ostoją byłeś (domyślnie). Inaczej masz jedno orzeczenie do dwóch podmiotów w różnych osobach.
Wierszyk nienajgorszy, nienajlepszy, taki sobie nijaki.
'ad maiora natus sum'
'Infinita aestimatio est libertatis' HETEROKROMIA IRIDUM

'An Ye Harm None, Do What Ye Will' Wiccan Rede
-------------------------------------------------------
http://g.sheetmusicplus.com/Look-Inside ... 172366.jpg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja rymowana”